≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ko je Radoš Cerović, heroj Srbije kome je posvećena koreografija na otvaranju novog stadiona u Leskovcu?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bio je najmlađi vojnik koji je poginuo na Košarama 1998. godine, a bio je i prvotimac Dubočice i jedan od najvećih talenata kluba iz Leskovca

  • 10

Leskovac je u ponedeljak 21. avgusta imao čast da dobije novi velelepni fudbalski stadion, na kojem će Dubočica igrati svoje utakmice.

Stadion je otvoren utakmicom protiv ekipe RFK Novi Sad, a navijači su ispunili tribine "srpskog Old Traforda", gde se okupilo 8.136 navijača.

Svi oni imali su prilike da se raduju pobedi svog tima i da vide preokret i pobedu Dubočice od 2:1.

Poveli su gosti golom Nikole Čolića iz slobodnog udarca, ali je preokret došao ubrzo. Đorđe Belić je poravnao rezultat u 29. minutu, a u prvom minutu drugog poluvremena Stefan Đurić je matirao golmana rivala i doneo svom timu istorijski trijumf i prvu pobedu ove sezone.

Ono po čemu će ovaj meč biti upamćen jeste i koreografija domaćih navijača, koji su objavili veliku šetalicu Radoša Cerovića.

Ljubiteljima srpskog fudbala možda to i nije preterano poznato ime, ne i stanovnicima Leskovca, jer upravo ulica kod novog stadiona Dubočice nosi njegovo ime.

U pitanju je heroj Srbije, koji je sa 20 godina dao život braneći Srbiju na Košarama 1998. godine, 28. juna na Vidovdan.

FK Dubočica, Radoš Cerović, Koreografija, šetalica, navijači, Leskovac, novi stadion Printskrin: Arena Premium Sport 1

Radoš je bio jedan od najboljih igrača FK Dubočica. Od malih nogu se bavio sportom, a u klubu iz Leskovca je bio još od petlića i prošao je sve kategorije ovog kluba i igrao je na poziciji štopera.

On je sa 19 godina otišao na redovno služenje vojnog roka, iz vojske je položio prijemni ispit za DIF u Beogradu, ali nije dočekao ni da dobije indeks i sačeka prvo predavanje na fakultetu.

Njegov brat Bojan bio je padobranac u vojsci, pa je i Radoš želeo da pođe tim putem. Vojni rok je služio u čuvenog 63. padobranskoj brigadi, koja je bila raspoređena na graničnom prelazu Košare u turbulentnim godinama na Kosovu i Metohiji, gde je bujao terorizam takozvane OVK, koja je često vodila bitke sa srpskom vojskom.

Iako rat zvanično nije vođen te godine, neformalno se vodila prava bitka, a posebno na Košarama. Albanci su često pravili zasede srpskim vojnicima, a u jednoj takvoj borbi poginuo je i Radoš.

Naime, prilikom izvlačenja potpukovnika Gorana Ostojića, komandanta 63. padobranske brigade, koji je ubijen iz zasede, poginuli su i Radoš Cerović, Dragan Dušanić i Srđan Stančetić.

Radoš je bio najmlađi vojnik iz Leskovca, koji je svoj život dao na Košarama i upisao se među heroje svog rodnog grada.

Inače, Srbi sa Kosova dobro pamte da su Leskovčani bili najbrojniji, računajući sve gradove, koji su se odazvali na mobilizaciju i došli su na Kosovo da brane svetu srpsku zemlju.

Jedan od takvih bio je i Radoš Cerović. Stanovnici Leskovca i navijači Dubočice pokrenuli su i inicijativu da stadion dobije ime po ovom heroju, koga Leskovčani ne zaboravljaju ni posle 24 godine.

(Telegraf.rs)

Video: Preokret Dubočice na novom stadionu u Leskovcu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cccc

    22. avgust 2023 | 10:01

    Bravo za Leskovac!💪💪💪 Radoše,živiš!

  • Srba

    22. avgust 2023 | 10:07

    Pa onda vodja kaze nasi prijatelji Ameri....

  • N

    22. avgust 2023 | 11:46

    Necete naci nigde da je dete politicara,biznismena,glumca,pevaca ni videlo ratiste a kamoli ranjeno ili nedaj boze poginulo.svi su na broju srecni i zadovoljni i naravno obezbedjeni za ceo zivot.ovi momci kao Rados oni su zivote dali za otadzbinu jer ovima predjasnjim to nije.njima je krava muzara a kada zagusti bezanija.e moj narode.Radose tebi vecna slava i besmrtnost junace.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA