≫ 

"Umire" ukleti stadion za Srbiju u Kataru: Lutaće mu duša dok se ne skrasi na Kosovu ili Montevideu

Stadion 974 već se demontira u Dohi, iako Mundijal još nije završen

  • 8

Fudbaleri Srbije neslavno su završili svoju epizodu na Mundijalu u Kataru, pošto nisu uspeli da prođu grupu, gde su završili na poslednjem mestu, uz jedan osvojen bod i gol razliku 5:8 u grupi sa Brazilom, Kamerunom i Švajcarskom.

Kraj je bio zapečaćen na stadionu 974, koji i sam već ide u istoriju, pošto je počelo njegovo demontiranje.

Ovo mesto uskoro će prestati da postoji, ali će ostati bolna uspomena za sve u Srbiji, koja je upravo tu odigrala poslednji meč grupe G sa Švajcarskom, koji je bio i direktan za plasman u nokaut fazu.

Naša reprezentacija je poražena sa 3:2, iako je u jednom momentu vodila sa 2:1.

Stadion 974 je jedan od najposebnijih na ovom prvenstvu, pošto je izgrađen od kontejnera za prevoz robe.

Dizajn je zaista neverovatan, jer su od kontejnera izgrađeni toaleti, liftovi, kiosci za prodaju hrane i pića na stadionu, oni nose čitavu konstrukciju i sve je pravo čudo moderne arhitekture.

Ipak, ovo čudo neće dugo preživeti u Kataru. Zapravo, meč Srbije i Švajcarske bio je jedan od poslednjih koji su odigrani na ovom stadionu. Posle njega odigrana je još samo utakmica između Brazila i Južne Koreje, a nakon toga počela je i demontaža.

Ukupno je na ovom stadionu odigrano sedam mečeva na Mundijalu. On je bio specifičan po akustici, ali i tome što su se tribine tresle kada bi veći broj navijača počeo da skače i aplaudira.

Zbog svoje specifičnosti ostao je u lepom sećanju mnogim novinarima, a gorak ukus je ostao samo zbog toga što je Srbija upravo na ovom mestu doživela novi neuspeh i novu bolnu ranu od Švajcarske, gde je so na ranu bio i gol Đerdana Šaćirija uz novu provokaciju ka srpskim navijačima, kao i kasnije provokacije Granita Džake, koji su bili u glavnim ulogama i prilikom ispadanja Srbije sa Mundijala u Rusiji.

Reporteri Telegrafa obišli su nekoliko dana kasnije ovo bolno mesto za srpske reprezentativce,  ali njemu nije moglo da se priđe.

Svi prilazi su zatvoreni, stadion je opasan visokom ogradom, a nakon što smo uspeli da se uz dovijanje i penjanje na kante za đubre domognemo pozicije sa koje možemo da snimimo stadion, mogli smo da vidimo da je njegovo demontiranje uveliko u toku.

Kamioni prevoze kontejnere koji se uklanjaju, viljuškari nose delove tribina i stadion je ponovo veliko gradilište, s tim da se radi na njegovom potpunom uklanjanju.

Demontiranje bi trebalo da se završi u narednih nekoliko nedelja, a već se i znalo i pre početka prvenstva da će on brzo biti uklonjen, jer Kataru nije potrebno toliko velikih stadiona nakon Mundijala, iako imaju svoju lokalnu ligu.

Plan je bio da se stadion donira nekoj od siromašnijih zemalja. Nedavno je isplivala i spekulacija da bi stadion mogao da završi na Kosovu, jer je tzv. Fudbalski savez Kosova uputio FIFA zvaničnu molbu da im bude doniran stadion iz Katara.

Takođe, jedan od kandidata je i Urugvaj, koji želi organizaciju Mundijala 2030. godine zajedno sa Argentinom, Čileom i Paragvajem. Ukoliko bi Urugvaj dobio organizaciju prvenstva, što bi bilo tačno stogodišnjica od organizacije prvog Mundijala upravo u Urugvaju, najveće su šanse da oni i dobiju ovaj stadion čija će duša lutati posle Katara dok ne nastavi da živi u nekom drugom mestu do nove izgradnje.

Svi u Srbiji se nadaju da to neće biti na Kosovu, jer bi to bio dodatni udar posle bolnog ispadanja od Švajcarske, gde su u glavnim ulogama ponovo bili igrači rođeni na Kosovu, Granit Džaka i Đerdan Šaćiri.

Za Urugvaj i Montevideo nas vežu ipak mnogo lepše uspomene.

Ovaj video sniman je Xiaomi12T Pro telefonom

Video: Korteo srpskih navijača gazi kroz Dohu: Srbi krenuli na meč protiv Švajcarske

(Izveštači Telegrafa iz Katara, Dušan Uštević, Mario Marić i Zorica Radulović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZEMUNAC

    10. decembar 2022 | 09:41

    BRUKA I SRAMOTA ZA OVE NAŠE NAPUMPANE ZVEZDE KOJI NISTA NEZNAJU, PITAM SE KAKO IH NIJE SRAMOTA.NA ZALOST MORAM DA KAZEM SVAKA ČAST HRVATSKIM REPREZENTATIVCIMA MNOGO SU ISPRED NAS.PITAM SE KAKO NEKO IZ FS NE VIDI KAKO ONI TO RADE PA DA NAPOKON I MI KRENEMO MNOGO BOLJE.

  • Bg

    10. decembar 2022 | 09:46

    Stadion nam je krivac,napred Srbijo.

  • KAZIMO ISTINU

    10. decembar 2022 | 11:23

    Nije STADION uklet vec nasa nikakva taktika . Nama uvek nesto sporedno smeta. Taktika ljudi taktika. To je ono sto svi precutkujemo .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA