≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Veliki derbi Beograda za plasman u drugu ligu: Sve će goreti u okršaju Zemunaca i Romantičara

Vreme čitanja: oko 4 min.

Veliko interesovanje vlada za dvoboj 27. kola Srpske lige Beograd

  • 1
FK Zemun vs OFK Beograd, istorijat rivalstva Ilustracija: Telegraf/MN Press

Veliko, ali manje poznato beogradsko rivalstvo rađalo se u senci "večitih". Dva kraja glavnog grada Srbije, Zemun i Karaburma, dva kluba koja su na najvišem superligaškom nivou bili rame uz rame sa najboljim timovima Srbije. Doduše, jedan mnogo češće od drugog, čak i u nekadašnjoj zemlji, ali animozitet i pored toga "nije trpeo". Danas će upravo na stadionu u Gornjoj Varoši gostovati OFK Beograd u velikoj borbi za najviše mesto Srpske lige Beograd, samim tim i plasman u Prvu ligu Srbije. Dvoboj počinje u 14 časova.

Stanje na tabeli je jasno - Zemunu odgovara 58 bodova, tri više od ekipe sa Karaburme. Računica je takođe "čista" - Zemunu igra i bod, gostima samo pobeda, jer nakon ovog kola do kraja ostaju samo još tri.

Igrali su isti rivali i protekle, a i ove sezone u istom rangu, ali nijedan od tri meča nije privukao ovoliku pažnju javnosti. Razloga za to ima više. Na prvom mestu pomenuti veliki ulog - povratak u društvo prvoligaša.

Zemun broji svoju drugu godinu u trećem rangu takmičenja. Pre samo četiri sezone bili su i u Superligi, doduše tu se nisu dugo zadržali. Tim koji je 2008. godine igrao i finale Kupa Srbije protiv Partizana u godinama iza nas, osim tog dvosezonskog boravka u eliti uglavnom je bio na razmeđi dva niža nivoa. Pa ipak, ove godine su pokazali i dokazali da su spremni za novi iskorak. Niz od čak 17 utakmica bez poraza, koji datira još od početka oktobra prošle godine i poraza od surčinskog Jedinstva, možda je i najbolji pokazatelj koliko su svi u klubu "zagrejani" za prvo mesto. Treba imati u vidu da je protiv BSK-a u Borči u prošloj rundi došao kraj seriji od 11 pobeda, tako da i to može imati psihološki uticaj na igrače.

Poziv Taurunum Bojsa 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Таурунум1987 (@taurunum1987)

Sa druge strane, Romantičari su dobili novu upravu tokom sezone, ambicije su ponovo porasle i za sastav trenera Sime Krunića prava tragedija bi bila da se plasman u viši rang ne ostvari. Posebno znajući kakvo ime je OFK bio nekada i u Superligi Srbije i nekadašnjem prvenstvu Jugoslavije. Ovo je ukupno šesta godina za njih na ovom nivou. Dva puta su bili peti, tri puta treći pa faktički plasman u Prvu ligu niti u jednoj situaciji nije bio nadomak ruke. Ove sezone stanje je potpuno drugačije, brojna poznata imena nalaze se u klubu, pa niz od 23 duela bez neuspeha nikoga ne treba da čudi. Jedan jedini poraz zabeležili su 27. avgusta protiv Sinđelića, tako da su gosti danas možda i u boljem položaju, i pored stanja na lestvici.

Drugi razlog velike bure koja se uzdigla u javnosti jeste i samo rivalstvo među navijačima dva kluba. Dobro je poznato da se Taurunum Bojsi i Plava Unija baš i "ne mirišu", što je dokumentovano i sukobima tokom proteklih godina. Najpre treba pomenuti "čuvenu" tuču iz 2008. koja se smatra prvom "poštenom" ferkom na našoj sceni. Takođe, pre prošlosezonskih utakmica u Srpskoj ligi timovi su snage poslednji put odmerili u PLS pre šest godina, a u oktobru 2016. zabeležni su veći incidenti na Karaburmi. Možda i najlepša fotografija sa međusobnih susreta ovih rivala viđena je u avgustu 2006. kada su rivali prvi put odmerili snagu u samostalnom prvenstvu Srbije, a tada je po kišnom vremenu OFK slavio na gostovanju 2:1.

Navijači OFK Beograda u Zemunu 2006.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by OFK BEOGRAD (@ofkbeograd1911)

Poslednji, možda i razlog koji je u potpunosti "usijao" atmsoferu, jeste prepiska i prepucavanje dva kluba putem medija. Tokom marta meseca iz Gornje Varoši su poručili da njihov najveći rival u šampionatu igra isključivo prijateljske utakmice, aludirajući na njihovu formu i neke pogotke koji su izazivali sumnju, a odgovor je stigao vrlo brzo pošto su sa Karaburme krenuli u "kontra-napad" uz reči da su očekivali da budu meta nakon što je klub stao na stabilne osnove. Strasti su smirene sastankom u Fudbalskom savezu Beograda pre mesec dana, nakon čega su prepucavanja donekle utihnula.

Malu senku na ovaj dvoboj ipak je bacila dojava iz UEFA o navodnoj sumnji u ishod susreta Jedinstva i Zemuna (0:3) od pre nekoliko kola, ali nikakve mere nisu preduzete pošto sumnje još uvek nisu dokazane.

Treba istaći po nekoliko ključnih imena u rosterima oba tima. Zemun nema igrača koji se posebno isticao ove takmičarske godine, ali svakako su izabranici Save Štrpca koji privlače najviše pažnje dugogodišnji kapiten Marko Đalović, iskusni Nenad Kiso, ali i imena poput Luke Svetličića, Mihajla Mikana, kao i do prošlog leta fudbalera OFK-a Andreje Lazarevića. Kod Romantičara napadački dvojac Filip Kasalica i Andrija Kaluđerović, Lola Smiljanić, kao i Dušan Plavšić i Darko Gojković predstavljaju glavne uzdanice, uz najboljeg strelca Dejana Bajića.

Najpoznatiji srpski arbitar Srđan Jovanović deliće pravdu, što je dovoljan pokazatelj da je ovaj susret mnogo više od običnog meča.

Ulaz na tribine je besplatan i očekuje se da će više hiljada ljudi uživo ispratiti duel.

(Telegraf.rs)

Video: Tužan snimak sa Partizanovog stadiona pred početak 170. večitog derbija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siki

    13. maj 2023 | 11:38

    Šta da gori kad su Terzići namestili i kao "sposobni"funkcioneri samo nižu uspehe u ovom našem jadnom fudbalu koji debelo košta poreske obveznike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA