Vreme čitanja: oko 2 min.

Samo jedno sedište je crveno, ostala su žuta i crna: Da li znate šta je “hot seat” na stadionu Jang Bojsa?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stadion “Vankdorf” je poznat po toj jednoj crvenoj stolici na centralnoj tribini

  • 0
FK Jang Bojs Foto: Telegraf.rs

Osetili su fudbaleri Crvene zvezde teren stadiona “Vakndorf” u ponedeljak veče, kada su odradili trening pred meč protiv Jang Bojsa u 5. kolu Lige šampiona.

Neki čak i drugi put, jer u sadašnjem sastavu ima i onih momaka koji su 2019. godine takođe nastupali za crveno-bele protiv švajcarskog šampiona. Kao, na primer, Mirko Ivanić.

-Teren je izuzetno brz, kiša pada, svesni smo šta nas očekuje, igrali smo na ovakvim stadionima, pripremljeni smo, nemamo izgovor. Pre četiri godine smo izborili pozitivan rezultat, verujem da ćemo se brzo prilagoditi. Mislim da neće biti problema što se tiče terena - jasan je bio Ivanić.

Zvezdu je na stadionu ''Vankdorf” dočekao ''politan'', veštačka trava nemačke proizvodnje koja se koristi oko 40 godina na stadionima, a od 1989. podložna je jednogodišnjoj inspekciji.

Kapacitet stadiona je 32.000 sedećih mesta obojenih u žuto-crne boje, boje kluba. Međutim, tu je i jedno crveno sedište ''instalirano'' na stadionu 20. januara 2005. godine, a čast da ga otkrije imao je bivši igrač i trener kluba Valter Ajrih kom je sedište i posvećeno.

Za ovo sedište se karte ne prodaju i za svaku utakmicu je rezervisano za neku važnu osobu.

Sam stadion Jang Bojsa spada u eru onih novijih. Otvoren je 2005. godine, a izgrađen je za potrebe Evropskog prvensta koje je održano tri godine kasnije u Austriji i Švajcarskoj. Izgrađen je na mestu gde se nalazio stari stadion Vankdorf. Drugi je po veličini stadion u domovini, posle Bazelovog Sent Jakoba, a izgradnja je koštala oko 350 miliona franaka.

Ono što je specifično jeste to da je stadion u suštini najveća solarna elektrana integrisana u jedan stadion. Na krovu ima dovoljno ploča da proizvede 700.000 kilovata struje, a zanimljivo da tom strujom napaja i okolne kuće.

Takođe, ispod terena se nalazi ogroman tržni centar, baš onakav kakav bi možda trebao i samoj Zvezdi. Odnosno, stadion koji bi imao “prateće kapacitete” i koji bi mogao sam da finansira i održava.

(Telegraf.rs/M.M.)

Video: Zavirite na trening Zvezde pred meč sa Jang Bojsom u Bernu u Ligi šampiona

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA