≫ 

Afrička ludnica u grupi A: Senegal i Holandija u nokaut fazi Mundijala, Ekvador ide kući!

Bili su dobri Južnoamerikanci sve do poslednjih 90 minuta... Onda je došao Senegal

  • 5
Senegal i Ekvador Foto: Tanjug/AP

Mundijal u Kataru je dao prva dva učesnika osmine finala - Holandiju i Senegal! "Lale" su u poslednjem meču utvrdili vrh tabele grupe A pobedom protiv Katara 2:0, dok su Senegalci u jednoj ludoj utakmici ipak uspeli na kraju da slave sa 2:1, plasiraju se dalje i direktno eliminišu Ekvador.

Holandija i Senegal će protivnike dobiti iz grupe B gde trenutno prvu i drugu poziciju pred poslednje kolo zauzimaju Engleska i Iran, ali SAD agituju da se umešaju u sve to.

Ekvadoru je bio potreban remi, ali nije uspeo da dođe do njega, iako je u 68. minut blicnula nada za Valensiju i drugove, ali je posle 120 sekundi došla nova prednost koja je ostala do kraja meča.

Senegal je, ruku na srce, bio mnogo bolji protivnik i zaslužio je pobedu, a samim tim i prolaz u narednu rundu.

Posle 10 udaraca na gol i tri u ovkri gola, novi učesnici osmina finala su dobili šansu da sa bele tačke povede.

Hinkapi je nesmotreno napravio jedan bodiček nakon što je protivnik odigrao već loptom, pa je Ismaila Sar sa 11 metara pogodio donji desni ugao i doneo prednost Senegalcima.

Grupa A u kojoj se nalaze Holandija, Ekvador, Senegal i Katar Foto: Tanjug/AP

U nastavku su Afrikanci čvrsto držali linije, nisu dozvoljavali Ekvadoru da priđe golu, a onda jedan prekid i prosvetljenje Južnoamerikanaca.

Ubacivanje iz kornera, Tores preglavava na drugu stativu gde je usamljeni Moises Kaisedo koji postavlja samo nogu i donosi izjednačenje na 1:1.

Ni pošteno nisu stigli da se poraduju, a Senegal je posle novog ubacivanja već vratio vođstvo - odbijena lopta je otišla na 7-8 metara direktno na volej kapitenu Kaliduu Kulibaliju koji nije imao problema da to prosledi u mrežu.

Senegal se dobro "potukao" i uspeo da prođe, a sa vrha tabele je otišla i Holandija koja je očekivano savladala Katar sa 2:0.

Grupa A u kojoj se nalaze Holandija, Ekvador, Senegal i Katar Foto: Tanjug/AP

Kodi Gakpo je u 26. minutu postigao svoj treći gol na ovom prvenstvu nakon što mu je Klasen produžio loptu, tako da igrač PSV-a nije imao problema da to pošalje u donji desni ugao.

Potvrda je došla u 49. minutu iz prikucavanja Frenkija De Jonga, a Katar je u poslednjih 20 minuta i stvarao šanse, ali nije uspeo da se oprosti od takmičenja sa još jednim pogotkom.

TOK MEČEVA

SASTAVI

Ekvador - Senegal 1:2 (0:1)

Ekvador: Galindez - Presiado, Tores, Hinkapi, Estupinan - Gruezo, Kaisedo, Franko - Plata, Estrada, Valensija.

Senegal: Mendi - Sabali, Kulibali, Džejkobs, Dialo - Sis, Gej - Endiaje, Gej, Sar - Dia.

Holandija - Katar 2:0 (1:0)

Holandija: Nopert - Timber, Van Dajk, Ake - Damfriz, De Ron, De Jong, Blind - Klasen - Depaj, Gakpo.

Katar: Baršam - Mohamad, Pedro Migel, Kuki, Hasan, Ahmed - Al Hajdos, Madibo, Hatem - Afif, Almoez Ali.

KOMENTAR:

II POLUVREME

90+6. minut - GOTOVO JE! HOLANDIJA I SENEGAL IDU DALJE!

90. minut - Holandija će igrati još šest minuta, a Senegalci će isto toliko brojati do plasmana dalje.

85. minut - Još pet minuta i nadoknada... Samo je Ekvador zatečen trenutnom situacijom. Katar je pomiren, a Holandija i Senegal gaze ka nokaut fazi.

75. minut - Dobra prilika za Ekvador, ali je loše zahvatio loptu Kaisedo. Čuva se ovoga puta Senegal.

70. minut - GOOOOOOOOOOL! SENEGAL PONOVO VODI POSLE SAMO DVA MINUTA! Afrikanci režiraju totalnu ludnicu. Sada odbitak na drugoj strani posle ubacivanja sa 25 metara i Kalidu Kulibali prvi natrčava na volej i šalje loptu u mrežu. Sada Ekvador visi!

Senegal i Ekvador Foto: Tanjug/AP

68. minut - GOOOOOOOOOL! EKVADOR PORAVNAVA NA 1:1! Ovo je zlata vredan gol za Južnoamerikance. Strelac je Moises Kaisedo koji je posle prekida sačekao Toresa da preglava i na drugoj, levoj stativi samo postavi nogu i pogodi protiv Senegala koji je ponovo u poziciji za ispadanje!

68. minut - PONIŠTEN GOL HOLANDIJI! Verovatno, u ovim momentima, je tužan samo Bergajs kojem je poništen pogodak, jer je njegova selekcija na sigurnoj distanci. Igrao je Gakpo rukom u ranijem delu akcije.

62. minut - Kao da su obe utakmice "zatvorene". Holanđani drže rešenih 2:0, a Senegalci taktički odrađuju savršeno posao protiv Ekvadora.

54. minut - Nema promena. Sada su sve oči usmerene ka duelu Ekvadora i Senegala gde Afrikanci imaju pozitivan rezultat, a pritom drže loptu i ne podležu momentu.

49. minut - GOOOOOOOOL! HOLANDIJA IDE NA 2:0! Frenki De Jong je strelac. Golman je vrhunski odbranio Depaju, ali je veznjak pritrčao iz drugog plana i prikucao loptu u mrežu. Nema sumnje, "lale" idu sa prvog mesta u nokaut fazu.

46. minut - POČEO JE DRUGI DEO IGRE!

I POLUVREME

45+6. minut - ZAVRŠENA SU POLUVREMENA NA OBE UTAKMICE! Ukoliko ostanu ovakvi rezultati, Holandija i Senegal će sa prve i druge pozicije u nokaut fazu.

44. minut - GOOOOOOOOOOOOOL! SENEGAL DO KRUCIJALNE PREDNOSTI PROTIV EKVADORA! Defanzivac Hinkapi se zaleteo i napravio nesmotren faul za jedanaesterac, a sudija je pokazao na belu tačku odakle je Ismaila Sar bio glatko precizan pogodivši donji desni ugao.

38. minut - Senegal je zaslužio vođstvo sa već 10 udaraca na gol i tri u okvir gola. Ekvador, sa druge strane, pokušao je nešto na startu, ali je svestan da mu je potreban samo bod i pokušava da odbrani trenutnu situaciju.

33. minut - Holandija već sada pokušava da totalno iskontroliše loptu i da kombinuje u poslednjoj liniji. Ekvador, na drugom terenu, primirio je ponovo Senegal koji se pokazao kao opasniji protivnik u tom susretu.

26. minut - GOOOOOOOOOL! VODI HOLANDIJA 1:0! Raspucani Kodi Gakpo i na trećoj utakmici postiže pogodak. Ofanzivac "lala" je dobio loptu od plejmejkera Klasena, a onda je unutrašnjim delom stopala desne noge pogodio desni ugao. Očekivano Holanđani idu da obezbede prvo mesto u grupi.

24. minut - U istoj minut prilike za Katar i Senegal. Ahmed je pokušao posle kornera, ali je lopta otišla previsoko, dok je Sar fino gađao za Senegalce i poslao loptu veoma blizu desnog roga gola Ekvadora.

22. minut - Ništa se spektakularno ne dešava na obe utakmice osim nekoliko napada Katara protiv Holandije. Domaćin je iznenadio hrabrom igrom i još uvek je na nuli protiv "lala".

15. minut - Holanđani žestoko napadaju Kadar i u prvih 15 minuta drže 77 odsto loptu uz tri šuta. Bitno je "lalama" da što pre osiguraju vrh tabele.

8. minut - Ponovo Seneglci u prilici i ponovo ništa... Potrebna je pobeda Afrikancima i dve dobre šanse su propuštene. Sada je Dia dobio loptu u prazan prostor, nije gledao sa 13-14 metara previše ka golu, ali je iz otvorenog prostora sa desne strane šutirao pored leve stative.

3. minut - Vrhunska prilika za za Senegal! Idrisa Gej je ušao u šesnaest metara i desno iskosa tukao ka paralelnoj stativi, ali je poslao loptu tik pored gola.

1. minut - POČELI SU MEČEVI U GRUPI A!

PRE MEČA

Ovde Holanđani imaju čistu situaciju da preko Katara verifikuju prvu poziciju. Domaćin je postigao jedan pogodak, ali i tada je pobeđen sa dva razlike.

Objektivno najlošija ekipa na Mundijalu se već oprostila od mogućeg prolaza dalje, a "lale" su krajnji favorit da otklone sve nedaumice u ovoj grupi.

Interesantniji deo će se dešavati na meču Ekvadora i Senegala gde će Južnoamerikancima biti samo bod potreban da odu dalje.

Ukoliko se ne razmišlja o potencijalnom šoku u vidu remija ili (apsolutno nemogućeg) poraza Holanđana, onda će Ekvador i Senegal međusobno da rešiti putnika u nokaut fazu.

TABELA:

Holandija 4:1 7

Senegal 5:4 6

Ekvador 4:3 4

Katar 1:7 0

Video: Najpoznatija hrvatska navijačica poslala poruku Borjanu: Primićeš tri komada

Ovaj video sniman je Xiaomi12T Pro telefonom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • terzinjo

    29. novembar 2022 | 18:02

    da to nije nas kulibali

  • suma sumarum

    29. novembar 2022 | 17:44

    kulibali dao gol a svi su kritikovali zvezdu da on nema pojma i zasto su ga doveli

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA