Ovo je Srbija: Za poštenog sudiju doživotna kazna, a žmuri se na seriju sumnjivih utakmica

Srećom ima kamera i tehnologije, pa i šira javnost ima uvid koliko učestalo se dešavaju nečasne radnje u nižim ligama

  • 2
Nameštanje utakmica sudija sporne situacije Foto: Youtube/Fudbal Zapadne Srbije/TV Stara Pazova, Twitter

Bilo je to u jednoj zemlji na brdovitom Balkanu, umrla je pravda na fudbalskom terenu...

Srpski fudbal je danas, uvek je i bio samo taj uzbudljivi triling za orgazam masa - reprezentacija, Zvezda i Partizan. Samo oni su važni. Drugi gotovo da i ne postoje, nema ih na vidiku. Daleko su ispod radara. I baš ta pozicija daje im prostor i slobodu da, kad im se prohte, rade mimo pravila. Kontra razumu i moralu.

Srećom ima kamera i tehnologije, pa i šira javnost ima uvid koliko učestalo se dešavaju nečasne radnje u nižim ligama, tamo gde oko javnosti ne zalazi, ne gleda, ne vidi, a mulj je sve dublji. Dešava se, a niko "živ" ne reaguje. Ni da zucne. Tek sa društvenih mreža se može čuti i videti šta se radi. Sporadično, ali tiho.

Poslednji čin "kaljuge" imali smo u Kraljevu, svašta se tamo desilo u srpskoligaškom okršaju Sloge i Poleta iz Ljubića. Sve regularno na papiru, zavedena utakmica i suđenje bez primedbi u zapisnik, iako nas snimak navodi na potpuno drugačije razmišljanje o ovoj utakmici.

- Ovako izgleda utakmica koju režiraju sudije, FK Sloga Kraljevo - FK Polet Ljubić, 08.10.2022 - direktno optužuje Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost. Tako je video meč u Kraljevu i dao javnosti na uvid dva snimka sa spornim situacijama, koje su mu okupirale pažnju i navele na pomenuti zaključak.

Imali ste prilike da ih vidite i na našem portalu, pogledajte ih još jednom OVDE. Vrlo neprijatno.

Pitanje svih pitanja je ono na koje nikad ne dobijemo pravi odgovor i reakciju: da li će ovaj slučaj biti na skeneru Sudijske organizacije ili neke više instance?

Samo desetak dana ranije ponovo je Poledica alarmirao, uzalud i tad. Nikoga, izgleda, ne zanima što se desio možda i najfrapantniji primer nečasti na zelenom pravougaoniku. U glavnoj ulozi fudbaler Omladinca iz Novih Banovaca: izašao je pred golmana, a neće da postigne gol?! Neće ni da šutne. Čudno.

Epilog: Nismo čuli da je neko pokrenuo bilo kakvu istragu povodom ove utakmice. Da se barem zapita neko. Organi fudbalske pravde se i za ovaj slučaj prave mrtvi.

Idemo dalje, korova ima još. Neguje se.

Sredinom septembra, dakle u mesec i po dana treća sporna utakmica, i ponovo famozna Srpska liga. Opet Zapadna grupa. Utakmica između čačanskog Borca (onog što se ugasio pa vaskrsao uz pomoć FK Prova) i Poleta iz Ljubića, bila je toliko interesantna sadržajem i ponašanjem aktera da je bivši sudija Ninoslav Spasić pisao na adresu UEFA koja će, možda, pokazati dublje interesovanje za ovu stvar i ispitati slučaj.

Spasić je verovatno smišljeno preskočio domaće nadležne organe, zna valjda kakav epilog tu može da očekuje, pa je direktno išao na evropski sud.

- Bruka i neviđena sramota za srpski fudbal. Kriminal. Prijavio sam utakmicu kao sumnjivu i iz UEFA dobio odgovor da će je razmatrati nadležna komisija za nameštanje utakmica. Dostavio sam i video zapise sa čačanskog stadiona. Cela priča je očigledna, toliko ogoljena da se na snimcima sve vidi. Neka znaju ljudi dokle je došao srpski fudbal i šta se radi… - poručio je Ninoslav Spasić u propratnom "dokaznom materijalu", dostavljenom Sport klubu.

I na kraju dolazimo do poente, do stvarnosti koja razdire i vređa razum.

Srpski sudija Stefan Lazović koji je postao svetski hit proverom sporne situacije na snimku telefona jednog gledaoca, i na osnovu tog dokaza doneo ispravnu odluku, ekspresno je, samo dan kasnije, sankcionisan doživotnom suspenzijom iz fudbala.

Ovo smo, izgleda, oni pravi mi, naš genetski kod i mentalitet u punom sjaju: kažnjavamo čojstvo i vrlinu, žmurimo na prevaru i nepoštenje.

Za sramotu ne znamo...

Video: Komične situacije na mečevima za koje se sumnja da su namešteni u Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бонвиван

    11. oktobar 2022 | 16:42

    Искрено се надам да неће нико коментарисати овај текст и тако се укаља у блату лажи,лицемерја, корупције,крађе...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA