≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Evo ko se do sada plasirao na EURO i kome šta treba pred ključne utakmice: Strepe Srbija, Hrvatska, Italija...

Vreme čitanja: oko 5 min.

Mnogi će u poslednjim kolima da koriste digitrone

  • 0
Fudbal Srbija Mađarska kvalifikacije za Evropsko prvenstvo Foto: Mileta Mirčetić

Fudbaleri Španije, Škotske i Turske obezbedili su plasman na Evropsko prvenstvo u fudbalu, pošto je Norveška nakon poraza od Crvene furije i matematički izgubila sve šanse da se nađe među prve dve ekipe u grupi A.

Tako sada znamo ukupno sedam od 24 ekipa koje su obezbedili vizu za Nemačku naredne godine, gde će od 14. juna do 14. jula biti održano prvenstvo.

Domaćinu Nemačkoj pre dva dana su se pridružili Belgija, Francuska i Portugalija, koje su prve preko kvalifikacija osigurale plasman na EURO, a sada su to učinile i Španija i Škotska i Turska.

Šansu da u oktobru obezbede vizu imaju i Englezi, Mađari, Danci, Slovenci i Austrijanci.

Englezima, Mađarima i Austrijancima je dovoljno samo da pobede i obezbediće EURO, dok Dancima i Slovencima treba da se poklope i rezultati drugih.

A grupa je već rešena, dalje idu Španija i Škotska.

Standings provided by Sofascore

U B grupi ključnan meč će biti između Grčke i Holandije, što je direktna bitka za plasman na prvenstvo. Trenutno Grci imaju 3 boda više, ali i meč više, ali čekaju Holanđane na svom terenu. Ipak, Grci u poslednjoj utakmici čekaju Francuze, dok Holanđani imaju mečeve protiv Irske i Gibraltara, a u prvom meču su pobedili Grke sa 3:0, pa Grcima ni pobeda nad Holandijom (osim ako ne bude četiri gola razlike), ne osigurava plasman na EURO.

Standings provided by Sofascore

Drama je i u grupi C, gde su se izdvojili Englezi, dok se za drugo mesto bore Italija i Ukrajina, koje imaju po 10 bodova, ali Italija ima meč manje. Neku šansu teoretski ima i Severna Makedonija, ali posle poraza od Ukrajine to je samo u domenu teorije i mora da pobedi Italiju u gostima i Englesku kod kuće, a da joj se takođe poklope loši rezultati Italije u Ukrajjine.

Ipak, deluje da će poslednji meč i duel Ukrajine i Italije odlučivati ko će na EURO. Italijani su u prvom meču savladali

Standings provided by Sofascore

I grupa D se značajno zakomplikovala. Delovalo je da Hrvati imaju sve u svojim rukama, ali su na kraju od gotovog napravili veresiju, jer su imali daktički dve meč lopte za plasman na EURO, a sada više ništa ne zavisi od njih.

Turska je to iskoristila i plasirala se na EURO. Sada je Vels u boljoj poziciji od Hrvatske jer zavisi sam od svoje sudbine.

Vels do kraja kvalifikacija gostuju Jermeniji, koja takođe ima određene računice, a potom dočekuje Tursku, koja nema rezultatski značaj u tom meču. Hrvati sa druge strane moraju da se nadaju kiksu Velsa, a da pobede u svojim mečevima gde realno imaju lak raspored, jer gostuju Letoniji i dočekuju Jermeniju.

Standings provided by Sofascore

Grupa E je donela najveće iznenađenje, jer je Albanija trenutno na prvom mestu sa 13 bodova. Albanci imaju dva zicera, protiv Moldavije u gostima i protiv Farskih Ostrva kod kuće. Albancima je dovoljan bod da obezbede plasman na Evropsko prvenstvo.

Za drugo mesto će se boriti Poljska i Češka, koji se sastaju upravo u narednom kolu, ali su Česi u mnogo boljoj poziciji, jer imaju meč manje, pa im je dovoljno da pobede Moldaviju na svom terenu kod kuće i da osiguraju EURO. Poljaci su nimali neverovatan kiks jer nisu savladali Moldaviju na svom terenu i tako su propustili šansu da zavise sami od sebe.

Računicu ima i Moldavija, koja može da se nada plasmanu na EURO pod uslovom da pobede i Albaniju kod kuće i Češku u gostima.

Standings provided by Sofascore

Grupa F je faktički rešena, jer je Belgija obezbedila EURO, a na pragu da to uradi je i Austrija, koja ima i dobar raspored, ali i sedam bodova više od Švedske, koja ima meč manje.

Ukoliko Austrija pobedi bar jednu utakmicu na gostovanjima Azerbejdžanu i Estoniji, obezbediće Evropsko prvenstvo.

Švedska je teoretski još u igri, ali mora da pobedi preostale tri utakmice, gde je i gostovanje Belgiji, potom Azerbejdžanu i na kraju čekaju Estoniju, a takođe treba da se nadaju da Austrija neće osvojiti više od boda boda u poslednje dve utakmice, što je faktički prava naučna fantastika.

Standings provided by Sofascore

Rasplet grupe G u kojoj je i Srbija će biti jasniji nakon meča Srbije i Crne Gore u utorak na Marakani od 20.45. Mađarska je faktički obezbedila plasman na EURO i to bi mogla da potvrdi već za dva dana, kada gostuje Letoniji ukoliko pobedi. Srbija ima šansu da se približi Nemačkoj ako pobedi Crnu Goru, dok svoju računicu ima i Crna Gora, kojoj odgovara i remi, da bude u situaciji da sama odlučuje o svojoj sudbini, jer u poslednja dva kola onda dočekuje Litvaniju i gostuje Mađarskoj.

Standings provided by Sofascore

Grupa H se iskristalisala i Slovenija i Danska su se izdvojile na prvom mestu sa po 16 bodova, dok Finska i Kazahstan zaostaju po četiri. Slovenci u narednom kolu gostuju Severnoj Irskoj, a Danska San Marinu i favoriti su na obe utakmice da sačuvaju prednost.

Potom im sledi međusobni duel u novembru, gde bi im onda možda i remi doneo siguran plasman na Evropsko prvenstvo obema ekipama.

Standings provided by Sofascore

Grupa I se takođe ozbiljno zakomplikovala. Švajcarska je dozvolila sebi kiks protiv Belorusije na svom terenu i to je iskoristila Rumunija, koja je izbila na prvo mesto na tabeli sa bodom više, ali i mečom više od Švajcarske i dva više od Izraela, koji zbog rata nije igrao svoj meč protiv tzv. Kosova.

Borba će se do kraja voditi između Švajcarske, Rumunije i Izraela.

Švajcarci sada imaju nezgodan raspored, jer gostuju Izraelu i Rumuniji i čekaju tzv. Kosovo u poslednja tri kola. Izrael gostuje tzv. Kosovu, čeka Švajcarsku i Rumuniju i gostuje Andori. Rumuni u poslednja dva meča gostuju Izraelu i dočekuju Švajcarsku.

Standings provided by Sofascore

Kada je grupa J u pitanju, Portugalija je tu obezbedila prvo mesto sa maksimalnim učinkom do sada u sedam mečeva. Slovačka je trenutno druga sa 13, Luksemburg ima 11, a Bosna se još nada nekoj teoriji sa devet bodova.

Realnost je da će mnogo toga zavisiti od međusobnog duela Luksemburga i Slovačke, koji je na programu u ponedeljak.

Slovacima sada slede gostovanje Luksemburgu, a u novembru dočekuju Island, pa gostuju Bosni. Luksembrug osim čekanja Slovačke u novembru čeka Bosnu i gostuje Lihtenštajnu, dok Bosna čeka Portugaliju, gostuje Luksemburgu, pa dočekuje Slovačku i mora da zabeleži sve pobede ukoliko želi da se nada odlasku na EURO.

Standings provided by Sofascore

Plasirali se: 

Nemačka (domaćin)

Belgija

Francuska

Portugalija

Španija

Škotska

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA