≫ 

Ovo su 3 opcije za tešku kaznu Hrvatske zbog vređanja Borjana: Stručnjak za sportsko pravo analizirao incident

Veliki ispad hrvatskih navijača razmatra FIFA

  • 41
milan borjan Foto: Tanjug/ap

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) otvorila je u utorak disciplinski postupak protiv hrvatske reprezentacije zbog ponašanja navijača na utakmici Svetskog prvenstva u Kataru protiv Kanade.

Naime, hrvatski navijači vređali su kanadskog golmana i kapitena Crvene zvezde Milana Borjana, koji ima srpske korene. Hrvatska je pobedila sa 4:1, a tokom meča na tribinama je osvanuo plakat uvredljivog sadržaja, a bilo je i uvredljivog skandiranja. Tako, FIFA pokrenula postupak protiv reprezentacije.

Kak oprenosi hrvatski portal Index.hr, koji je kontaktirao Sašu Pavličića-Bekića, zagrebačkog advokata koji je nedavno u Ženevi magistrirao sportsko pravo, selekciju Hrvatske očekuje teška kazna.

- Pod pretpostavkom da se utvrdi odgovornost HNS-a, to jest da se utvrdi da su to radili navijači reprezentacije Hrvatske, HNS, a samim tim i fudbalsku reprezentaciju Hrvatske, povodom ovih ispada njenih navijača i spomenute istrage nesumnjivo čeka teška kazna - kaže Pavličić-Bekić i dodaje:

- Razlog za to je što je Hrvatska zbog ponašanja njenih navijača povratnik u smislu kršenja pravila i učestalih kazni koje zbog toga dobija. U ovom slučaju otežavajuća okolnost  je što su navijači Hrvatske golmana Kanade teško vređali i verbalno i transparentom tokom cele utakmice, zatim što je predmet njihovih uvreda bila i njegova supruga te što su se uvrede nastavile i nakon utakmice putem WhatsApp poruka.

Index.hr navodi da će FIFA obratiti posebnu pažnju na to što su uvrede nacionalističke, uz veličanje ustaškog režima.

- FIFA-i je na raspolaganju niz sankcija. Od toga da se do kraja SP-a značajno redukuje broj ulaznica namenjenih hrvatskim navijačima, preko teške novčane kazne HNS-u, do toga da se Hrvatska u budućim kvalifikacijama za velika takmičenja, pre svega SP, kazni igranjem domaćih utakmica pred praznim tribinama.

Video: Kanađani obožavaju Borjana, zbog njega prate i Zvezdu: On je legenda, odbraniće penal Hrvatima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 011

    29. novembar 2022 | 22:14

    Nazalost nista od kazne jer je rec o hrvatskoj reprezentaciji, nece svoj na svoga,naprotiv oni gledaju da uniste pravoslavlje a najbolji primer je sto zele da strogo kazne nasu reprezentaciju samo zato sto su u svlacionicu uneli svoju zastavu. Znaci rat katolika protiv pravoslavaca,kao sto zlikovci Ameri i ostali ratuju protiv Rusije .

  • Vodolijax

    29. novembar 2022 | 22:00

    Žao mi je što Borjan nije uspeo da sačuva mrežu .........sad je shvatio zašto su njegovi i svi ostali Srbi morali da napuste svoje ognjište.......

  • Ogi

    29. novembar 2022 | 22:03

    Oduzeti im bodove odigrane utakmice sa Kanadom plus sve ostalo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA