≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo nikad nije viđeno u istoriji fudbala: Šest zemalja sa 3 kontinenta organizuje Mundijal 2030. godine!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Deo ekipa će se iz Južne Amerike preseliti u Afriku i Evropu

  • 10
Argentina Francuska, Svetsko prvenstvo u Kataru finale Foto: Tanjug/AP

Velika vest objavljena je od strane Atletika, kada je u pitanju organizacija Svetskog prvenstva u fudbalu.

Kako prenosi dobro upućeni novinar Dejvid Ornštajn, organizaciju Svetskog prvenstva 2030 godine dobiće zajedno Maroko, Španija i portugalija, ali će prva tri meča na turniru biti odigrana u Ugrugvaju, Argentini i Paragvaju.

Ponuda zemalja iz Južne Amerike podneta je povodom stogodišnjice prvog Svetskog prvenstva, koji je održan u Montevideu u Urugvaju 1930. godine. Ipak, Urugvaj, Argentina, i Paragvaj, su simbolično dobili mogućnost da u njihovim zemljama budu odigrane prve tri utakmice šampionata.

Tako će faktički šest zemalja organizovati takmičenje, i svih šest će dobiti automatsku kvalifikaciju i biće učesnici završnog turnira.

Nakon prva tri meča, Urugvaj, Argentina, Paragvaj će otputovati u Maroko, Španiju i Portugaliju, a upravo će u nekoj od ove tri zemlje, koje budu bile glavni orgnizatori, biti i ceremonija otvaranja turnira.

Maroko će biti domaćin Svetskog prvenstva po prvi put, pošto su njegove ponude bile neuspešne pet puta - 1994, 1998, 2006, 2010. i 2026. godine.

Maroko je prvobitno želeo da samostalno pošalje ponudu, ali se na kraju priključio Španiji i Portugaliji.

Takođe, Portugalija će po prvi put biti domaćin Mundijala, nakon što je 2004. godine organizovala Evropsko prvenstvo, dok je Španija bila domaćin 1982. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA