≫ 

FIFA smiruje strasti pred Mundijal, poslala važno pismo svim Savezima učesnicima Svetskog prvenstva

Svetska fudbalska federacija želi mir pred početak Mundijala

  • 0
Žreb za Katar Foto: Tanjug/AP

Svetska fudbalska federacija (FIFA) pozvala je sve učesnike narednog Mundijala, saveze tih selekcija, da se koncentrišu samo na fudbal u nastupajućem periodu kada je fokus samo na Svetskom prvenstvu u Kataru. Barem bi trebalo da je tako.

U pismu koje su potpisali predsednik FIFA Đani Infantino i generalni sekretar te organizacije Fatma Samoura, traži se od 32 fubalska Saveza selekcija koje učestvuju na najvećoj smotri da ne dzvole da "fudbal bude uvučen u sve ideološke i političke bitke koje trenutno postoje u svetu".

Deluje da je kroz saopštenje FIFA i kritkovala određene Saveze, igrače i reprezentacije zbog njihovih stavova u vezi sa ljudskim pravima u Kataru.

- Molim da se sada fokusiramo na fudbal. Znamo da fudbalski svet ne živi u vakuumu i svesni smo da u svetu ima mnogo izazova i problema političke prirode. Ali, molim vas, nemojte dozvoliti da se fudbal uvuče u sve ideološke i političke bitke koje postoje u svetu. U FIFA se trudimo da poštujemo sva mišljenja i uverenja, bez nametanja moralnih lekcija ostatku sveta - kaže se u pismu FIFA dostavljenih svetskim agencijama, prenose strani mediji.

Žreb za Katar Foto: Tanjug/AP

Poslednjih meseci stizale su brojne kritike na račun Katara, pojačale su se poslednjih dana, zbog problematičnog odnosa prema ljudskim pravima, prema LGBT manjinama i uslova za rad migranata koji su godinama radili i ginuli na gradilištima. Osim od međunarodnih humanitarnih organizacija, kritike su stizale i od pojedinih reprezentacija, poput Australije i Kanade, ali i od Norveške, Švedske, pojedinačno i od Nemaca, Holanđana.

Ovo pismo mnogi tumače kao jasnu poruku FIFA upravo tim glasovima koji utiću na harmoniju pred start takmičenja.

Podsetimo, australijski reprezentativci su snimili video u kome pozivaju i ostale igrače da učine više za radnike migrante u Kataru na poboljšanju njihovih prava. Danski fudbaleri su već rekli da neće voditi svoje porodice, supruge i decu u Katar iz protesta zbog kršenja ljudskih prava u Kataru.

Ni to nije sve.

Kapiten Belgije Eden Azar nosiće u Kataru traku sa napisom "OneLove" sa srcem i bojama koje predstavljaju sve narode i boje sveta. Osam od deset selekcija sveta koje su se plasirale na Mundijal na isti način promovišu ovu poruku, mada FIFA do sada nije odobrila nošenje ovakve trake.

- Jedna od velikih prednosti našeg sveta je njegova raznolikost. I ako inkluzija nešto znači, onda je to poštovanje te različitosti. Nijedna osoba, nijedna kultura i nijedna država nije bolja od druge. Ovaj princip je osnova međusobnog poštovanja i nediskriminacije i takođe jedna od osnovnih vrednosti fudbala. Imajmo sve to na umu i stavimo fudbal na prvo mesto- piše u proglasu FIFA.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA