Fudbalska reprezentacija Velsa menja ime: Posle Katara će nositi svoj tradicionalni naziv

Na taj način žele da povećaju osećaj nacionalne pripadnosti

  • 4
Vels Ukrajina FK Foto: Tanjug/AP

Fudbalska reprezentacija Velsa mogla bi da promeni svoje ime nakon predstojećeg Svetskog prvenstva, kako bi se uklopila sa svojim tradicionalnim nazivom. Naime, na narednim takmičenjima, u tom slučaju Vels bi se zvao Kamri (Cymru), što je naziv države na njihovom jeziku.

Inače, Kamri je naziv koji se već koristi u službenoj korespodenciji i dokumentima, a predsednik Fudbalskog saveza Velsa, Noel Muni rekao je da sada žele da se ode korak dalje.

- Reprezentacija bi morala da se zove Kamri, jer se mi tako zovemo. Tako zovemo sve naše reprezentacije u Velsu. Ako pogledate naše stranice na internetu, na svima smo Kamri. Na međunarodnom planu imamo još posla. Videli ste kako, na primer, Azerbejdžan i Turska koriste svoje jezike. Ono što želimo da postignemo je preporod velškog jezika i povećanje osećaja nacionalnog ponosa, te isticanje naše kulture i nasleđa.

Reprezentacija Velsa takmičiće se od 20. novembra na Mundijalu u Kataru u okviru Grupe B zajedno sa Engleskom, Sjedinjenim Američkim Državama i Iranom, ukoliko ne dođe do eventualnog izbacivanja ove selekcije zbog sve većeg pritiska iz Ukrajine.

Ovo će biti drugi nastup Velsa na Svetskim prvenstvima, a prvi se dogodio 1958. godine u Švedskoj.

Video: UEFA i FIFA se umešale u predsedničke izbore u FSS: Ako ne rešite to, moraćemo da reagujemo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ЈАја

    31. oktobar 2022 | 16:37

    А Срби пишу ,,латиницом тј. абецедом" и још се тиме поносе ! Језик нам је пун којекаквих туђица иако имамо своје речи за те појмове , ствари , догађаје и сл. Славимо и празнујемо туђе обичаје и празнике , своје заборављамо ! Срамота !

  • 534

    31. oktobar 2022 | 16:40

    Počelo je. Sad je na redu Škotska pa Irska. Stigla mečka i pred engleska vrata.

  • ЈАја

    31. oktobar 2022 | 19:41

    Истина је се лоше живи , као што Ви кажете ! Нисам ,,џабалебарош" како Ви процењујете . За разлику од Вас сам и писмен и довољно васпитан да никог не вређам ! Извињавам се ако нисте Србин ,па Вас ово вређа .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA