≫ 

Makedonci su napravili 2 od 3 najveće senzacije u kvalifikacijama, samo jedna selekcija je ispred

Malo ko će nadmašiti Luksemburg...

  • 1
Fudbalska reprezentacija Italije Fudbalska reprezentacija Severne Makedonije Foto: Tanjug/AP

Ako je verovati portalu "Gracenote", koji je usko specijalizovan za fudbalsku statistku, reprezentacija Severne Makedonije može da se pohvali da je načinila dva od tri najveća iznenađenja na gostujućim terenima u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

Naime, Makedonci su u polufinalu baraža šokirali Italijane i slavili su u Palermu sa 1:0, iako su imali 7,4 odsto šansi da slave. Prethodno su u kvalifikacijama dobili i Nemce sa 2:1, i to u situaciji kada su imali 7,1 odsto šansi da slave.

Veću senzaciju od njih u istoriji napravila je jedino selekcija Luksemburga koja je 2008. godine dobila Švajcarsu sa 2:1, uprkos tome što su imali samo 2,8 odsto šansi za trijumf.

Zanimljivo, taj meč su sudile srpske sudije među kojim aje bio i Dejan Nedić, sadašnji sudijski ekspert na RTS-u koji je tada u Cirihu odlučio da ode u penziju.

- Bila je to prva pobeda Luksemburga u istoriji, slavili su u Cirihu rezultatom 2:1. Mi, sudije, 22 minuta nismo mogli da napustimo teren zbog njihovog radovanja i plakanja od sreće. S druge strane, i ja sam se borio sa emocijama. Znao sam da mi je to poslednji meč. Znali su to i supruga i deca, ali ne i moj tim. Tada sam im na terenu otkrio. Poljubio sam svoju zastavicu i rekao "Ovo je kraj moje karijere." Nisu pokušali da me zadrže. Ja sam tada imao već 43 godine, a moglo je da se sudi do 45. Malo sam omatorio, otežao, bio sam i direktor. Mogao sam da se oprostim na nekoj utakmici u Srbiji, ali sam ovako izabrao da to bude na vrhuncu karijere i ponosan sam zbog toga - rekao je Nedić svojevremeno u jednom intervjuu za Telegraf.

Jeste taj trijumf Luksemburga bio u domenu senzacije, ali nema sumnje da će veću ostvariti igrači Severne Makedonije ukoliko u utorak uspeju da eliminišu Portugaliju. Naravno da su autsajderi, ali bili su i protiv Italije.

Video: Ogromno slavlje Makedonaca posle istorijske pobede: Ori se svlačionica u Palermu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    25. mart 2022 | 10:59

    ........svetsko gde igra Makedonija a nema Italije.......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA