≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nemački Bilbao debituje u Bundesligi: Put do elite novog Jirgena Klopa

Vreme čitanja: oko 4 min.

Šesnaestogodišnji put od četvrtog do elitnog ranga

  • 6
FK Hajdenhajm i trener Frank Šmit Foto: Tanjug / AP

Nakon putešestvija Luton Tauna od prvog do petog ranga i nazad u Engleskoj, još jedna divna fudbalska priča stiže nam iz jedne od liga "petice".

Poslednje kolo popularne Cvajte odigrano je u nedelju, sve utakmice u istom terminu, a oči javnosti bile su uprte na dva stadiona, onaj u Regenzburgu i drugi u Sandhauzenu. Gostujuće ekipe bile su u borbi za plasman u najviši rang, Hajdenhajm po prvi put u klupskoj istoriji i Hamburg, šampion Evrope iz 1983. godine, nakon nekoliko propuštenih šansi u prethodnim kampanjama.

Dinosaurusi su svoj deo posla obavili, golom Dompea u trećem minutu trasirali put ka eliti, koji je umnogome zavisio od ishoda drugog susreta. Regenzburg je u momentu završetka duela u Sandhauzenu vodio sa 2:1 u trećem minutu sudijske nadoknade. Navijači Hamburga preplavili su teren, međutim Hajdenhajm je dobio penal. Kazneni udarac iskoristio je Beste, međutim to još uvek nije bilo dovoljno za drugu poziciju. Dok su pristalice HSV-a nervozno posmatrale telefone u 99. minutu junak grada koji broji oko 50 hiljada stanovnika postao je Klajndajnst. Hajdenhajm je prvi put u dugačkoj klupskoj povesti ušao u elitu.

Koliko toga zapravo znate o 57. Bundesligašu u 60 godina dugoj istoriji ovog takmičenja. Verovatno ne mnogo, osim da su već nekoliko godina u vrhu druge lige.

Broj u grbu ove ekipe ukazuje da se radi o jednoj od najstarijih u Nemačkoj, a i šire, međutim ne odnosi se na fudbal. Godine 1846. osnovan je gimnastički klub u pokrajini Baden-Virtemberg, dok je prva sekcija u najvažnijoj sporednoj stvari planete svetlo dana ugledala 1910. Skoro stotinu godina bilo im je potrebno da dostignu profesionalne vode, ali kada su to učinili prvi put postali su pravi hit. Tokom 2004. tim je obezbedio promociju u četvrti rang, 2009. u treći, zatim i 2014. po prvi put u 2. Bundesligu.

Prethodno se klub nekoliko puta u prošlom veku fuzionisao, menjao oblik, odvajao i opet spajao, da bi današnji oblik poprimio 2007. godine izlaskom iz sportskog društva pod nazivom Hajdenhajmer Sportbund.

Kao što svaki roman ima svog glavnog junaka, tako i ovaj maltene od samog početka u svom sastavu ima jedno ključno ime - Frank Šmit.

FK Hajdenhajm i trener Frank Šmit Foto: Tanjug / AP

Rođen je 1974. u tadašnjoj Zapadnoj Nemačkoj i to, gle čuda, u gradu Hajdenhajm. Profesionalnu igračku karijeru izgradio je u Nirnbergu, Grojter Firtu i Alemaniji Ahen, a bio je i član mlade reprezentacije Nemačke na prvenstvu sveta u Australiji 1993.  godine. Pred sam kraj "fudbalskih dana" odlučio je da dođe nazad u rodno mesto, gde je kao kapiten izvukao tim iz ralja regionalne Verbandslige.

Nije mnogo prošlo i već je zaseo na klupu tima koji se tada već izdvojio iz sportskog društva. Iz sezone u sezonu gradio je svoje ime i etablirao se kao čovek koji neguje vrlo blizak odnos sa svojim igračkim kadrom. Upravo zbog tog segmenta u svom radu kao i odlične taktičke sposobnosti kojom podučava svoje igrače u nemačkim medijima već kuljaju poređenja sa Jirgenom Klopom, sada strategom Liverpula.

Interesantno je da su obojica bili učesnici dokumentarca "Trainer" iz 2013. godine u kojem se autor bavio mladim uspešnim trenerima u Nemačkoj. Još jedna neodoljiva sličnost sa Klopom je i sam tok karijere, jer su obojica svoje timove i u igračkim danima gurali visoko, a potom to činili i kada su seli na klupu.

Ovih dana, šesnaest godina nakon što je preuzeo klub, obezbedio je i treću promociju, istorijsku, najdramatičniju od svih do sada. Za razliku od 2020. kada je njegov sastav za tri boda ostao na mestu broj tri, a potom u plej-ofu izgubio od Verdera, sebi to nisu dozvolili. Ono što najviše upada u oko običnom posmatraču jeste homogenost tima, kako u taktičkom tako i u svakom drugom smislu.

Svi osim jednog igrača, trećeg golmana Paula Šernuta, poseduju nemačko državljanstvo. Većina njih su nativni Nemci, ima tu i momaka koji su tu rođeni i odrasli uz inostrano poreklo, očekivano čak i sa naših prostora, međutim zaista je čudno što nominalno nemaju niti jednog stranca. Podvig kojim se samo još može pohvaliti Atletik Bilbao u najjačim šampionatima Evrope još više dobija na značaju kada znamo da se radi o gradu koji je za nemačke uslove varošica.

Naredne takmičarske godine većinu igrača očekuju najveći izazovi u dosadašnjim karijerama. Najpre bi ključna stvar mogla biti zadržavanje u rosteru najboljeg strelca Cvajte i junaka Tima Klajndajnsta i drugog heroja, ujedno prvog pakera prvenstva  Jana-Niklasa Bestea. Ukoliko Šmit uspe da zadrži svoje udarne igle na okupu uz nekoliko preko potrebnih ojačanja možda ćemo dobiti neki novi Hofenhajm, sada već etablirani bundesligaški klub iz sela koje broji samo 3 hiljade stanovnika.

Za kraj se treba podsetiti reči sada već legendarnog stručnjaka nakon remija bez golova protiv Magdeburga u 31. kolu, koje odlično sumiraju njegovo shvatanje fudbala.

- Šta je pritisak u fudbalu? Samo mlekar treba da oseća pritisak da dobije dobru cenu za svoje mleko. Mi samo igramo fudbal, igrali smo mnogo iznad očekivanja, sada imamo šansu da postignemo nešto posebno i fokusiraćemo se na uživanje u našem poslu i koncentrisaćemo se na njega - izjavio je tada Frank Šmit, a potom svoje ime ugravirao zlatnim slovima u pehar koji je podigao.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA