Velike reči selektora Argentine o Modriću: "On je idol, divim mu se, ako volite fudbal, onda morate i njega"

Selektor Gaučosa obratio se medijima pred polufinale

  • 2
Lionel Skaloni

Foto: Tanjug/AP

Selektor Argentine Lionel Skaloni održao je konferenciju za medije pred polufinale Svetskog prvenstva u fudbalu, gde će Gaučosi u utorak od 20.00 na Lusail Stadionu protiv Hrvatske.

Amfiteatar Medija centra u Kataru bio je prepun, više stotina novinara, došlo je da isprati šta će reći Skaloni, kao i prethodno Nikolas Taljafiko.

Prednjačili su argentinski novinari, ali je prvo pitanje postavio novinar iz Hrvatske.

Možete li nam reći kakav je plan za Hrvatsku, da li vam je meč iz 2018. godine, kada vas je Hrvatska teško porazila, odatni motiv za ovaj duel?

- Očekujemo veoma tešku utakmicu protiv jake ekipe, oni su odlična grupa, imaju zajedništvo, vidi se posebno da igraju kao tim, oni su veliki izazov za nas. Ne treba da poredimo meč sa prošlog prvenstva, oni su veliki tim, imaju veoma dobre igrače, a za nas će to biti veoma teška utakmica.

Tokom meča sa Holandijom videli smo da je Mesi onaj Mesi koga poznajemo iz 2019. koji je učinkovit kada je najvažnije, šta mislite o poređenju sa Maradonom i kritikama na ponašanje posle Holandije?

- Prethodna utakmica se igrala onako kako se morala igrali, to je važno i za Argentinu i za Holandiju, u fudbalu morate da se branite i napadate, možemo i da se posvađamo, zato postoji sudija koji treba da donese pravdu i tu treba staviti tačku. Mi smo znali i da izgubimo utakmice, imali smo Mesija, Paredesa, Nejmara, na Kopa Americi, mislim da nije dobro da se za nas kaže da nismo sportski nastrojeni, mi smo ponosna nacija, na sudiji je da donese procenu. Kada se završi utakmica poštujemo naše rivale, to je obeležje naše ekipe, treba staviti tačku na to. Mi smo kao ekipa više od toga.

Lionel Mesi

Foto: Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia

- Što se tiče Mesija nisam iznenađen, poznajem ga dugo, on oduvek ima pobednički mentalitet, želi da pobeđuje i da nastavi da se bavi fudbalom. Srećni smo što je sa nama.

Tokom ovog prvenstva ste imali ozbiljan pristup, zadnjih 90 minuta je cela zemlja bila jako srećna, šta mislite kako će Hrvatska pristupiti napadu ili će igrati kao Australija i Polsjka?

- Svi se Argentinci nadaju pobedi, mi igramo za Argentinu, svako igra za svoj narod i familije, jako smo zahvalni na podršci, navijači su došli do ovde, na svakoj su utakmici sa nama. Što se tiče Hrvatske, imaju specifičnu igraju, nisu samo u odbrani ili u napadu, imaju ujednačenu igru, imaju dugu fudbalsku traciju i odlične igrače.

Svetsko prvenstvo SP Katar Argentina - Holandija

Foto: Tanjug/AP

Povređeni igrači? De Pol je uradio sve da igra, kako se osećaju on i Di Marija?

- Prekjuče i juče smo radili na oporavku, pokušali smo da isplaniramo igru, pričali smo sa tehničkim timom, danas imam jasniju ideju kako ćemo da igramo, oboje se dobro osećaju, i moramo da razmislimo kolioko će dugo ko igrati, imamo danas i sutra da odlučimo to.

Posle duge utakmice sa Holandijom, koji su vaši utisci?

- Pobeda je najbolji oporavak, pobeda vas najbolje oporavlja, uspeli smo da dođemo do polufinala, imamo dva sanckionsana igrača, ne znam da li to nazvati problemom, ali ekipa se jako dobro oseća.

Vi ste onaj ko donosi odluke, jeste li uključili igrače u donošenje odluka, hoće li Argentina biti agresivnija?

- Mi imamo svoj sistem i stil igre, nekada se morate prilagoditi na igru protivnika, ali uvek razgovaramo sa igračima, konsultujemo se sa njima, svako iznese svoje mišljenje, ali mislim da nećemo menjati sistem, a u zavisnosti od utakmice prilagođavaćemo se dalje.

Lionel Skaloni

Foto: Tanjug/AP

Jedan dan do polufinala, kako se nosite sa emocijama?

- Isto kao što smo se nosili sa emocijama pred Poljsku i Holandiju. Izgubili smo od Saudijske Arabije, ali ćemo isto pristupiti kao i na svim utakmicama posle. Svi znamo da je to samo još jedna utakmica na kojoj moramo da damo sve od sebe. Ako uspemo ranije da damo gol, cilj možemo ranije da ispunimo. Nekada najbolji tim nije onaj koji pobeđuje, moramo i to da imamo u vidu.

Ovaj mesec, da li je on najvažniji u vašoj karijeri?

- Što se tiče moje karijere, nisam bio mnogo puta u ovakvoj situaciji. Najvažnije je ono što je pred nama, ne mogu da razmišljam o prošlosti ili o budućnosti, samo razmišljam o utakmici sutra. Ako razmišljam hoću li pobediti ili izgubiti, to neće da mi pomogne da budem bolji u ovom poslu. Milutinović ima veliko iskustvo.

Na ovom svetskom prvenstvu videli smo da Argentina vodi utakmice, daje golove, a na nekim utakmicama ste i primili golove, kod Hrvatske je slično. Šta je kod Hrvatske detalj koji vas brine?

- Uvek isto radimo, prvo analiziramo prethodne utakmice, gledamo šta možemo da napravimo bolje kod sebe, a kod Hrvatske mogu da kažem da nema mnogo toga da se iskoristi, zagorčali su mnogima život, neću ovde da govorim javno o njihovim slabostima i manama, analiziramo ih, ne znam da li će nam to pomoći.

Fudbal Svetsko prvetstvo SP Katar Hrvatska - Brazil, fudbalska reprezentacija Hrvatske

Foto: Tanjug/AP

Ovo je za Mesija poslednje prvenstvo, imate li vi kao selektor nešto što mislite da vredi reći, kako ga voditi kroz prvenstvo

Videćemo hoće li da nastavi da igra, mi možemo da nastavimo da uživamo u njegovim igrama.

Planirate li produžetke, da li ste se pripremali protiv Australije i Poljske?

- Mislim da ovo nije samo dodatnih 8 ili 9 posle utakmice, nekada se može desiti nešto u polsednjim minutima, da date ili primite gol, videli smo to i na meču Brazil - Hrvatska, gde j brazil mogao da pobedi u psolednjim sekundama. Ovo je neki novi trend, što će postati uobičajeno, 10 ili 12 minuta posle 90. minuta je nešto što treba uzeti u obzir, treba se spremiti i biti na visini zadatka. Protiv Holandije je bilo teško, imaju duge lopte i stvorili su jednu izglednu priliku, moramo da budemo spremni za protivnika.

Luka Modrić je na drugoj strani, šta mislite o njemu?

Fudbal Svetsko prvetstvo SP Katar Hrvatska - Brazil, Luka Modrić

Foto: Tanjug/AP

- Što se tiče Modrića, zadovoljstvo je gledati njegovu igru, on je idol za mnogo nas, ne samo zbog talenta i igre, već i zbog ponašanja. Divim se njemu, Levandovskom i drugim igračima, ne možete da ne vidite takve igrače ako volite fudbal.

Kao igrač ste izgubili u četvrtfinalu, sada ste kao trener u polufinalu, da li je to bio vaš cilj?

- Ne, naš cilj je da dobijemo svaku utakmicu, naš jedini cilj je da idemo korak po korak i da pobeđujemo, posebno kako se odvija opvo prvenstvo, mnogo favorita je ispalo, a drugi koji nisu favoriti su ostali u igri - zaključio je Skaloni.

(Izveštači Telegrafa iz Katara, Dušan Uštević i Mario Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    12. decembar 2022 | 17:11

    Covek osvajac zlatne lopte postovan u celom svetu i najbolji fudbaler ovih prowtora svih vremenq

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA