Vreme čitanja: oko 7 min.

Slučaj Jovanović ponovo "otvoren": Zbog čega ga Zvezda ne voli i kako je "oterao" Sava Miloševića?

Vreme čitanja: oko 7 min.

Naš trenutno najcenjeniji arbitar od strane FIFA i UEFA dobio je delegiranje za večiti derbi u sredu

  • 12
Srđan Jovanović, Crvena zvezda, Savo Milošević Printskrin: Arena Sport, Foto: MN Press/Marko Metlaš

Novi večiti derbi i nova bura pred njega. Partizan i Crvena zvezda igraju u sredu 171. večiti derbi u Superligi Srbije, odnosno ukoliko crveno-beli ne odluče da ga bojkotuju zbog delegiranja Srđana Jovanovića za glavnog arbitra susreta.

Samo nekoliko sati nakon što je obelodanjeno da će trenutno najcenjeniji srpski arbitar po mišljenju FIFA i UEFA dobiti glavni posao na pomenutom meču stigla je informacija da Zvezda neće izaći na teren ako meč bude sudio Srđan Jovanović.

Međutim, kroz poslednje godine na njegovo suđenje nije se žalila samo Crvena zvezda, već i Partizan, ali i klubovi iz Saudijske Arabije i OFK Beograda.

A evo i zbog čega...

161. derbi, poništen gol i trenutak kada je Zvezdan Terzić nazvao Jovanovića navijačem Partizana

Video: Sudijski ekspert tvrdi da je Zvezdi poništen čist gol

Ovo je bio jedan derbi kada je pobedu odnela ekipa Partizana, a ali je ostalo pitanje u kojoj meri je na ishod uticao upravo Srđan Jovanović, glavni arbitar. Pri rezultatu od 0:0, posle jednog kornera, Vladimir Stojković je "zaplivao", posle skoka na koji je išao i Žander, lopta se odbila i došla do Nemanje Milunovića kome nije bilo teško da je plasira u praznu mrežu.

Tada se oglasio zvižduk, Jovanović je signalizirao faul nad golmanom Vladimirom Stojkovićem, a Partizan je kasnije uspeo da postigne dva gola i odnese pobedu u ovom meču. Kasnije je i sudijska komisija utvrdila da prekršaja nije bilo, te da je Jovanović načinio grešku. Pre derbija, na sastanku koji su imale uprave večitih sa sudijama u prostorijama FSS, Zvezdan Terzić, je nazvao Jovanovića partizanovcem.

- Pravili su pritisak čitave nedelje kroz medije, pa na sudiju Jovanovića, iako smo išli na sastanak sa FSS. Jovanoviću sam rekao, ne sviđa mi se što sudiš, znam da si proglašen kao partizanovac, ali verujem da želiš u Evropi da napreduješ i da nećeš to zloupotrebiti. Ali on je zloupotrebio, i poništen nam je čist gol - rekao je Terzić tada.

Takođe, ono što je Zvezda zamerila ovom sudiji je i penal u Subotici, kada je reagovao iz VAR sobe

Ni Partizan ga ne voli previše - Kako je Srđan Jovanović "oterao" Savu Miloševića?

Video: Novi incident na Karađorđu, Milošević gađao sudiju flašicom pa dobio crveni

Reklo bi se, makar prema gorenavedenim stvarima, da je Jovanović oštetio Zvezdu u derbiju, umeo je opasno da iznervira i čelnike Partizana, o čemu je verovatno najveći pokazatelj i to da je on razlog zašto je Savo Milošević postao bivši trener Partizana.

Jovanović je delio pravdu na meču Partizana i Vojvodine početkom sezone 2020/2021, kada je uspeo da iznervira Sava Miloševića u meču na Karađorđu u Novom Sadu. Vojvodina je slavila sa 3:2 golovima u nadoknadi vremena, a Jovanović je imao "svoju ulogu", pošto je uspeo da iznervira trenera Sava Miloševića do te mere, da ga je stručnjak gađao flašicom vode, posle koje je i napustio Partizan. Crno-beli nisu tada ćutali, već su se oglasili saopštenjem.

- Nakon brutalne krađe u Novom Sadu, kompletnog inženjeringa sudijske organizacije u sadejstvu sa čelnicima FSS-a, FK Partizan je zakazao sednicu Odbora za hitna pitanja - poručili su iz kluba tada.

Savo Milošević Foto: Marko Jovanović

Kako je nervirao Grke i bivšeg selektora Srbije?

Osim suđenja u Srbiji, Jovanović, koji je pozicioniran kao najbolji srpski sudija, često je dobijao prilike da sudi internacionalne mečeve, pa je tako u Grčkoj sudio meč tamošnje lige između AEL-a i PAOK-a, gde je tim iz Soluna slavio sa 2:1, a gde ga je predsednik tima iz Larise oštro iskritikovao, jer nije dosudio penal.

- Srpski pljačkaš nam je stao na put. Džeparoš. Srećan mu odmor na Halkidikiju na leto. Danas smo posle mnogo godina imali priliku da vidimo stranog sudiju u Larisi. Pojma nismo imali zašto su ga doveli. Sada znamo. Da nas opljačka. Umesto deset faulova za nas, svih deset je dosudio za PAOK. Ljudi, da li ste ozbiljni? Doveli ste čoveka iz drugog najprljavijeg prvenstva u Evropi posle Kipra da nam sudi. Čestitke čelnicima saveza - rekao je prvi čovek AEL-a tada.

Osim Grka, Jovanoviću se zamerio i bivši selektor repreznetacije Srbije, Dik Advokat, koji je trenirao Fejenord u vreme kada je srpski arbitar sudio meč u Ligi Evrope između holandskog predstavnika i Volfsbergera.

Srbin je tada dosudio tri penala za Volfsberger, kada mu je Advokat rekao da je on "drama".

- Taj čovek je drama, dva od tri penala su sigurno bili neopravdani. Ali nema razloga da upiremo prst u sudiju, trebalo je da budemo pametniji. Ako već nisi u igri, pritom ti sviraju ovakve penale, onda nemaš nikakve šanse - rekao je Dik Advokat, tadašnji trener Fejenorda, dok su navijači tražili od UEFA da se meč istraži.

Jovanovićev diplomski rad u 166. derbiju - Kako je sudija spasio ceo derbi?

Dosad smo govorili o njegovim "gresima", ali njih je mnogo manje, nego li dobrih stvari koje je uradio u dosadašnjoj karijeri. Zanimljivo je što se veoma retko spominje jedan od prethodnih derbija, gde je glavni arbitar bio upravo Srđan Jovanović, koji je svojim izdanjem "spasio" čitav derbi.

Spasio, jer nije napravio nijednu grešku, a pritom se pobrinuo da jedino fudbal bude u prvom planu i ništa sem fudbala.

Odmereno, bez tenzija i od samog početka tog derbija postavljen je autoritet i to je bio jasan pokazatelj s kolikim samopouzdanjem je Jovanović ušao u taj meč.

Nije dozvolio nijednog trenutka da ga atmosfera ponese, kao ni pritisak sa obe strane od igrača na terenu, ali ni oni koji su pratili utakmicu sa klupa pored terena. To se najbolje videlo i u spornoj situaciji kada je lopta u ruku pogodila Strahinju Erakovića u kaznenom prostoru.

Čak i pored žestokih protesta, Jovanović nije podlegao pritisku, ostao je pribran, pa je u istom ritmu odsudio meč do kraja. Svaki faul je ispravno sankcionisan, kao i najmanje koškanje među igračima, te je i s te strane uspeo da iskontroliše utakmicu na pravi način.

Ili bolje reći - iskontrolisao je utakmicu do te mere da posle derbija niko i ne uzima sudije u usta, osim u pozitivnom tonu.

Imao probleme u Saudijskoj Arabiji, OFK Beograd takođe izdao saopštenje zbog njega

Međutim, Jovanović je trpeo i kritike tokom ove godine. Prve su stigle iz Saudijske Arabije, gde je delio pravdu na meču Al Itihada i Al Šababa, kada ga je sudijski ekspert iz te zemlje, Fahad Al Mirdasi potkačio rekavši da penal koji je dosudio u 101. minutu nije postojao.

Taj meč doneo je čak četiri penala - dva za domaće i dva za goste. A Al Mirdasi smatra da nije trebalo da svira niti jedan za Al Itihad i da je u tome bila greška.

OFK Beograd bio je besan na Jovanovića posle onog derbija u Srpskoj ligi Beograd protiv Zemuna jesenas, a koji je direktno odlučivao o putniku u Prvu ligu Srbije. Dobili su ga Romantičari, ali su istakli da ih je Jovanović oštetio.

- OFК Beograd je trijumfovao u velikom gradskom derbiju protiv Zemuna, a milionski auditorijum je zahvaljujući direktnom prenosu video čistu i zasluženu pobedu našeg kluba, ali i ogromnu pljačku koju su neuspešno pokušali da sprovedu glavni arbitar Srđan Jovanović i prvi čovek sudijske organizacije FSS Dejan Filipović - rekli su tada iz OFK Beograda.

Oni su Jovanoviću zamerili na crvenom kartonu koji je dodeljen njihovom igraču tokom prvog poluvremena utakmice, zbog čega su bili "osakaćeni" u nastavku.

Zvezda se oglasila saopštenjem i posle meča TSC - Partizan u prvom kolu, potkačila Jovanovića

Crvena zvezda nije bila zadovoljna suđenjem Jovanovića ni posle prvog kola tekuće sezone i meča TSC - Partizan kada je Srđan Jovanović bio u VAR sobi, a na terenu je sudio Andrija Živković.

Crveno-beli su zamerili niz situacija u kojima smatraju da je TSC oštećen i "udarili" su na VAR arbitra sa ovog meča.

- Međutim, to nije bilo ni za očekivati da će učiniti Srđan Jovanović koji je sedeo u VAR sobi, a koji je video nepostojeći penal prošle sezone u Subotici na meču Spartak - Partizan, naravno, za Partizan. Takođe, nije samo Srđan Jovanović to "prevideo", već i glavni arbitar Aleksandar Živković koji je bio u VAR sobi na večitom derbiju i koji je video taj famozni penal koji je "napravio" Katai.

- Jer, kada je Srđan Jovanović u VAR sobi, onda se pobedi Javor u Ivanjici sa 0:4, a kada nije, onda ni 3:1 nije dovoljno i može da se diže halabuka kako bi se Jovanović vratio. A kada je Aleksandar Živković u VAR sobi, sviraju se smešni penali poput onog u poslednjem večitom derbiju, ali se pritom vidi penal u Surdulici kome se javnost smeje, jer kad je važno - pisalo je tada u saopštenju Zvezde.

(Telergaf.rs)

Video: Poruka navijača Vojvodine za Bolingija: Stay strong

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pfc

    25. septembar 2023 | 16:23

    Ako FSs promeni sudiju posle nezakonitog odlaganja meca.. skandal.nema smisla igrati ovakvo prvenstvo vise.

  • Cirkus Liga

    25. septembar 2023 | 17:16

    Cirkus Sudije,Cirkus Klubovi,Cirkus Fudbaleri.....Cirkus Drzava🤡🤡🤡

  • majda

    25. septembar 2023 | 17:49

    ako se ispuni zelja ljudima iz tirane onda i partizan odmah da odbaci sledeceg koga odrede..a albanci ne moraju ni igrati..ko oh .ebe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA