≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Da li vam je sada jasno da srpski fudbal ima besmisleno i nepotrebno pravilo?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Šta nam je bonus pravilo donelo? Ukratko - ništa

  • 23
Mlada fudbalska reprezentacija Srbije Foto: Stuart Leggett/UK Sports / Sipa Press / Profimedia

Najlakše je "pljuvati", tražiti krivca i nečiju "glavu na panju", kako u životu tako i u samom sportu! Ovoga puta na tapetu je fudbal, odnosno rezultat mlade fudbalske reprezentacije Srbije kojoj bride obrazi posle gostovanja u Engleskoj!

I treba da bride i crvene, jer su u četvrtak veče obrukali i sebe i zemlju koju predstavljaju. Primili su devet golova i ušli u istoriju srpskog fudbala u negativnom kontekstu. Uradili su sve da se dan posle krivac tradicionalno traži. U ovom slučaju on mora da postoji. Ako ništa, makar onaj moralni. Neko mora da izađe, podigne ruku i kaže - ja sam kriv, mi smo krivi, vi ste krivi! Šta god.

Da se razumemo, neće ničije priznanje krivice  rešiti probleme koje godinama muči mlađe kategorije srpskog fudbala. Umesto što tražimo krivca, neko iz FSS bi trebalo da pokuša da pronađe rešenje. Samo rešenjem i sistemom za kojim čeznemo možemo da dođemo u situaciju da prekinemo brukanje.

Uvođenje pravila o bonus igraču možda je bila nečija ideja kada je u pitanju to rešenje, ali se svih ovih godina pokazalo da je u pitanju najbesmislenije pravilo srpskog fudbala!

Prvo ono izvorno, da dvojica igrača do 21 godine moraju da igraju makar poluvreme, zatim i ovo trenutno da barem jedan igrač do 21 godine mora da bude u timu. Objašnjenje: ovako bi se najbolje pomoglo mladoj reprezentaciji i mladim igračima koji u suprotnom ne bi dobijali priliku, da ovo pravilo ne postoji.

I šta smo dobili od sezone 2019/20, otkako je ovo pravilo uvedeno? Bukvalno ništa! Jesmo, doduše, to da su mladi fudbaleri postali "ušuškani" jer znaju da će morati da igraju. Mnogi i nisu u sastavu zbog kvaliteta, već zbog pomenutog pravila.

Za mladog igrača je najbolje da kroz pozajmice stiče željeno iskustvo, da ga na utakmicama druge i treće lige "biju" i tako pokažu šta ih čeka u seniorskom fudbalu, a onaj ko zasluži da igra naći će se onda na terenu zbog svojih kvaliteta. Bez obzira na to da li ima 17, 18 ili 20 godina. Samo kvalitet, a ne godine, moraju da budu merilo kada je u pitanju teren. Valjda je svima jasno da ništa ne može na silu. Ili možda ne?

Mlada fudbalska reprezentacija Srbije Printskrin: Youtube/England

Šta je to U21 reprezentacija Srbije uradila otkako je uvedeno bonus pavilo u srpskom fudbalu?

Promenila je šest selektora, nije otišla ni na jedno takmičenje, nije mogla da pobedi Letoniju, Bugarsku, Severnu Makedoniju, Farska Ostrva dva puta... Gubili su kod kuće od Bugara, Ukrajinaca, Francuza. U gostima takođe.

Do tog bonus pravila Orlići su čak šest puta igrali na EP, dva puta u finalu - 2004. i 2007. godine. Evo, uzećemo primer tih igrača koji su 2007. u finalu protiv Holandije bili u startnih 11.

Kahriman je bio član Vojvodine, branio je jer je imao kvalitet. Antonio Rukavina i Milan Smiljanić su igrali standardno za Partizan, toliko da su posle otišli u Dortmund i Espanjol. Duško Tošić, Branislav Ivanović i Nikola Drinčić su već bili u inostranstvu, Aleksandar Kolarov je tog leta potpisao za Lacio.

Dušan Đorđević Foto: MN Press/Nebojša Paraušić

Dušan Basta i Dejan Milovanović su bili nosioci igre Crvene zvezde, ali ne zbog toga što su morali da igraju. Prosto su imali kvalitet koji su stekli i kroz odlaske na pozajmicu. Boško Janković je igrao za Majorku, spremao se za Italiju, a Đorđe Rakić je bio udarna igla OFK Beograda.

Slično je i sa igračima koji su branili boje nacionalnog tima 2004. godine. Nosioci su bili momci koji su zbog kvaliteta, a ne nameta, igrali za Zvezdu, Partizan, Vojvodinu, OFK Beograd, Zetu, Zemun, Železnik...

Imamo mi i sada u sastavu igrače iz najvećih srpskih klubova, te onih koji nastupaju u inostranstvu, ali postavlja se pitanje koliko bi njih uopšte igralo Superligu da ne moraju! Opet, možda bi neki od ih momaka bili i bolji da nisu ovoliko ušuškani. Samo, nisu ni fudbaleri baš toliki krivci, iako su oni igrali na terenu i pravili greške.

Da upiremo prstom u nekog - možemo! Da li bi trebalo - verovatno da! Hoće li to šta promeniti - neće! Ali barem možemo da skrenemo pažnju na to pravilo o bonus igračima koje se i u četvrtak veče u Notingemu pokazalo kao besmisleno i suvišno. Koliko, pokazali su u jednom večitom derbiju Dejan Stanković i Aleksandar Stanojević - kada su jedva čekali poluvreme da obojicu U21 igrača ostave na klupi i počnu da igraju fudbal.

(Telegraf.rs)

Video: Stojković: Naš cilj je da se Srbija nađe na Evropskom prvenstvu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bez promene

    13. oktobar 2023 | 18:02

    fss je jedini fudbalski savez koji je sposoban da od omladinskih svetskih šampiona u roku od 5 godina napravi trećeligaše

  • Ja

    13. oktobar 2023 | 17:53

    Pritisak raznih menadzera i roditelja, igranje preko veze, ...to je nazalost nasa realnost i mislim da lose nam se pise

  • Stari hrast

    13. oktobar 2023 | 17:42

    Mator sam i dosta pamtim. Dok su klubovi imali svoje škole fudbala i iz tih redova regrutovali najbolje imali smo i uspehe. Od kada su uprave klubova zapostavile školovanje mladih talenata i kupuju belosvetske škartove i penzionere, Srbija nema ni kvalitetnu ligu ni seniorsku ni mladu reprezentaciju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA