≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jedini večiti derbi koji nije odigran: Krvava tuča navijača na Marakani, napadnuti fudbaleri crno-belih

Vreme čitanja: oko 3 min.

U pitanju je 115. duel večitih

  • 11
FK Partizan pre derbija 14.10.2000. Foto: MN Press/T.Mihajlovic

Žrebom je odlučeno da se 14. oktobra 2000. godine, u 8. kolu tadašnjeg prvenstva SR Jugoslavije odigra 115. večiti derbi između Crvene zvezde i Partizana - prvi posle petooktobarskih promena u našoj zemlji. Ipak, ovaj susret večitih nećemo pamtiti po lepoti fudbalske igre i umeću fudbalera u crnom i crveno-belom, već po opštoj tuči navijača dva tima. Derbi je trajao svega tri minuta i nekoliko sekundi.

Naime, i pre pomenutog meča, pristalice crno-belih obavestile su javnost da će bojkotovati meč, a razlog je ležao u neslaganju sa tadašnjom upravom.

Južna tribina nije bila ispunjena kao prethodnih godina, a već od starta meča Grobari su verbalno iskazivali nezadovoljstvo radom prvih operativaca kluba povicima - “Uprava napolje”.

I kada se činilo da će se na tome završiti, te da će prisutni na stadionu moći da uživaju u derbiju, dogodile su se i prve čarke.

Navijači Partizana sukobili su se sa redarskom službom koja je bila smeštena podno južne tribine, a malobrojna policija nije uspela da spreči eskalaciju sukoba. Pomenuti događaj bio je signal za navijače Zvezde, koji su se uputili ka južnoj tribini, pa je došlo do opšte tuče na samom terenu.

Navijač Partizana lomistolicu utakmici prvenstva Jugoslavija YUG protiv Crvene Zvezde 14.10.2000 Foto: MN Press/Foto: Marko Metlaš

Grobari su polomili veći broj stolica, a u nameri da smiri svoje navijače, ostacima sedišta pogođen je i kapiten Saša Ilić.

U opštem metežu, napadnuti su fudbaleri i stručni štab crno-belih, od kojih su najgore prošli Ivica Iliev koji je dobio udarac u predelu glave i zaradio hematom, te tadašnji trener Ljubiša Tumbaković, koji je zaradio posekotinu na čelu.

- Imam tek 20 godina i nisam ni sanjao da će mi se ovo dogoditi. Možda sam i sam kriv što nisam verovao da se to može desiti i nisam na vreme, odmah krenuo da pobegnem u tunel. Ipak, sam se spasao uz pomoć trenera Crvene zvezde Dostanića, Lea Lerinca i, zamislite, jednog navijača Crvene zvezde koji je utrčao u teren, a koji je brat moje devojke. Bilo bi još gore da nije bilo igrača Crvene zvezde koji su bili krajnje korektni i takođe, kao i mi uplašeni, ali su do kraja uspeli da nas zaštite od linča - rekao je tada Ivica Iliev.

Svi su bili razočarani viđenim, a celu situaciju najbolje opisuju reši Aleksandra Kocića, tadašnjeg golmana Zvezde.

- Neću da govorim mnogo da moje reči ne bi bile pogrešno protumačene. Očigledno je da se naelektrisana atmosfera iz društva prenela na teren. Kada je krenuo haos sa južne tribine, naši navijači su mahinalno ušli u teren da bi nas igrače branili od razularenih navijača Partizana. Ova utakmica treba da se odloži za kraj prvenstva, kada neke najosnovnije stvari u državi dođu u red. Nakon svega ovoga ozbiljno razmišljam da napustim fudbal - kazao je Kocić.

Prekid na 115. večitom derbiju Printscreen: Youtube/LAZAR Gamer

Policija se sa navijačima na južnoj tribini borila se do 34. minuta, kada je uspela da ih izbaci van stadiona, a u 38. minutu ostatak navijača na severnoj tribini zapevao je sadašnju himnu naše zemlje "Bože pravde". Nakon toga, delegat utakmice Nikola Jocković saopštio je da meč neće biti nastavljen.

U tadašnjim neredima povređeno je 35 navijača, a povrede su zadobila i dva pripadnika MUP-a. Pomenuti susret  došao je, može se reći, u nezgodno vreme, jer se samo devet dana pre toga desio petooktobarski prevrat-dan kada je sa vlasti svrgnut tadašnji predsednik SR Jugoslavije, Slobodan Milošević.

Derbi je odložen za 7. mart naredne godine, a tada je uspešnija bila Crvena zvezda koja je slavila sa 2:0 golovima Mihajla Pjanovića i Nenada Lalatovića.

(Telegraf.rs)

Video: Cela delegacija Zvezde, Aleksandar Šapić, a iz Partizana nema Vučelića u svečanoj loži

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pirke

    14. oktobar 2023 | 17:31

    Kada je ciganima otvorena kapija tribine!!!!

  • Ja

    14. oktobar 2023 | 18:45

    Zna se da je zvezda zlo u Srpskom fudbalu. Glume serife i razbacaju se milionima a rezultati nula

  • Banovo brdo

    14. oktobar 2023 | 17:57

    Grobari su tog dana bili prakticno ugaseni . Sever krcat , na jugu oko 5-6 hiljada , falilo je 1-2 hiljada , da bude standardna brojka grobara na derbijima tih godina. Grobari na jugu su imali samo jednu zastavi (zebre) , sve ostale su bile na severu kod delija. Na severu su rasirene preko 20 otetih grobarskih zastava , ukljucujuci i tri glavne i najznacajnije . Na jugu je bila cela mladja prva ekipa grobara , od starije prve ekipe je mozda falio neko . U jednom momentu ulaze oko 100- tinjak grobara na teren i dolaze skoro do centra . Ali u tom momentu krece stampedo delija sa severa , grobari beze nazad , 3 grobara su lose prosli .Grobari beze panicno na jug , ali i sa juga van stadiona .ogroman broj delija dolazi ispod juzne tribine , a 20-30 njih ulazi i na jug i isteruju preostale grobare sa juga . Bilo je i nesto malo policije .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA