≫ 

Argentina je šampion sveta, a Mesi bog fudbala!

Šta smo ovo gledali, ljudi moji?!

Argentina Francuska, Svetsko prvenstvo u Kataru finale Foto: Tanjug/AP

Gotovo je! Gotova je totalna ludnica u Kataru! Selekcija Argentina je prvak planete! U velikom finalu Svetskog prvenstva u Kataru, Gaučosi su nakon penala savladali Francusku posle totalnog delirijuma i neverovatnih 3:3 posle produžetaka. Ovaj meč je sve sadržao, a Lionel Mesi je sa dva gola u u 120. minuta i pogođenim penalom okovan u najsvetliju zvezdu fudbalskog neba!

Od čega da se krene? Gde da se nastavi? Ne znamo, ali znamo gde se završilo - Argentina je po treći put prvak sveta!

Sumirano, Argentinci su imali 2:0 do 80. minuta kada su u 60 sekundi primili dva gola i tako omogućili Francuzima da se potpuno vrate u igru. Trikolori su krenuli da napadaju, imali više od igre, da bi u produžecima ponovo Gaučosi došli do 3:2. Ni to nije bilo sve, jer je u 118. minutu Embape kompletirao het-trik i sa 3:3 uveo priču u drhtanje i neverovatnost.

Penali su došli, a onda i titula za Argentinu.

Argentina Francuska, Svetsko prvenstvo u Kataru finale Foto: Tanjug/AP

No...

Ovaj meč je promenio milion lica i dao nešto što retko obična utakmica može da da.

Sve je krenulo sjajno po Argentince koji su u 23. minutu dobili priliku da sa bele tačke povedu, što su oni i učinili.

Argentina Francuska, Svetsko prvenstvo u Kataru finale Foto: Tanjug/AP

Di Marija je prošao kao šilo i našao se sa leve strane u kaznenom prostoru, te je iza sebe ostavio Dembelea koji ga je blago potkačio, a sudija Marčinjak nije imao dvojbne da pokaže na belu tačku.

Zvezda prvenstva, Lione Mesi, preuzeo izvođenje najstrože kazne, te je lopta viđena u desnom, a Ljoris u levom uglu.

U 36. minutu je bilo već 2:0 i svi su pomisili da priča ne može da ide u drugom smeru osim sigurne pobede Argentine.

Fenomenalan pogodak Gaučosa iz prelepe akcije. Mesi je aktivirao desnu stranu, pas je usledio do Aleksisa Mek Alistera koji je istrčao sve do šesnaesterca, a onda po zemlji dodao loptu na drugu stativu gde se našao Di Marija koji je gađao i pogodio dijagonalni ugao.

Argentina Francuska, Svetsko prvenstvo u Kataru finale Foto: Tanjug/AP

I jeste bilo jasno da Francuzi ne mogu ništa, jer za skoro 70 minuta nisu imali šut ni u okvir gola. Ipak, Trikolorima se sve otvara jednim zviždukom u 78. minutu.

Otamendi je izgubio kompas i ostao poslednji u jurnjavi sa Kolo Muanijem kojeg je nekoliko sekundi kasnije srušio u 16 metara.

Kilijan Embape savršeno izvodi jedanaesterac i pogađa donji desni ugao, iako ga je Martinez pročitao, ali je golman Argentine bio kratak.

U jednom momentu su Argentinci počeli da strahuju, ne samo da će se sigurno ići u produžetke, već da će možda biti i senzacionalnog preorketa, ali je ipak bilo dodatka od pola sata.

Francuzi su nastavili da pritiskaju i u nastavku, ali su Argentinci kroz kontre opasno potresali odbranu Trikolora i na kraju je dobro zatresli.

Argentina Francuska, Svetsko prvenstvo u Kataru finale Foto: Tanjug/AP

Ponovo Mesi.

Fliper i prikucavanja su se završila tako što je Ljoris sa samo nekoliko metara odbranio sto postotnu šansu Lautaru, ali je se našao tu Mesi koji je poslao loptu u gol tako da Upamekano nije mogao da reaguje na bolji način. Sat je zavibrirao sudiji Marčinjaku, te je on pokazao na centar!

Kao da nije bilo dovoljno to što se događalo, Francuska je ponovo uspela da poravna i da uvede priču do penala nakon gola u 118. minutu.

Lopta je Montijela pogodila u lakat nakon pokušaja Embapea, a sudija je pokazao odmah na belu tačku. Embape pogađa donji levi ugao i šalje golmana u drugu stranu. Ovo je najluđe finale ikada!

Argentina Francuska, Svetsko prvenstvo u Kataru finale Foto: Tanjug/AP

Embape je pogodio, a zatim i Mesi, ali je Martinez odbranio Komanu i već se stvorio veliki pritisak na Francuze.

Dodatnu muku im je stvorio Dibala koji je takođe bio precizan, a da sve krene nizbrdo potrudio se Čuameni koji je takođe bio neprecizan.

Nakon toga, ni gol Kolo Muanija nije bio dovoljan - Paredes i Montiel pogađaju za konačnu pobedu i ludo slavlje Argentine!

TOK MEČA 

PENALI

ARGENTINA JE POBEDILA SA 4:2 I PREKO PENALA UZELA "BOGINJU"!

PRODUŽECI

120+4. minut - Sto postotna na jednoj, pa zicer na drugoj, pa totalna ludnica, pa ovo je neverovatno... I na kraju - PENALI! ŠUTIRAĆE SE PENALI!

120. minut - Igraće se još tri minuta... Uzbuđenjima nema kraja.

116. minut - GOOOOOOOOOOOL! FRANCUSKA NA 3:3! OVO JE NEVEROVATNO! Embape pogađa donji levi ugao i šalje golmana u drugu stranu. Ovo je najluđe finale ikada!

116. minut - PENAL ZA FRANCUSKU! KAKVA JE OVO LUDNICA?! Lopta je Montijela pogodila u lakat nakon pokušaja Embapea, a sudija je pokazao odmah na belu tačku!

leo mesi Foto: Tanjug/Ap

109. minut - GOOOOOOOOOOOOOOOOL! ARGENTINA PONOVO VODI! LIONEL MESI ZA 3:2! Fliper i prikucavanja su se završila tako što je Ljoris sa samo nekoliko metara odbranio sto postotnu šansu Lautaru, ali je se našao tu Mesi koji je poslao loptu u gol tako da Upamekano nije mogao da reaguje na bolji način. Sat je zavibrirao sudiji Marčinjaku, te je on pokazao na centar!

108. minut - Kupi Mesi loptu iz voleja, ali brani Ljoris! Bacio se golman u levu stranu i pokrio taj deo gola. Ništa ni od kornera za Argentince.

106. minut - POČEO JE I DRUGI PRODUŽETAK!

105. minut - KRAJ PRVOG PRODUŽETKA!

105. minut - Upamekano i Varan su heroji Francuske! Prvo je jedan štoper izblokirao sto postotnu priliku, a onda je drugi glavom sprečio bombu koja je nastupala ka levom gornjem ćošku. Sada i Argentinci uzvraćaju u ovoj ludoj završnici!

102. minut - Nastavlja se sa promenama: Alvarez i De Paul idu na odmor, a nastaviće Paredes i Lautaro Martinez.

Argentina Francuska, Svetsko prvenstvo u Kataru finale Foto: Tanjug/AP

99. minut - Trikolori jednostavno sada mnogo bolje izgledaju u polju i oni su ti koji se pitaju. Ko bi rekao da će se ovo desiti od 75. minuta.

96. minut - Rabio je zbog mogućeg potresa mozga morao van igre, a na teren je stupio Fofana za Francuze.

91. minut - Preman u Argentini: Molina je izašao iz igre, menja ga Montiel.

90. minut - POČELO JE DODATNIH 15 minut!

II POLUVREME

Argentina Francuska, Svetsko prvenstvo u Kataru finale Foto: Tanjug/AP

90+8. minut - KRAJ REGULARNOG DELA! IGRAĆE SE PRODUŽECI! KAKVA DRAMA!

90+6. minut - Kako nadire Francuska i kako se razigrao Embape, pravo je čudo što su Gaučosi sprečili totalni preokret. Kao da je Argentincima neko isključio džojstik.

90+3. minut - Ne samo što je Argentina izgubila prednost od 2:0, već što je sada u podređenom položaju i ne može da pređe polovinu.

90. minut - Još osam minuta će se igrati! Taman toliko vremena je ostalo da se izbegnu produžeci!

87. minut - Hteo je Tiram da iznudi još jedan jedanaesterac, ali je za to dobio žuti karton. Evidentno je da su Francuzi sada u mnogo boljoj poziciji.

82. minut - GOOOOOOOOOOL! ŠOK ZA ARGENTINU, FRANCUZI NA 2:2! Ponovo Kilijan Embape! Mesi je izgubio loptu u ofanzivi, a onda je Embape odigrao dupli pas sa Markusom Tiramom i sačekao loptu na nekih 15 metara, te iz voleja, malo iskosa levo, pogodio dijagonalni ugao. Odjednom - ludnica!

80. minut - GOOOOOOOOL! FRANCUSKA SMANJUJE NA 2:1! Kilijan Embape savršeno izvodi jedanaesterac i pogađa donji desni ugao, iako ga je Martinez pročitao, ali je golman Argentine bio kratak.

Argentina Francuska, Svetsko prvenstvo u Kataru finale Foto: Tanjug/AP

78. minut - PENAL ZA FRANCUSKU! Otamendi je izgubio kompas i ostao poslednji u jurnjavi sa Kolo Muanijem kojeg je nekoliko sekundi kasnije srušio u 16 metara. Evo prilike za Trikolore...

76. minut - Argentinci stoje pametno pozadi, veoma se organizovano brane i prete kontrama. Sa ovakvom igrom, Francuska će teško uspeti bilo šta da uradi na ovom susretu.

72. minut - Izlaze Grizman i Ernandez, a u igri su Koman i Kamavinga. Dešam pokušava "tumbanjem" da angažuje ofanzivu, jer je kraj meča sve bliže.

71. minut - Iako su neki pomislili da Embape nije ni izašao na teren, Kilijan je konačno ličio na sebe i jednim slalom je stvorio prostor za šut. Izgledalo je opasno, ali nije bilo posla za golmana Martineza.

68. minut - Evo i sada prvog udarca Francuza na meču... Da, na meču. Ali, ne u okvir gola. Kolo Muani je glavom pokušao posle kornera, ali je više ramenom dejstvovao i poslao loptu u gol aut.

Argentina Francuska, Svetsko prvenstvo u Kataru finale Foto: Tanjug/AP

64. minut - Izlazi Anhel Di Marija, strelac drugog gola na meču, a selektor Skaloni ubacuje Akunju koji je bek i nešto defanzivniji po vokaciji, ali će igrati na mestu gde je bio Di Marija.

60. minut - Verovali ili ne, Francuska za sat vremena igre nema niti jedan šut na gol.

58. minut - Alvarez tuče levo iskosa, ali je pored Upamekana jedva imao prostor za jači trzaj, tako da je Ljoris dobrim postavljanjem totalno ukrotio ovaj pokušaj.

54. minut - Iako Francuzi sada pokušavaju da napadnu, De Paul je zaustavio kombinovanje na desnoj strani, a onda ga je faulirao Rabio koji je zaradio žuti karton.

Argentina Francuska, Svetsko prvenstvo u Kataru finale Foto: Tanjug/AP

51. minut - Korner za Trikolore, ali Grizman šalje centaršut direktno u ruke golmana Martineza.

50. minut - Ako je suditi po prvih pet minuta igre, ništa Francuska nije odradila što se tiče šok terapije. argentinci su preko Enca Fernandeza zapretili, ali je lopta išla direktno u ruke Ljorisa.

46. minut - POČEO JE DRUGI DEO IGRE!

I POLUVREME

Di Maria, Mesi, Finale SP, Katar Foto: Tanjug/AP

45+7. minut - KRAJ PRVOG POLUVREMENA! U nadoknadi, iako je bila veoma duga, videli smo uspavanku. Argentina ima 2:0 i jasno je da će ići u tom smeru da totalno umrtve igru do kraja meča. Na Francuzima je da se probude i pokušaju da anuliraju prednost protivnika koja je stečena golovima Lionela Mesija i Anhela Di Marije.

45. minut - Igraće se čak sedam minuta nadoknade u ovom delu igre...

43. minut - Nema više vremena da se čeka. Francuska jednostavno ne liči na ekipu koja može trenutno da parira Argentincima taktički, a sve govori činjenica da se Ljoris često odlučuje na ispucavanje umesto da se kreće iz poslednje linije.

40. minut - Dešam mora da menja i to čini već sada. Totalno je razočaran ofanzivom, pa iz igre idu Žiru i Dembele, a uzlaze Kolo Muani i Tiram.

36. minut - GOOOOOOOOL! ARGENTINA NA 2:0! Anhel Di Marija! Fenomenalan pogodak Gaučosa iz prelepe akcije. Lionel Mesi je aktivirao desnu stranu, pas je usledio do Aleksisa Mek Alistera koji je istrčao sve do šesnaesterca, a onda po zemlji dodao loptu na drugu stativu gde se našao Di Marija koji je gađao i pogodio dijagonalni ugao. Biće preteško za Francuze koji izgledaju malokrvno.

32. minut - Mesi je taj koji pravi najveću razliku, što je i očekivano. Četiri puta je probio i napravio pometnju, više nego svi njegovi saigrači zajedno.

Mesi, Argentina, finale SP Katar Foto: Tanjug/AP

27. minut - Sudarili su se Ernandez i Mesi posle jednog prekida Francuza, tako da je Marčinjak odmah zvao medicinske timove i prekinuo igru. Nešto duža pauza.

23. minut - GOOOOOOOL! ARGENTINA VODI U FINALU MUNDIJALA! Lionel Mesi je strelac! Zvezda prvenstva je preuzela izvođenje najstrože kazne, te je lopta viđena u desnom, a Ljoris u levom uglu. Velika prednost za Gaučose.

21. minut - PENAL ZA ARGENTINU! Di Marija je prošao kao šilo i našao se sa leve strane u kaznenom prostoru, te je iza sebe ostavio Dembelea koji ga je blago potkačio, a sudija Marčinjak nije imao dvojbne da pokaže na belu tačku.

17. minut - Ovo je bila sjajna akcija argentinske selekcije, ali je nakon preskakanja Mek Alistera, Di Marija poslao loptu na tribine sa ivice kaznenog prostora.

Argentina i Francuska Foto: Tanjug/AP

13. minut - Kao da Francuzi pokušavaju da uspore igru, jer im definitivno ne prija jak tempo i rastrčani Argentinci u ofanzivi koji se kreću između dve poslednje linije.

9. minut - De Paul je mogao od bloka da promeni rezultat, ali ta deflekcija Varana je završila u korneru. Korner je doneo gužvu, oklevanje golmana Francuske da pokupi loptu, ali je sve prošlo bez velikih komplikacija za Triokolore.

5. minut - Prvi šut u okvir gola dolazi od strane Gaučosa: Mek Alister je "porezao" loptu sa 25 metara, ali je ona direktno završila u naručje Ljorisa.

4. minut - Argentinci drže loptu od samog starta. Jedan napad je mogao da bude jako opasan, Alvarez se provukao kroz redove i pao posle kontakta, ali na sreću Francuza, zastavica je podignuta gore.

1. minut - BORBA ZA SVETSKU TITULU JE POČELA!

SASTAVI

Argentina: Martinez - Taljafiko, Romero, Otamendi, Molina - De Paul, Fernandez, Mek Alister, Di Marija - Mesi, Alvarez

Francuska: Ljoris - Ernandez, Varan, Upamekano, Kunde - Rabio, Čuameni, Grizman, Dembele - Embape, Žiru.

PRE MEČA

Svetsko prvenstvo u Kataru finale Argentina Francuska Foto: Tanjug/AP

NA STADIONU

Argentinci su žestoko zviždali Embapeu, u jednom momentu se ništa nije čulo od fanova u plavo-belom. Zasigurno, jasno im je od koga sledi najveća opasnost u ovom susretu.

PRE STADIONA

Kažu da Argentina ima dva božanstva, ali ovom jednom fali trofej Svetskog prvenstva. E, pa to bi sada moglo da bude ispravljeno, jer su Argentinci uspeli da se domognu novog finala, ovog puta u Kataru i Lionel Mesi će imati priliku da ostvari ono što zovu sudbinom.

Nije sve krenulo bajno za Gaučose, doživeli su prvi šok na prvenstvu odmah na startu kada su poraženi od Saudijske Arabije. Mnogi su posumnjali u sposobnosti južnoameričke ekipe koja je imala velike apitete, ali tada i veoma klimave stubove za ono što što želi.

Ipak, stižu pobede protiv Meksika i Poljske od po 2:0 i plasman u četvrtfinale gde je Australija savladana sa 2:1. To je bio i lakši deo posla, a Holanđani su bili ti koji su umalo servirali gorke pilule.

Spasavanje u 90+11 i penali, ali Argentinci su nastavili put ka finalu gde su na poslednjoj stepenici pred onu glavnu bitku eliminisali Hrvatsku sa 3:0.

Svetsko prvenstvo u Kataru finale Argentina Francuska Foto: Tanjug/AP

Francuska je, tiho, bez mnogo pompe krčila svoj put do drugog uzastopnog finala. Mnogi su pominjali samo Argentinu, Brazil, a oni su u svom kvalitetu skrojili jednu fenomenalnu priču.

U grupi su posle pobeda od 4:1 nad Australijom i 2:1 na Danskom već rešili svoj prolaz dalje, a onda su u kombinovanom sastavu u poslednjim minutima pretrpeli poraz od Tunisa.

To nije uticalo na Trikolore koji su najjače oružje vratili u igru, izbacili Poljake sa 3:1 i Engleze sa 2:1, a onda u polufinalu sa iskustvom i dva gola sprečili novu senzaciju Maroka.

Verovali ili ne, Francuzi su do 2018. godine samo ređali poraze protiv Argentine, a onda su u prijateljskom susretu slavili sa 4:3.

Po poslednjim proverama medicinskom biltena, pod znakom pitanja za selektora Skalonija biće Papu Gomez, dok je na drugoj strani nešto više problema - čekaće Dešam do poslednjeg momenta da li će imati u stroju Olivijea Žirua, Tea Ernandeza i Orelijena Čuamenija, dok je još od početka prvenstva bilo poznato da Trikolorima ne mogu pomoći Karim Benzema i Lukas Ernandez.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milootin

    18. decembar 2022 | 18:48

    E ovo se zove fudbal.

  • duci

    18. decembar 2022 | 18:46

    Ovo je ludilo mozga za mojih 46 godina ne pamtim ovakav fudbal SPEKTAKL!!!!!!!!!!!!

  • NWA

    18. decembar 2022 | 14:47

    Vole fudbal kao malo ko na svetu. Vole svoju zemlju kao malo ko na svetu. Vamos Argentina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA