≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Saldanja majstorijom sa penala odveo Partizan u četvrtfinale Kupa posle drame sa Grafičarom

Vreme čitanja: oko 4 min.

Tekstualni prenos meča možete pratiti na Telegraf Sportu

  • 74
FK Partizan - FK Čukarički Foto: MN Press / Nebojša Paraušić

Fudbaleri Partizana plasirali su se u četvrtfinale Kupa Srbije pobedom protiv Grafičara, posle boljeg izvođenja jedanaesteraca. Nakon regularnih 90 minuta, rezultat je bio 1:1, posle pogodaka Ognjena Ajdara za Grafičar, i mladog Dušana Jovanovića za Partizan, te se prešlo na izvođenje penala, a u penal seriji, crno-beli su slavili sa 5:4.

Svestan činjenioce da ga već u ponedeljak očekuje naredni prvenstveni duel u Nišu, trener Partizana Igor Duljaj odlučio je da protiv Grafičara odmori gotovo kompletnu prvu postavu, ostavljajući samo golmana Jovanovića, Belića i Natha da sa "drugopozivcima" izbore plasman u sledeću rundu Kupa.

Takođe, izostankom upravo navedenih nosilaca, odlučio se za klasičan sistem 4-2-3-1, sa uobičajeno "modifikovanom" ulogom Belića, koji je delovao ofanzivnije, ali je takođe i zatvarao sa Šćekićem prilaze svom golu.

Takvo opredeljenje je crno-belima donelo agresiju u početnoj fazi meča, očito igrača željnih mečeva, ali i niz propusta, posebno u defanzivnim zadacima koji su se u nekoliko navrata domaćinu umalo obili o glavu.

Partizan - Grafičar Foto: MNPress

Činjenica je da je Partizan dominirao u posedu, da je imao nekoliko dobrih udaraca, pre svih, preko Baždara, potom Belića i Meniga. Ali je isto tako fakat da su crno-beli kaskali i defanzivnoj tranziciji, da su usled toga otvarali "koridore" u polju i kasnili u kontrama protivnika, koji se posle početnog grča oslobodio i pokazao sasvim dobar kvalitet shodno takmičenju u kome se nalazi..

Samo su sreća i golman Jovanović spasli Partizan da ne kapitulira iz četiri dobre situaciju u kojima je Grafičar pretio preko Ajdara, Stojanovića i dva puta Babakara, dok je na suprotnoj strani terena nedostajalo konkretnosti ispred kaznenog prostora gostiju. Završni pas, često i udarac u pravi čas, najčešće i doza sebičnosti, protkana bespotrebnom prepotencijom sa početka utakmice koja je vremenom samo očvrsla stav Grafičara da još žešće "pokaže zube" lideru Superlige.

Udarci crno-belih najčešće su bili sa distance i omogućili su golmanu Guteši da uđe u ritam i sačuva svoj gol. Suma sumarum, prvo poluvreme bez golova, uz nekoliko situacija sa obe strane i čuvarima mreže u glavnoj ulozi.

Shvativši da je vrag odneo šalu, Duljaj je u poljuvremenu izvršio čak tri izmene šaljući na teren standardne prvotimce Stojkovića, Zahida i Saldanju, ali tim potezom, sem što jeste dobio na dominaciji u polju, nije rešio problem u centralnom delu veznog reda gde je konstantno "duvalo".

Partizan - Grafičar Foto: MNPress

Ta početna faza nastavka donela je terensku inicijativu, udarce sa distance (dva puta Saldanja) i manjak rešenja u poslednjoj trećini, gde je Partizan previše komplikovao, imao spor protok i dozvoljavao Grafičaru da postavi odbranu.

U silnoj želji da postignu gol, jer su već počeli povici sa tribina, crno-beli su za trenutak zaboravili defanzivne zadartke i surovo su kažnjeni iz prvog udarca gostiju u nastavku.

Bio je to 64. minut, posle duge lopte i intervencije Medine glavom, lopta je došla do Ognjena Ajdara na 35 metara od gola, pratio ga je Šćekić ne uspevajući da ga stigne sa loptom i makar napravi prekršaj, a ni Saničanin nije izašao u blok, pa je mladi igrač šutirao i pogpodio same raklje sa nekih 18 metara - 0:1.

Partizan - Grafičar Foto: MNPress

Vekiki šoj za Partizan, ali minut kasnije i za Grafičar čiju sreću je pokvario Babakar, bespotrebno praveći nad Saničaninom drugi žuti, odnosno crveni karton na sredini terena, čime je svoj tim ostavio na cedilu.

Logično, počeo je veliki pritisak Partizana, no, nije se dalo ni sa igračem više u polju, pa je Duljaj, posle nekoliko udarca sa distance (Natho, Šehović) i kriminalnih poteza Meniga, odlučio da upravo Holanđanina zameni Kalulu, a potom i Šćekića mladi Dušan Jovanović.

Druga izumena donela je rezultat posle samo tri minuta. Mladi Jovanović je u tom 79. minutu najbolje odreagovao na centaršut Stojkovića po zemlji i skrenuo loptu u prvi ugao - 1:1.

Imali su crno-belih još desetak minuta regularnog i četiri minuta nadoknade da poreokrenu rezultat, naravno, isto toliko i gosti da sačuvaju remi i domognu se izvođenja jedanaesteraca, gde su objektivno imali šansu za iznenađenje.

Partizan - Grafičar Foto: MNPress

Bila je to bukvalno igra na jedan gol, ali i pored pritiska Partizan naprosto nije našao način da dođe do drugog gola, pa se otišlo u izvođenje jedanaesteraca.

Na kraju, više sreće je imala ekipa Igora Duljaja, koja je slavila sa 5:4 u penal seriji. Pogađali su redom za crno-bele Natho, Belić, Kalulu, Zahid i Saldanja, koji je pravom majstorijom stavio tačku na meč.

Sa druge strane, precizni za Grafičar su bili Petrović, Jovanović, Vukličević i Đukić, dok je tragičar za goste sa Senjaka bio Fratrović, kojem je Jovanović odbranio šut u trećoj seriji.

(Telegraf.rs)

Video: Pogledajte pobednički gol Saldanje za penala za prolaz Partizana u Kupu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Doktor1

    7. decembar 2023 | 18:09

    Hahaha koliko oni imaju srece pa ovima ni pampers ne bi pomogao 😂😂😂 raduju se ko da su osvojili Ligu sampiona a ne prvoligasa sa igracem vise, jos na penale 🤭🤭🤭

  • Xexe

    7. decembar 2023 | 17:27

    Pocelo je, crveni za Graficar pa ce jedno 2 penala za partizan i nadoknada 10min

  • Gile

    7. decembar 2023 | 17:27

    E, evo ga sudija, odmah crveni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA