Brazilci protiv žuto-zelenog dresa? Evo zašto navijači "Selesaa" odbijaju da nose simbol reprezentacije

Dosta kontroverzi izazvao je legendarni dres Brazilaca u domovini

  • 1
Srbija Brazil Svetsko fudbalsko prvenstvo Katar Foto: Tanjug/AP

Legendarni žuto-plavi dres Brazila važi za istinski simbol "Selesaa", a poslednjih dana među navijačima južnoameričke reprezentacije izazvao je veoma podeljeno mišljenje.

Ovaj legendarni dres su reprezentativci Brazila nosili u svih pet navrata kada su se "peli" na svetski tron. Ipak, poslednjih dana u Brazilu, ove boje su povezane sa mnogo kontroverzi, otkako ih je desničar i doskorašnji predsednik Žair Bolsonaro usvojio kao simbol brenda svoje politike.

Bolsonaristi, kako su poznati sledbenici doskorašnjeg predsednika, nose dresove i uvijaju se u zastave na mitinzima, što je izazvalo revolt kod ostatka Brazilaca. Ipak, Bolsonaro je poznat po brojnim odlukama koje su digle veliku prašinu u Brazilu, ali i svetu.

Tokom njegovog mandata, južnoamerička sila je imala razarajuće visok broj smrtnih slučajeva, usled posledica pandemije korona virusa, a sve zbog veoma loše razrađenog sistema lečenja i vakcinacije.

Situacija oko dresova doživela je vrhunac tokom predsedničkih izbora ove godine, nakon kojih je Bolsonaro pokušao da ospori izborne rezultate, ne priznavši pobedu svog rivala, novoizabranog predsednika Luisa Injasija Lule da Silve.

Srbija Brazil Svetsko fudbalsko prvenstvo Katar Foto: Tanjug/AP

Ipak, veliki je broj onih koji veruju da će se smenom predsednika stvari promeniti na bolje, a jedna od njih jeste i obožavateljka fudbala, Vanesa Morales.

- Neću da nosim ni zeleno ni žuto - rekla je ona, navodeći da ne želi da se meša sa Bolsonaristima, pa nastavila:

- Nadam se da će u januaru, kada Lula preuzme dužnost, stvari da se vrate u normalu i da će više Brazilaca nositi legendarni dres - rekla je Vanesa.

Pristalice novoizabranog predsednika Lule prodaju svoju verziju nacionalnog dresa u jarko žuto-zelenoj boji. Dres ima malu sliku Lule na prednjoj strani, a broj 13 na poleđini, što simboliše glasački broj na izborima.

Srbija Brazil Svetsko fudbalsko prvenstvo Katar Foto: Tanjug/AP

Prodavac Renato Monteiro kaže da je prodao preko 20 hiljada majica glasačima Lule u poslednja dva meseca.

- Kupuju ga jer je Bolsonaro mislio da je simbol njegov, a u stvari nije bio njegov, već je pripadao narodu. Spasili smo simbol naše domovine - izjavio je Monteiro sa svog malog štanda na otvorenoj pijaci u Riju.

Brazilska fudbalska konfederaija neutralna je na političkom frontu, ali je pokrenula kampanju kako bi podstakla građane da se okupe oko dresa i nacionalnog tima. Čak je i jedna od najvećih pivskih kompanija u zemlji napravila kampanju u kojoj poziva Brazilce da ga nose tokom Mundijala u Kataru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    28. novembar 2022 | 17:24

    bolsonaro je smaknut od strane amerikanaca (zato sto nije bio za amerikance a ni za kineze) posto nije bio podoban

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA