Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbin kuca na vrata reprezentacije Švajcarske: Džaka i Šaćiri bi u Filipu mogli da dobiju top golgetera

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve je više pohvala na račun momka koji trenutno predstavlja mladu reprezentaciju zemlje u kojoj je rođen

  • 4
Filip Stojilković

Foto: Mutsu Kawamori / AFLO / Profimedia

Švajcarski fudbal stabilno korača poslednjih godina. Izostaju, istina, bolji klupski uzleti, ali tu je reprezentacija koja je postala redovan učesnik svih velikih takmičenja i sada već redovno prolazi kroz prve faze velikih takmičenja. Srpski fudbaleri najbolje znaju koliko je Švajcarska kompaktan tim.

Švajcarci su i u novi ciklus kvalifikacija krenuli silovito, pobeđena je Belorusija 5:0 u Novom Sadu, uz dominantnu partiju Džake i družine koja, kako se čini, iz godine u godinu ubire plodove dobrog rada i pravog odabira kadrova za najbolju selekciju.

Većinski, tabor švajcarskog tima čine igrači poreklom iz drugih država, i to je galopirajući trend već decenijski, što daje poseban kvalitet nacionalnom timu čiji bi deo, kako stvari stoje, u dogledno vreme mogao da postane i Filip Stoiljković (23), mladi reprezentativac Švajcarske.

Poreklom Srbin, Filip je rođen u blizini Ciriha, tu je i načinio svoje prve fudbalske korake, tamo je stasao, ali se za njega pročulo tek kada je počeo da trese mreže u Sionu. Tri sezone igrao je za ovaj klub (17 golova na 64 utakmice), a trenutno je član nemačkog drugoligaša Darmštada gde je, pre reprezentativne pauze, sa dva gola praktično sam doneo pobedu protiv Kajzerslauterna (2:0).

O Filipu je za švajcarske medije pričao njegov nekadašnji trener iz Vila, nekadašnji kapiten reprezentacije Ćirjako Sforca.

- Filip ima njuh za gol, ne treba mu mnogo šansi. Robustan je, snažan, ima sjajn šut i tehniku. Takođe ide tamo gde mnogi ne smeju. Švajcarska nema mnogo napadača kao što je on - sipao je pohvale Sforca na račun Stoiljkovića.

Kaže dalje, ističe ono što je ključno za Filipovu dalju karijeru:

- Za njega je najvažnije da bude okružen dobrim ljudima koji će ga usmeravati i postarati se da bez mnogo emocija gradi svoj put - kaže Sforca.

Filip je za Darmštat odigrao šest utakmica i postigao tri gola.

- Naravno, seniorska reprezentacija je moj cilj. Spreman sam! Ali sam sada totalno fokusiran na igre u mladoj reprezentaciji - izjavio je za medije u svojoj zemlji Filip, koji će predvoditi mladu selekciju Švajcarske na Evropskom prvenstvu (u-21) koje se u junu održava u Rumuniji i Gruziji.

Trenutno je, dakle, bliži tome da zaigra za reprezentaciju Švajcarske, mada i dalje ima opciju da bira između zemlje odakle su mu roditelji i države u kojoj je rođen. U fudbalskom savezu Srbije, nema sumnje, sigurno imaju Filipovo ime na spisku potencijalnih kandidata za "A" tim, međutim u situaciji kada su nam napadači najbolji deo tima selektor Stojković i njegovi saradnici moguće da manje polažu pažnju na regrutovanje novih imena.

Švajcarska, ipak, neće čekati i deluje da je pitanje dana kada ćemo momka naše gore list gledati u akciji sa Džakom, Šaćirijem i ostalim vedetama selekcije podno Alpa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Misa

    30. mart 2023 | 14:25

    Kakav Srbin? Decko je rodjen u Svajcarskoj,tamo odrastao,tamo se skolovao,poceo da igra fudbal,i neko ocekuje da ce da igra za Srbiju! Da je njegovim roditeljima bilo dobro u Srbiji,ne bi ni otisli tamo.

  • Zver

    30. mart 2023 | 16:56

    Zasto na svaku vest o Svajcarskoj pominjete njihove siptare? Sta je sa vama?

  • aaauu

    30. mart 2023 | 19:04

    a fss nije reagovo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA