Vreme čitanja: oko 2 min.

Promene u sistemu kvalifikacija za Mundijal 2026: Biće nikad komplikovanije, ali daju više šansi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bilo je najavljeno da će Mundijal 2026. godine dobiti novi format, s obzirom na to da će učestvovati čak 48 reprezentacija, te će se samim tim igrati i više mečeva

  • 8
Fudbalska reprezentacija Srbije Srbija - Jordan Foto: MN Press/Nebojsa Paraušić

Svetsko prvenstvo u fudbalu 2026. godine igraće se u SAD-u, Meksiku i Kanadi, a poznato je i kako će izgledati kvalifikacije.

Bilo je najavljeno da će Mundijal 2026. godine dobiti novi format, s obzirom na to da će učestvovati čak 48 reprezentacija, te će se samim tim igrati i više mečeva.

Poznato je i kako će izgledati kvalifikacije, a najviše nas zanimaju evropske, u kojima će se takmičiti i Srbija. Čak 16 selekcija iz Evrope će se plasirati na Mundijal kroz kvalifikacije, što je više nego do sada, ali ipak, to ne znači da je put olakšan.

Takođe, treba istaći i da je UEFA poslala zvaničan predlog, i samo se čeka odoborenje FIFA.

Kako će izgledati kvalifikacije?

Kvalifikacije će biti podeljene u dve faze, grupnu fazu i plej-of. U prvom delu, odnosno grupnoj fazi, biće napravljeno čak 12 grupa, sa po četiri ili pet reprezentacija, a pobednici grupa izboriće direktan plasman na Mundijal.

Mečevi u grupama, igraće se u razmaku od marta do novembra 2025. godine. Ipak, neće samo prvoplasirani ići na najveću svetsku smotru, već će priliku za to imati i sve drugoplasirane ekipe iz grupa, a uz njih, i četiri pobednika grupa UEFA Lige nacija iz sezone 2024/25, koji nisu izborili direktan plasman.

Fudbalska reprezentacija Srbije Srbija - Jordan Foto: MN Press/Nebojsa Paraušić

Naime, ukupno 16 reprezentacija igraće po sistemu mini turnira, raspoređeno u četiri "kostura", po sistemu jedne utakmice u polufinalu i jedne u finalu, a prethodno će žrebom biti određeni parovi. Četiri najbolje reprezentacije, izboriće plasman na Mundijal.

Novi format Mundijala

Podsetimo, odidućeg Mundijala, biće 12 grupa po četiri selekcije. Prolaz u "nokaut" fazu obezbediće prvoplasirani i drugoplasirani iz grupa, ali treba istaći da će prolaz moći da obezbedi i osam najboljih trećeplasiranih reprezentacija. Samim tim, više timova će proći u "nokaut" fazu.

Takođe, igraće se 104 utakmice, čak 40 mečeva više u odnosu na poslednju promenu formata Mundijala, koja je bila 1998. godine. Samim tim, celokupan turnin bi trebalo da traje duže nego inače, a prema pojedinim informacijama pominje se da bi turnir mogao da traje 39 dana.

Ono što treba istaći, jeste da je najviše gradova domaćina iz SAD-a, a to su Majami, Hjuston, Dalas, Atlanta, Filadelfija, Kanzas Siti, Boston, Njujork, Los Anđeles, San Francisko i Sijetl. U Kanadi će samo dva grada biti domaćini - Vankuver i Toronto, dok će se u Meksiku igrati u Gvadalahari, Montereju i Meksiko Sitiju.

(Telegraf.rs)

Video: Japanac rastezao Piksija nasred Razgrada: Fudbaleri Srbije u šetnji pred utakmicu protiv Bugarske

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Flying Squirrel

    28. jun 2023 | 20:22

    zašto uopšte da se igraju kvalifikacije treba svi da idu na mundijal

  • Неко из масе

    28. jun 2023 | 23:33

    Ово је постало болесно више…

  • Bata

    28. jun 2023 | 21:49

    Sledeći put 128 reprezentacija na Mundijal, samo da FIFA gejt uzme što više para!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA