Treneri u Superligi "traju" najkraće u Evropi: Samo 3 zemlje daju otkaze brže nego Srbi

Trenerska vrtšeka u Srbiji se izgleda najviše vrti u našoj zemlji

  • 0
Dragan Radojičić, Vladimir Gaćinović, Nenad Lalatović, Slavoljub Đorđević Foto: MN Press

Već smo navikli da treneri u Srbiji nemaju dug "vek trajanja". Kada nekoj ekipi ne ide, prvo odlazi trener, a kako se bliži kraj sezone i borbe za opstanak, tako se uvećava i broj otkaza koje dobijaju stručnjaci u domaćem fudbalu. Mnogi su pomišljali, a sada je to i zvanično - treneri u Srbiji imaju najkraći "radni staž" u čitavoj Evropi.

Superliga polako ulazi u završnicu, ostalo je samo dve utakmice do kraja regularnog dela, a u prethodnih mesec dana je viđeno čak četiri trenerske promene. Dragan Radojičić je napustio Novi Pazar, pa je ubrzo stigao u Vojvodinu, koja je otpustila Slavoljuba Đorđevića. Radnički iz Kragujevca je naprasno otpustio Zorana Milinkovića i doveo Nenada Lalatovića, a Spartak je doveo Nebojšu Vučkovića.

Fudbalska opservatorija (CIES), koja se bavi temeljnom analizom raznih segmenata u ovoj igri je na osnovuu podataka izvukla podatke koliko "traju" treneri u 90 najjačih liga sveta. Ukratko, Srbija je najgora po ovom pitanju.

Prosečni radni vek trenera u Srbiji je samo 188 dana, što je tek jedna polusezona. Prema CIES-u, 62,5 odsto trenera ne izdrži duže od šest meseci u jednom klubu, a trenutno su u Srbiji jedini izuzeci Dejan Stanković koji je dve godine na klupi Zvezde, kao i Aleksandar Stanojević koji godinu i po dana trenira Partizan.

Kada pogledamo čitavu planetu, treneri jedino traju kraće u Boliviji (162 dana), Brazilu (163 dana) i Saudijskoj Arabiji (156 dana). Rekorder po pitanju trajanja je Premijer liga Severne Irske, gde se u proseku stručnjaci zadrže 1.563 dana.

Video: Spajić i Mitrović: Jake provere, da prikažemo dobar fudbal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA