≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Partizan izgubio od Napretka u Humskoj! Crno-beli se ispromašivali, Zvezda ima priliku za prvo mesto

Vreme čitanja: oko 4 min.

Crno-beli jednostavno nisu mogli da dođu do gola u ovom meču

FK Partizan, FK Napredak Foto: MN press / marko metlas

Godinama unazad Napredak je Partizanu "kost u grlu", bilo da se igra u Kruševcu ili Beogradu, a, kako stvari stoje, tim Vladimira Gaćinovića mogao bi lako da presudi crno-belima u borbi za titulu, pošto je slavio večeras usred Humske-1:0. Jedini gol za goste je delo Andrije Majdevca, koji je u 33. minutu iskoristio očajnu reakciju odbrane ekipe Igora Duljaja i, ispostavilo se, postavio konačan rezultat koji je, znajući pioredak u srpskom fudbalu, upropastio sav trud crno-belih u poslednjih nekoliko meseci.

Floskula da su mečevi posle derbija uvek najteži je odavno "izlizana", ali je i te kako istinita i to se moglo videti i osetiti u igri Partizana, u prvom delu meča sa Napretkom, u kome su crno-beli pokazali dva lica i okončali ga sa golom minusa.

To "prvo lice" tim Igora Duljaja, oslabljen odsustvom Mateusa Saldanje, Bojana Kovačevića i Gajasa Zahida, sa rovitim Markovićem na terenu, bilo je poletno, ofanzivno, motivisano i razigrano, ali je kratko trahalo. Tek nekih 20-tak minuta, koliko je domaćin imao svežinu, a onda naglo počeo da popušta i dopušta ekipi Vladimira Gaćinovića da niveliše razliku u kvalitetu, ali i da konstantno preti.

Promenio je Duljaj formaciju za duel sa Kruševljanima, pokušao sa dva zadnja vezna, ne bi li hitrinom Denila Kastilja, uz Lenadra Ovzusua, dobio i čvrstinu, ali i pas unapred iz srednje zone, no, nije se ovajdio. Ekvadorac je, kao i ostatak tima, bio odličan na početku, agresivan i razigran, ali je posle primljenog gola delovao kao da ima "okove" na nogama, pa ga je i publika opominjala da ubrza i ne vraća loptu konstantno unazad.

Nije jedini, sem Alda Kalulua, koji je i ovoga puta bio raspoložen za besppoštednu borbu, Partizan u manevru nije imao raspoloženog igrača, bar ne u drugom delu prvog poluvremena, koji je spreman da se "pobije".

Taj elan, nošen podrškom oko 5.000 navijača, na početku je doneo nekoliko lepih, naoko dopadljivih napada, prilike za Sameda Baždara (tri ukupno), odnosno Stojkovića posle kombinovanja sa Kaluluom, međutim, počeo je da jenjava kako je vreme odmicalo i nije materijalizovan.

Napredak je bio dovoljno čvrst, dovoljno strpljiv da sačeka pad u igri domaćina i posle tog prvog udara koji je izdržao, počeo je da preti, koristeći ozbiljne defanzivne propuste celog tima Partizana, slabo kretanje u defanzivnoj tranziciji. Uz to, Duljajev tim kao da nije ozbiljno shvatio pretnje Bastajića, posle pasa Marjanovića, odnosno Zličića, koji je sa nekoliko metara promašio ceo okvir gola, iako je bio u odličnoj poziciji da već tada šokira Humsku,.

U 33. minutu, Partizan je primio gol kao u školskom dvorištu. Zličić i Bastajić su kombinovali na levom boku, usledio je pas ka Andriji Majdevcu, koji je "na leđima" imao Svetozara Markovića, a oko sebe još tri igrača domaćina i uspeo je da šutne iz okreta, matirajući Jovanovića - 0:1! Crno-beli su tražiliprekršaj koji je prethodio napadu, no, VAR je potvrdio pogodak.

U smiraju prvog dela Partizan je pošto-poto krenuo po izjednačenje i imao je dve velike prilike. Prvo preko Antića, koji je posle kornera gađao sam ugao, ali je golman Savić bio na mestu, da bi u smiraju Baždar upropastiuo dobar napad pokušavajući petom da završi akciju, iako je imao bolje rešenje.

Jasno je bilo i Duljaju da sa Kastiljom u pomenutom "modu" neće dfaleko dogurati, ostavio ga je zato u poluvremenu u svlačionici, a na teren poslao rovitog Zahida, ne bi li dobio zavšni pas koji će ofanzivcima omogućiti priliku i gol.

Žestoko je Partizan ušao u drugo poluvreme, počeo da pritiska Napredak i već u ranoj fazi propustio dve dobre situacije. Prvo posle akcije Baždara i Kalulua, posle koje omaleni krilni napadač dao sebi predug for, a isti igrač je pripremio šansu Gohu, čiji volej udarac je otišao u parabolu.

U 55. minutu Partizan je izborio korner, koji je izveo Natho, lopta je završila na drugoj stativi gde je Samed Baždar u padu pogodio volej i - stativu. Odlučio je Duljaj potom da sve karte baci na napad, zamenio je jedinog zadnjeg veznog Ovusua napadačem Nikolićem, rizikujući za bod ili pobedu možda i teži poraz.

Takav pristup je rezultirao pravom opsadom gola Napretka u kojoj su crno-beli stvarali i promašivali prilike, koje su se ređale kao na traci, promašivali su Baždar, Kalulu, Stojković je bio neodlučan u dobroj situaciji, Zahid je pogodio prečku...

U 72. minutu Partizan je tražio jedanaesterac, pošto je posle pasa iz dubine Nikolić umakao odbrani, sklonio loptu ispred golmana Savića, koji je je "razneo" u inerciji, ali je sudija Radaković odmahnuo rukom, potom se uključio i VAR, koji je potvrdio odluku da nema prekršaja čuvara mreže gostiju.

Video: Da li je ovde bilo penala za Partizan?

Opsada gola Napretka je nastavljena i posle sporne situacije, s tim da su i Kruševljani dobili prostor da napadnu i pokušali su nekoliko navrata, ali suviše stidljivo, više ih je zanimala odbrana sopstvenog gola.

Partizan je pokušavao, imao nekoliko dobrih akcija u poslednjih desetak minuta, mogao preko Goha (pas Kalulua) da dođe do izjednačenja, ali je Korejac ispalio loptu nebu pod oblake...

Pokušao je nešto kasnije i Kalulu, ali se videlo da Partizan nema svežine i snage za preokret, čak ni da ozbiljnije zapreti u nadoknadi od šest minuta, koja je donela pritisak, ne i konkretna rešenja u napadu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA