≫ 

"Kada je Superliga regularna, dolaze investicije": Šurbatović o talasu promena u srpskom fudbalu

"Saopštenja Zvezde i Partizana negativno utiču i remetilački su faktor. Stoga se mi kao Savez trudimo da merimo svaku reč i da utičemo na celokupan fudbalski ekosistem, i da radimo u pozitivnoj atmosferi. Nema razloga, svi treba da gledamo opšti interes, a ne pojednačni. Nema razloga da sada, kada imamo dobre rezultate i na klupskom i na reprezentativnom planu, kvarimo tu atmosferu", poručuje Šurbatović

  • 12
Komemoracija Radomiru Antiću Foto: MN Press

Ništa tako dobro ne uspeva - kao uspeh. Točak promena u srpskom fudbalu se pomerio, pokrenuo iz blata. Domino efekat je sad na snazi. Na reprezentativni bum i plasman u Katar nadovezao se evro uspon Partizana i još jedna evropska bajka Cvene zvezde. Stigao je i VAR. Liga je "regularnija od prethodne", mnogi se, još stidljivo, usuđuju reći i regularna. I to je moralo biti prepoznato.

Vrednovano i u milionima evra!

Za reprezentaciju stiže silan novac od FIFA, deset miliona evra, za Zvezdu i Partizan od UEFA shodno onome što su postigli, a biće novca i za Superligu. "Sitno" je, ali znači. O novoj investiciji u domaći fudbal u utorak je FSS obavestio javnost, dan kasnije se i Superliga oglasila po tom pitanju. Imaju čime da budu ponosni svi. Ohrabruje ovaj trenutak. Budi nadu da možemo napraviti dobru ligu, reprezentaciju, podići nivo takmičenja. Može se izgleda to i ovde.

- Ovaj ugovor je mala novina za širu javnost - kaže generalni sekretar FSS-a Jovan Šurbatović za Telegraf.rs, za sponzorstvo koji je obezbedila Superliga i Prva liga Srbije.

Zaključak se odmah nameće: ne bi bilo zaintersovanih da nije bilo rezultata reprezentacije, klubova...

- Tako je, tako je...

Šurbatović apostrofira formulu uspeha: regularnost=zdravo takmičenje=prihodi.

Toliko je prosto.

- Ono što je najveća vrednost svega ovoga je činjenica da je naša liga, naše dve lige zapravo, postale interesantne i za međunarodno tržište. Ono što je i bio naš cilj od prošle godine kada smo krenuli u velike reforme, jeste da imamo regularno takmičenje, jer smo znali da ćemo tek onda biti u stanju da obezbedimo prihode, za klubove pre svega, ne za Savez, i sa domaćeg i sa međunarodnog tržišta.

Zlatna lopta Srbije 2021 Foto: Nikola Tomić

Kako je došlo do saradnje, otkud američka kompanija?

- Ovo je jedan od ugovora koje smo mi ranije prodavali, ova prava. To je pravo na korišćenje podataka sa utakmica, što znači rezultat, kretanje rezultata i tako dalje. Mi smo tada to prodavali ranije neekskluzivno pa su se javljale tri-četiri kompanije i vrednost tih ugovora bila je par hiljada evra.

Više nije u igri mali novac, nije ni ogroman, ali je i te kako dobrodošao za naše uslove.

- E, sada se pojavila kompanija "AMG Arena" sa globalnog tržišta, američka kompanija koja je svetski lider u ovoj oblasti i sad se prvi put pojavljuje u fudbalu. Mi smo zajedno sa Zajednicom nastupili i kolektivnio pregovarali zajedno sa još 18 vodećih liga, vrhunskih, i zajedno sa udruženjem Evropskih liga, čiji je Superliga član, uspešno smo pregovarali i na kraju pristupili potpisivanju ovog, u ovoj oblasti, istorijski velikog i vrednog ugovora.

Malo detaljnije o ugovoru.

- Ugovor je potpisan na pet takmičarskih sezona, minimalni garantovani prihod je oko 6,4 miliona evra (ukupno, prim. aut), a na to ide podela prihoda na osnovu toga šta se preko toga bude prihodovalo na tržištu. Što znači da će sav novac ići Zajednici i klubovima Superlige i Prve lige. Ovo je još jedan značajan korak, posle ugovora sa Arenom, na TV prava, i značajan prihod za naše klubove. Naš je cilj bio da maksimalizujemo prodaju našeg fudbalskog proizvoda i da učinimo klubove finansijski stabilnim, da imaju značajne prihode iz zdravih izvora finansiranja. Posle domaćeg evo i sa međunarodonog tržišta. Ovo je samo jedan od ugovora, uskoro ćemo potpisati još jedan.

Taj naredni je za naslovno sponzorstvo Superlige?

- Da, za naslovno.

Strana kompanija je u pitanju?

- Strana kompanija, biće finansijski veće nego što je do sada bilo.

Vrednije od ugovora sa Linglogom?

- Od Linglonga će biti nekoliko puta vredniji. Pregovori su u završnoj fazi, ali poštujemo dogovor i ne možemo da izlazimo još u javnost o detaljima. Kad bude realizovano izaći ćemo sa time što je potpisano. Ono što raduje je da je naša liga interesantna na međunarodnom tržištu, posebno za ove beting kompanije i kompanije koje prodaju prava beting kompanijama. To znači da se ovde igraju neizvesne utakmice i čist fudbal.

FSS, Radionica, Stara Pazova Foto: Nikola Tomić

Povoljnija klima, sa VAR-om, plus uspesi Zvezde i Partizana, i reprezentacije - koliko sve to zajedno poboljšava pregovaračku poziciju kada se "jure" sponzori?

- Umnogome, umnogome. Ovo je jedan od rezultata, a tek će ih biti, biće novih ugovora. Mi ćemo kao Savez, posle uspeha reprezentacije, potpisati nove ugovore u narednim danima u sklopu priprema za odlazak na Svetsko prvenstvo. Napravljen je veliki iskorak, srpski fudbal doživljava preporod i na reprezentativnom planu i na klupskom. Kada se igra regularno takmičenje postajemo interesantni svima, sada prvi put i na međunarodnom tržištu.

Da li saopštenja Zvezde i Partizana, koja su rezultat takmičaske tenzije utiču negativno na generalni tre

- Te stvari svakako negativno utiču i remetilački su faktor. Stoga se mi kao Savez trudimo da merimo svaku reč i da utičemo na celokupan fudbalski ekosistem, i da radimo u pozitivnoj atmosferi.  Nema nikakvih razloga, svi treba da gledamo opšti interes, a ne pojednačni. Nema razloga da sada, kada imamo dobre rezultate i na klupskom i na reprezentativnom planu, kvarimo tu atmosferu. Iz tog razloga smo juče posle sednice IO apelovali na sve da se uzdrže od tenzije i pisanja saopštenja, jer stvarno nema razloga za tim. Jer ćemo i ove godine sa više klubova igrati evro takmičenja, a od one tamo sezone sigurno. Zaista sve čestitke kako selektoru, tako i reprezentativcima, i Zvezdi i Partizanu na sjajnim uspesima. Suština svega je da je ovaj potpis rezultat onoga što  su svi oni postigli - poentira Šurbatović.

Video: Stručni konsultant Zdravko Jokić o penalu Partizana: Došlo je do kontakta, ali nije bilo prekršaja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • asdf

    16. mart 2022 | 19:16

    Jeste jeste,sad kad Partizan zatvara sve,i moze da kiksne protiv dva tri kluba u zemlji,onda je sve regularno? Sram vas bilo,Zvezda nikad jaca u zadnjih pet godina ne moze sa vama da se izbori,a sa svima u Evropi egal! Prodao si se Bjekovicu i kompaniji!

  • Sale

    16. mart 2022 | 19:15

    Bice regularno kada prestanete gurati partizan

  • DrMr

    16. mart 2022 | 19:07

    Jel ti to hoćeš da kažeš da dosad nije regularno bilo? A funkcioner si svih ovih godina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA