Legendarni Bufon pisao Irancima: "Vi ste heroji, borci za slobodu, za mene ste primer"

Velike reči za hrabre ljude

  • 2
Đanluiđi Bufon Foto: Tanjug/AP, youtube/freekickerz

Legendarni italijanski golman Đanluiđi Bufon poslao je poruku podrške i reči divljenja za reprezentaivce Irana zbog toga što su ovi skupili hrabrost da tokom Mundijala protestuju  protiv režima u svojoj zemlji.

- Bićete upamćeni po svojoj hrabrosti - "tvitnuo" je Bufon danas.

Podsetimo, Iranci pre prvog meča sa Englezima nisu pevali himnu u znak protesta prema režimu u svojoj državi, zbog čega su trpeli pritiske vlasti svoje zemlje, pa su pre drugog meča, u petak protiv Velsa, to morali da urade - navodno su i naterani da pevaju himnu.

Posle trijumfa koji su zabeležili, sa svih strana sveta Irancima su stizale poruke ohrabrenja da istraju u svojoj borbi.

- Ova pobeda je znak nade i snage za sve one u vašoj zemlji koji se bore za slobodu. Za mnoge ljude vi ste heroji, za mene ste primer - poruka je Bufona Irancima.

Iranci su se opet našli u žiži zbog hapšenja nekadašnjeg reprezentativca Vorije Gafurija koji je lišen slobode u domovini zbog navodnog kaljanja reputacije nacionalnog tima i širenja propagande protiv države. On je podržao aktuelne reprezentativce koji nisu pevali himnu zbog čega je targetiran od vlasti Irana.

Hapšenje poznatog fudbalera mnogi tumače kao jasnu poruku upozorenja za igrače koji su trenutno na Svetskom prvenstvu u Kataru, i koji su govorili u korist svog naroda koji već mesecima protestuje protiv režima nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini. Nesrećna devojka preminula je u zatvoru pošto je uhašena otkom masovnih protesta.

Uhapšena je jer se usudila da skine burke sa glave i otkrije svoje lice i kosu.

Meč između Irana i Velsa protekoa je u duhu podrške preminuloj Amini, brojni navijači su nosili parole sa njenim imenom mada su im iste oduzimane od strane katarskih bezbednjaka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gg

    26. novembar 2022 | 11:33

    Oni stvarno hoce Americku "demokratiju"? Toliko zemalja po slicnom scenariju prodju.. Tuga Bozija. Kome je Amerika donela slobodu, taj je postao njihov dozivotni rob.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA