≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Kako je Duljaj preuzeo Partizan: "Ja na kafi, a telefon zvoni! Razum je rekao ne, ali srce je reklo da!"

Vreme čitanja: oko 5 min.

Mladi trener pred teškim izazovom, u ulozi vatrrogasca a svim nivoima u Humskoj

  • 29
Igor Duljaj Printskrin: Youtube/FK Partizan Beograd

Nikada uloga "vatrogasca" nije popularna među trenerima, ali taj momenat kada vas klub pozove, još ako se radi o klubu u kome ste osrasli i stasali, kao što je to slučaj Igora Duljaja i Partizana, onda, kako i sam kaže, srce nadvlada razum.

Duljaj je leto, posle otkaza Iliji Stolici, mogao da preuzme crno-bele, ali je smatrao da nije pravi trenutak, da mu je potrebno još bar malo iskustva u samostalnom radu, no, kada su crno-beli počeli da "gore" na svim nivoima, drugi poziv da pokuša da zaustavi plamen nije odbio.

Svetan je u kom momentu je preuzeo tim, da ga za dva dana očekuje večiti derbi, da ekipa beleži seriju loših rezultata, no, ko nije skočio u vodu, nije ni naučio da pliva.

- Iskreno, na dan kada sam prihvatio posao, bio u sam u Topoli, gde sam posetio porodicu i odatle sam otišao na stadion, pa na kafu, onako razočaran sa kumom, kako bismo na miru popili kafu i tada je usledio poziv od sportskog direktora Ivice Kralja, Upitali su me gde sam, kada mogu da dođem i odmah sam naravno krenuo, tako je sve počelo - otkriva Igor Duljaj.

Igor Duljaj Foto: MN Press

Duljaj ne krije da mu nije bilo lako da prihvati ponudu, poredio je to sa odlaskom od kuće u ranoj mladosti...

- Imam isti osećaj kao kada je 1990. godine u Topoli gostovao Partizana i kada sam igrao za domaće, jer im je falio jedan igrač... Odmah posle te utakmice su pitali ko sam, šta sam, pa su lokalni prijatelji odgovorili da sam pekarov sin, a onda su iz kluba poručili da nađu mog oca odmah. Rekli su mu da je trening odmah utorak na stadionu, da se pokupim i krenem. Takav je i sada osećaj - voliš nešto, imaš veliku, pozitivnu tremu, baš kao i tada kada je srce lupalo kada sam stigao u Partizan.

Od oca je dobio specifičnu poruku, rekao mu je da će svejedno ustajati u pet sati izjutra, bilo da putuje u Beograd na treninge ili da ostane i bude - pekar.

- To je istina. Kada su treneri upitali kako će dete da putuje u Beograd iz Topole, otac im je odgovorio da ću svakako ustajati u pet ujutru. Bilo da će ići u Beograd na treninge ili ostati da radi u pekari.

Izazov nije naivan, Duljaj je dobio "vruć krompir" dva dana pred večiti derbi u situaciji kada su i tim i ceo klub u opštem rasulu.

Igor Duljaj Foto: MN Press

- Da budemo iskreni, ne može mnogo toga da se uradi za tako kratko vreme, bilo bi neodgovorno da se bilo šta i obećava. Nisam se još ni video sa ekipom, iako sam imao priliku da radim sa igračima kao pomoćnik, posle povratka iz Ukrajine, da vidim kako se ponašaju, kakav je to profil. Većinu njih poznajem i nekada "šok terapija" deluje, a nekada ne. Daleko od toga da tražim alibi, ali stanje na tabeli pokazuje da je Zvezda lider i mi naprosto nemamo pravo da pretimo u ovom momentu. Idemo od dana od dana, od meča od meča i jedino mogu da obećam da ću dati sve od sebe da napravimo pomak.

Ipak, u derbiju je teško prognozirati, ma kakva situacija na tabeli ili formi timova bila...

- To su floskule, jer na kraju neko uvek bude pobednik, a neko poražen, Treba biti pozitivan, ne treba bežati od odgovornosti, iako nisam očekivao da će sve baš ovako da bude. U nekoj bliskoj prošlosti je postojala mogućnost da se latim posla u prvom timu i tada je razum rekao "da", a srce "ne", a sada je obrnuto.

Duljaj se trenerski školovao u Ukrajini, završio je UEFA Pro licencu.

Igor Duljaj, Albert Nađ Foto: MN Press

- Bilo je to pre šest godina, pa ću krajem godine morati da odem da produžim licencu koja se onavlja na svake tri godine.

Upitan šta bi iz iskustva sa Šahtjorom preneo u Partizan, Duljaj nije mnogo razmišljao.

- Preneo bih vlasnika Rinata Ahmetova i budžet.

U prethodnom periodu u Teeleoptiku, Duljaj je postao prepoznatljiv po tome tome što je u tim doneo - disciplinu.

- Kada kažete "vojnička disciplina", pitanje je gde možete da je primenite. Smatram da neka pravila moraju da postoje, da se poštuju, kao što imate pravila i u rođenoj kući u ophođenju sa decom. Ne treba da budemo vojska bukvalno, nego da poštujemo neka kućna pravila u klubu koji nam je sve, nije to neka filozofija. Ne da ne sme da se priča ili ne znam šta, ali neke stvari moraju da se poštuju, jer šta god u životu da radite - disciplina je baza.

Igor Duljaj Foto: MN Press

O budućim planovima, kratkoročnim, idejama sa mladim igračima, Duljaj kaže:

- Kada je moja generacija ušla u prvi tim, sećam se da smo bili na trećoj poziciji i klub je imao ideju, jer ništa nije moglo da se izgubi ili dobije, da se puste mladi momci. Bilo bi idealni da sada dobije i rezultat i mlade igrače. Pitao sam i neke starije, iskusnije trenere, kada je idealno da se promoviše mlad igrač, rekli su mi da nikada nije greška kada im se pruži prilika, Ja volim mlade igrače, ali oni moraju da stasaju uz starije, postepeno.

Iako prva dva mesta u Superligi vode u Ligu šampiona (drugo kroz kvalifikacije), Duljaj trenutno ne razmišlja o tome.

- Iskren da budem ne razmišljam previše o tome. To u suštini može da bude veoma daleko, iako je zapravo veoma blizu, no, nisam još odradio ni trening sa ekipom da bih išao tako daleko. Nisam još smišljao ni šta da kažem u govoru timu, biće to nešto iz srca svakako.

Čuo se Duljaj, naravno, i sa Gordanom Petrićem.

- Kada sam dobio poziv iz kluba, prva osoba koju sam posle toga pozvao je Gordan Petrić, koji je izuzetan čovek, profesionalac, neko ko je u teškom momentu preuzeo klub. Hteo sam da ga čujem, da pokažem poštovanje - ističe Igor Duljaj, koji će danas odraditi prvi trening sa Partizanom.

Video: Urošević se svađao sa navijačem posle remija Partizana: Pale teške reči

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    28. februar 2023 | 12:38

    Ove igrače Partizana ne može da trenira i vodi konzilijum najboljih trenera Sveta, to su limitirani igrači oni ne mogu bolje, a Uprava šta reći a ne zaplakati.

  • Miroslav

    28. februar 2023 | 12:49

    Zvezdas sam od mog oca,jedan brat od strica Milan igrao za zvezdu,Bratanac Aleksandar bio reprezantivac Broj 4 ,sada imamo u familiji Pantic i malog Konstantina isto bratanca i Zvezdinog igraca ali nadam se da ce iz svega i Partizan biti ono sto i jeste!

  • P.S

    28. februar 2023 | 14:05

    Ja igrace koje pamtim a da postujem iz partizana posto sam bas zvezdas to su,Duljaj,Sale Ilic.Odlicni ljudi i dobri momci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA