Hrvatski pisac siguran: Mesi već pomalo star, Embape čini čuda

Da li se slažete sa ovim mišljenjem?

  • 0
Francuska - Poljska Foto: Tanjug/AP

Hrvatski pisac Miljenko Jergović napisao je danas da veruje da će francuski reprezentativac Kilijan Mbape biti sledeći najbolji fudbaler svih vremena.

Jergović je nakon utakmice osmine finala Svetskog prvenstva u Kataru, koju je dobila Francuska protiv Poljske, naveo da Mbapea na putu ka zvanju najboljeg mogu omesti samo "neki neočekivan preokret u opštoj i fudbalskoj povesti ili neka nepredviđena nevolja u životu".

- Gledamo ga već godinama, premda su mu tek dvadeset i četiri, ali tek bi se, možda, na ovom Svetskom prvenstvu moglo videti ono što smo dosad previđali, ili što nam je iz različitih razloga ostajalo zatajeno - naveo je pisac na svom sajtu jergovic.com.

Prema njegovim rečima, Mbape je "u svakom trenutku unutar šeme i rasporeda, kreće se po onoj šemi sa školske ploče, samo agilnije i brže, u svakom trenutku atletski moćnije i artistički superiornije od ostalih".

- Dok je ovaj današnji Mesi čudotvorac čim primi loptu, ali je uglavnom neprisutan i pasivan, već pomalo star, čim je lopta daleko od njega, Mbape čini čuda i bez lopte. I pritom, što njegova televizijskog gledatelja zbunjuje i osvaja: ima tako ljubazan i dobrodušan izraz lica - istakao je Jergović.

Embape proslavlja gol protiv Danske Foto: Tanjug/AP

Podsetivši da je svako doba imalo svog najboljeg fudbalera sveta, Mađara Ferenca Puškaša, Brazilca Pelea, Argentinca Dijega Armanda Maradonu i potom Lionela Mesija, Jergović je napisao i da su pre mladog

Francuza najveći igrači, još od Holanđanina Johana Krojfa, funkcionisali kao dirigenti u igri, a Mbape deluje kao deo orkestra i kao takvog ga je "nemoguće zaustaviti".

Podsetivši da je Mbapeov otac Kamerunac sa nemačkim imenom Vilfrid, a majka rukometašica Fejza Lamari iz "ljute i nepokorene" alžirske pokrajine Kabilja, Jergović je dodao da je "fudbal igra svih autsajdera i bezdomnika sveta, igra beznadnog kosmopolitizma".

- Ali svejedno mi ne bi bilo mrsko da najbolji svih vremena opet bude Evropljanin: Kilijan Mbape - zaključio je Jergović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA