≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ekspanzija takmičenja pod okriljem FIFA je diskutabilna inicijativa: Štetno za fudbal, štetno i za prirodu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Proširen je Mundijal, proširen broj učesnika i na Svetskom klupskom prvenstvu, uvećan je i broj reprezentacija na Mundijalu za žene, a planira se pokretanje i svetskog klupskog prvenstva za žene - međutim postavlja se pitanje održivosti ovakvog koncepta po više osnova

  • 1
Svetsko prvenstvo SP u Kataru Hrvatska - Maroko Foto: Tanjug/AP

Predsednik Svetske fudbalske federacije Đani Infantino nedavno se pohvalio rekordnim prihodima te organizacije u protekloj godini (6.7 milijardi dolara) i najavio još veću zaradu u godinama koje dolaze, savršeno svetsan ekspanzije fudbala. Naravno, "zlatna koka" FIFA je Mundijal, ali plan Svetske kuće fudbala je da proširenjem i podizanjem atraktivnosti ostalih najvećih takmičenja pod svojim okriljem privuče još sponzora, i još para, međutim postavlja se veliko pitanje da li je to održiv model razvoja najpopularnije igre.

FIFA je već potvrdila plan da u narednim godinama proširi Svetsko klupsko prvenstvo sa sedam na 32 kluba, već je to urađeno sa Mundijalom pa će naredni u SAD imati 48 umesto 32 reprezentacije, a novine su spremne i za Svetsko prvenstvo za dame, kao i za Svetsko klupsko prvenstvo za dame - koji će biti organizovano prvi put u narednim godinama.

Velika ekspanzija takmičenja pod okriljem FIFA u diektnoj je koliziji sa idejom o zaštiti životne sredine koju propagira ova organizacija.

Stručnjaci smatraju da je tvrdnja FIFA kako je Svetsko prvenstvo u Kataru bilo karbonski neutralno "obmanjujuća i opasna", a njeni planovi za dalje širenje dolaze uprkos činjenici da  ekološka strategija FIFA uključuje potpisivanje sporazumom sa Ujedinjenim Nacijama sa ciljem da do 2030. godine bude prepolovljena emisija štetnog gasa - kao proizvod aktivnosti pod okriljem FIFA.

Većina sportskog "ugljeničnog otiska" dolazi od putovanja navijača. Prošle godine FIFA je procenila da će oko milion navijača otputovati u Katar na Svetsko prvenstvo, a više reprezentacija 2026. značiće i više navijača, a isto važi i za prošireno Svetsko klupsko prvenstvo.

Fudbaler Vajkomb Vonderersa Dejvid Viler, predstvnik Udruženja profesionalnih fudbalera, opisao je logistiku Svetskog prvenstva 2026. kao "glupost" i "vežbu zarađivanja novca". Takođe je doveo u pitanje kvalitet fudbala na proširenim turnirima kao što je Svetsko klupsko prvenstvo, upoređujući ga sa "džank fudom" iliti brzom hranom.

- Mi štetimo klimi - klima je bolesna i potencijalno smrtno bolesna. Znamo kako da preokrenemo kurs, ali umesto toga radimo ono što nas čini bolesnim i mislim da je to ono što FIFA predlaže da uradi.

Kolkata, Indija Kolkata, Indija / Foto: Saurabh Sirohiya / Zuma Press / Profimedia

U ženskom fudbalu manje je migracija navijača u odnosu na muškarce, ali broj ipak raste i FIFA je najavila prodaju više od pola miliona ulaznica za Svetsko prvenstvo za žene ovog leta u Australiji i Novom Zelandu. Međutim, novoustanovljeni kvalifikacioni turnir - sa 10 timova koji će leteti na Novi Zeland na 13 novih utakmica u kalendaru da bi se odlučilo o konačna tri mesta na Mundijalui - ocenjen je "nepotrebnim".

Odbrambena igračica Irske i Redinga Dajana Koldvel, koja će učestvovati na prvom Svetskom prvenstvu za žene u svojoj zemlji, rekla je u izjavi za BBC da se raduje proširenju Mundijala ali da to ne sme biti na štetu životne sredine.

- Sigurna sam da će FIFA reći da je to učinila da pomogne da se ženska igra razvije ida raste. Naravno, svi želimo da sve to ide u tom pravcu, ali to se može uraditi na održiv način, a ne da deset timova sa različitih kontinenata leti na Novi Zeland da se takmiči. Mislim da se to definitivno moglo izbeći - kaže ona.

- Moraju zaista da preispitaju šta će biti njihov dugoročni plan - da li će to biti profit ili očuvanje planete? Ne možete zaboraviti moć koju fudbal ima, to je najpraćeniji sport na svetu. Ako je fudbalu stalo do klimatske krize i zapravo pokazuje smanjenje emisije štetnih gasova, možete li zamisliti kakav bi uticaj mogao imati na milijarde navijača širom sveta?

U odgovoru BBC Sportu, FIFA je rekla da je plej-of za plasman na Svetsko prvenstvo za dame kolektivna odluka i da su "svi akteri fudbala savršeno svesni klimatskih promena kao najvažnijeg izazova našeg vremena".

- FIFA je organizacije koja je činila i čini značajne napore da se uhvati u koštac sa svim tim negativnim uticajima na okolinu i, u isto vreme, da iskoristi mogućnosti da maksimizira pozitivne efekte svojih najvećih turnira. Ostajemo posvećeni kontinuiranom unapređenju naših pristupa ovom problemu - rečeno je FIFA.

Video: UEFA i FIFA se umešale u predsedničke izbore u FSS: Ako ne rešite to, moraćemo da reagujemo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    23. februar 2023 | 00:52

    Kakve sve gluposti neću pročitati... Taman kad pomislim da sam pročitao nešto najgluplje u životu i da je nemoguće pročitati nesto gluplje i apsurdnije odmah posle se iznova iznenadim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA