≫ 

Od Vilija do Futiksa i Laeba: Koja je vaša omiljena maskota sa Svetskih prvenstava u fudbalu?

Podsećamo vas koje su sve maskote zemlje domaćini birali od Engleske do Brazila.

  • 9
Maskote fudbal SP Svetsko prvenstvo Foto-kolaž: CHRISTOPHE SIMON / AFP / GIUSEPPE CACACE / DPA/ Profimedia

Svetsko prvenstvo u fudbalu počinje ove nedelju u 17 sati utakmicom domaćina Katara i Ekvadora, a, kako na prethodnim, tako i na ovom, Mundijal će se pamtiti i po maskoti Laebu. 

Laeb  u prevodu sa arapskog jezika znači "veoma vešt igrač". Laeb nosi gaič, odevni predmet karakterističan za Arape, pogotovo šeike, koji ga nose na glavi. FIFA je Laeba predstavila kroz kratki animirani film, kao zabavnog i razigranog lika, u kojem će navijači širom sveta prepoznati interesantan karakter.

Podsećamo vas koje su sve maskote zemlje domaćini birali od Engleske do Brazila.

Zanimljivo, ova tradicija počela je 1966. godine sa lavom Vilijem. 

Lavić Vili promovisan je kao simbol Ujedinjenog Kraljevstva, čiji je nadimak "tri lava". Četiri godine kasnije, u Meksiku, aktuelan je bio Huanito, dečak koji je nosio dres sa natpisom "Meksiko 1970" i nosio sombrero.

Zapadna Nemačka organizovala je Svetkso prvenstvo 1974. godine, a posle popularnosti Huanita, ponovo su dečaci bli maskote, a zvali su se Tip i Tap".

Maskote fudbal SP Svetsko prvenstvo 1974  Tip i Tap Nemačka Foto: DPA / AFP / Profimedia

Oba tradicija, nastavljena je i 1978. godine u Argentini, a dečak Gaučito bio je maskota prvenstva. Naravno, ime je dobio po "gaučosima".

Od 1982. godine, samo takmičenje je simbolizovala Naranhita, pomorandža, kao jedan od glavnih proizvoda sa Ibarijskog poluostrva.

Meksiko je ponovo organizovao Svetsko prvenstvo 1986. godine, a tada je bio aktuelan Pike, maskota halapenjo bibera, ljutog začina iz te zemlje. na sebi je imao crveni dres i beli šorts koji je sa zelenom bojom predstavljao zastavu Meksika.

Jedna od najvećih promena desila se 1990. godine u Italiji. Tada je maskota prvi put sačinjena od štapića u bojama italijanske zastave sa fudbalskom loptom umesto glave i zvala se Ćao, po čuvenom italijanskom pozdravu. Štapići su tako raspoređeni da su, kada se bolje pogleda, zajedno predstavljali ime Italija.

Filmska kompanija "Vorner Braders" je za Svetsko prvenstvo u Sjedinjenim Američkim Državama napravila maskotu Strajkera, psa koji igra fudbal i ima oopremu u bojama američke zastave.

Usledio je Futiks, maskota Svetksog prvenstva u Francuskoj, galski petao kao simbol države domaćina. Sam nastavak "iks", označavao je imena Gala koja su se završavala na taj način.

Nova revulucija kada je reč o maskotama viđena je na prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine. Tada su tri maskote Ato (narandžasti), Kaz (ljubičasti) i Nik (plavi) zajedno činili Sferiksa. Posle toga, Nemačka je 2006. godine odabrala lava Golea u dresu Nemačke i sa košačkama. uz njega je bila i fudbalska lopta koja govori Pil i koja zna sve o fudbalu.

Usledio je leopard Zakumi 2010. godine u Južnoj Africi, a onda i Fuleko u Brazilu 2014. godine, a predstavljao je armadila, životinju koja je karakteristična upravo za Brazil.

U Rusiji, maskota Zabivaka, u prevodu sa ruskog strelac, je opisan kao ambiciozni fudbaler koji je šarmantan, samouveren i društven i predstavljao ga je lik vuka.

Koja maskota je vama bila omiljena?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sve su odvratne.

    16. novembar 2022 | 22:46

    Ja pamtim onu iz 98. I eto tradicija se nastavlja.

  • Srdjan

    16. novembar 2022 | 23:38

    1986 i 1990

  • Života

    17. novembar 2022 | 08:56

    Naranjito Španija 82, inače jedno od najboljih prvenstava ikada kada su žabari osvojili sp!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA