≫ 

FIFA ne prašta mešanje politike u rad Saveza: Salvadoru dat rok pred eliminaciju iz svih takmičenja

Nezgodna situacija po Fudbalski savez ove srednjeameričke države

  • 3
FIFA logo Foto: Tanjug/AP

Fudbalski savez Salvadora mogao bi da bude izbačen iz svih takmičenja pod okriljem FIFA zbog upliva politike u rukovođenje tamošnjom "krovnom" organizacijom. Naime, predsednik Fudbalske federacije ove srednjeameričke države je polubrat predsednika države, a Savezom upravlja vladina agencija (INDES) koja od 1980. godine kontroliše sve sportske organizacije u zemlji.

Do reakcije FIFA, tačnije do upozorenja pred eliminaciju Saveza, je došlo pošto je disciplinski i etički komitet INDS-a doneo odluku da suspenduje sedmoricu članova izvršnog odbora FS Salvadora - jer nisu usaglasili statut Saveza sa zakonima koje nameće država. Zbog toga, oni su izbačeni iz fudbalske organizacije, a INDES je postavio svoje ljude na njihove pozicije.

U čitav slučaj se umešala i policija koja je izvršila raciju u prostorije Fudbalskog saveza zbog istrage o pranju novca, koju je naložio državni tužilac.

Fudbalski Savez Salvadora ovakve postupke vlasti vidi samo kao mešanje države u rad fudbalske organizacije, baš kao i FIFA i KONKAKAF, koji i priznaju jedino smenjenu garnituru direktora, a ne novopostavljene ljude of strane INDES-a. Zbog toga je iz sedišta FIFA poslat ultimatum državi da do 25. jula vrati na pozicije u Savezu sedmoricu direktora ili će u suprotnom Salvador biti isključen iz svih takmičenja pod okriljem FIFA i KONKAKAF-a.

Iz INDES-a je stigla reakcija na upozorenje FIFA, u kojoj je poručeno da su etički i disciplinski komitet tog dela nezavisni od državnih organa i da je INDES doneo odluku o smeni direktora samo na osnovu nezavisne odluke pomenutig komiteta. Ostaje, ipak, da se vidi da li će Svetska fudbalska federacija uvažiti ovaj stav kao ispravan ili će ostati dosledna i suspendovati Slavador.

Video: Piksi dočekao Čeferina u Staroj Pazovi: Niko nema uslove za trening kao Srbija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дража

    21. jul 2022 | 22:53

    Па што онда избацисте Русе??? Лицемери!

  • mihailovic

    21. jul 2022 | 22:57

    Mešanje politike je i u Engleskom fudbalu premijer lige gde cesto pred pocetak svake utakmice izlazi vojni orkestar i uz zastave Engleske /UK odaju pocast nekim likovima iz njihove skorasnje istorije a da bude zalosno time teraju da svi i ceo stadion i igraci budu ucesnici a UEFA i FIFA ne reaguju.

  • Vladimir

    22. jul 2022 | 15:40

    Srećom kod nas nema miješanja polotike u fudbal, preCednika niti kedan klub ne interesuje, čovjeka ne interesujuni vođe navijača, ne dijeli državne pare mezimici, ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA