Dalića iznerviralo pitanje na arapskom: U dve rečenice je "spustio" novinara i završio konferenciju

Poslednje pitanje na konferenciji nije se baš svidelo hrvtaskom selektoru

  • 42
Zlatko Dalić, Ivan Perišić Foto: AP/Tanjug

Selektor fudbalske reprezentacije Hrvatske Zlatko Dalić održao je konferenciju za novinare pred polufinale Svetskog prvenstva koje Kockaste očekuje protiv Argentine.

Hrvatska će sa Gaučosima igrati u utorak veče od 20.00 časova po srednjeevropskom vremenu, a Dalić je poručio:

- Mi smo ušli među četiri reprezentacije sveta, to je sjajan uspeh za Hrvatsku. Mi dva SP zaredom ulazimo u četiri. Međutim, sad mi hoćemo i želimo više. Igramo protiv velike Argentine koju predvodi Mesi i imaju veći pritisak od nas. Analizirali smo ih, znamo kako igraju i znamo u kom smeru žele da meč ide. Uvek sam optimista, verujem našim igračima, pokazali su kvalitet i karakter. Nećemo se prilagođavati rivalu, Hrvatska će igrati svoj način igre - poručio je hrvatski selektor, te se dotakao umora i povreda:

- Jesmo se dosta potrošili, igrali smo dva meča produžetke i penale. Ali ti si u polufinalu i SP i ne razgovaramo o tome da li imamo snage. Ima snage, volje i energije. Znamo da ćemo dati sve od sebe. Tako će biti i protiv Argentine. Znamo koliko moramo da  se potrošimo i spremni smo na to. nemamo problema sa povredama, svi su zdravi i spremni. Ja ih neću pitati da li su umorni jer oni ne žele da budu umorni.

Upitan je Dalić i da uporedi meč sa Argentinom 2018. godine, kada su igrali zajedno u grupi, i sada.

- Ovo je jedna nova utakmica i drugačija od 2018. Ono je bila grupna faza koja nije bila odlučlujuća i na ispadanje. Dali smo tada golove iz svih naših šansi, bili smo borbeni i čvrsti. Tako će biti i sutra, ali sutra je velika utakmica. Pogotovo za Argentinu. Ali i za nas, jer je ulog jako veliki za obe ekipe. Sutra neće biti nikave štednje i kalkulacija sa obe strane. Biće čvrsto i nadam se fer meču sa obe strane. Argentinci su protiv Holandije ušli posle i u neke nefudbalske stvari i mi to želimo da izbegnemo.

Otkrio je Dalić i šta će njemu eventualna pobeda nad Argentinom značiti.

- Ako se vratimo u prošlost, za mene je najveći meč Hrvatske bio protiv Engelske u polufinalu u Rusiji. Posle ova sa Brazilom. Sutra može da bude još veća, najveća u istoriji. Ipak, nakon četiri godine ponoviti uspeh sa potpuno novom ekipom je nešto fantastično. Ako sutra ostvarimo pobedu, ona će za mene biti najveća utakmica u istoriji - poručio je Dalić, pa otkrio šta je naučio iz meča između Argerntine i Hrvatske:

Zlatko Dalić, Ivan Perišić Foto: AP/Tanjug

Mi smo napravili analizu tog meča i videli smo šta Argentina dobro radi. Mesi je u velikoj formi, sam može da reši meč. Ima podršku saigrača u agresivnosti. Deluju kao jedan sjajan tim, dobro su balansirani, imaju svoje prednosti. Igraju na rezultat. Malo ih je povratak Holandije upozorio i sada očekujem još čvršću Argentinu. Oni imaju veći pritisak nego mi, Imaće sjajnu podršku sa tribina. Nama je to hendikep, ali nećemo se na to žaliti. Uživaćemo u fidbalu i igrati polufinale SP sa jednim od najjačih igrača sveta u istoriji.

Dotakao se Dalić i važnosti igrača koji ulaze sa klupe.

- Kad smo se spremali za SP rekli smo da imamo tu širinu i to se pokazalo. Svako ko uđe napravio je pravi posao. Kod svih tih izmena smo pogodili. Sve smo odluke doneli zajedno razgviooroim na klupi. Uvek smo dobili dimenziju više i to se vidi po rezultatu. Možemo da pravimo dobre izmene, što je bitno kada ne ide najbolje.

Dobio je selektor Vatrenih i pitanje od strane marokanskog novinara kog je interesovalo da li Maroko može da uzme titulu.

- Ja sam rekao puno puta, svako u životu ima pravo na svoj san. Mislim da je Hrvatska pre četiri godine svim malima taj san omogućila i dala im za pravo da sanjaju. Tada niko nije očekivao da će mala Hrvatska biti u polufinalu, i onda su našim primerom sve druge selekcije počele da žive svoj san. Tako i Maroko sada. Prošli su velike reprzentacije i imaju pravo da se nadaju da budu najbolji. Ali dopustite da se i mi nadamo.

Zlatko Dalić, Ivan Perišić Foto: AP/Tanjug

Na pitanje Argentinaca da prokomentariše emocije koje će biti prisutne, Dalić je poručio:

- I jedna i druga ekipa imaju sjajnu emociju. Kada vidite navijače Argentine, to je emocija. Takva je i Hrvatska, samo je nas puno manje nego vas. Fudbal nosi puno tih stvari koje te oduševe. Od 32 ekipe ostale su četiri, ostaće dve, a drugi će svi svoje emocije morati sakriti. Samo jedni će biti pobednici i uživati u tome. i Hrvatska i Argentina imaju pravo na to. S druge strane, ja verujem da će te lepe emocije i sreću na kraju pokazati Hrvati.

Na Mundijalu u Rusiji Dalić je stalno ponavkljao svojim igračima da uživaju, a prema njegovim rečima ni sada se ništa nije promenilo.

- Uvek igračima kažem da uživaju, nema uspeha ako ne uživaš u svom poslu. I svako ko radi svoj posao mora biti sretan, a moji igrači to jesu. Isto ću im reći, da uživaju. Došli su nedge gde možda i nismo očekivali ove godine, gde celi svet gleda šta će jedna mala Hrvatska uraditi.

Na kraju, egipatski novinar ga je pitao da prokomentariše to što Hrvatska igra dosadan fudbal.

- Mi igramo na rezultat i mi smo u polufinalu SP. Tu je cela priča gotova!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA