≫ 

Najbolji košarkaš Evrope trenirao sa Partizanom, bio je blizu prelaska! Odlična priča pred basket klasik! (VIDEO)

Tada tinejdžer Šibenke i najbolji igrač prvenstva Jugoslavije 1982/83 Dražen Petrović trenirao je nekoliko meseci sa Partizanom, ali na kraju je izabrao da pređe u Cibonu

  • 24

Košarkaši Partizana dočekuju u subotu Cibonu (19.00 Arena sport) u nezaboravnom basket klasiku još iz vremena bivše Jugoslavije. Ovi dueli bili su možda i najveći rivalitet u nekadašnjoj ligi koja je bila najjača u Evropi. Zato vam i donosimo legendarnu priču koja se i dan danas prepričava.

To je priča o pokušaju Partizana da dovede najboljeg igrača Evrope i sa njim ispiše novu istoriju srpske košarke. Naravno, radi se od Draženu Petroviću, možda i najboljem belom igraču u istoriji ove igre.

GENERALI POVUKLI VEZE DA IZ KASARNE U ISTRI PREĐE U GARNIZON U BEOGRAD

Priča počinje 1983. godine kada je mladi Petrović (19 godina) tada igrač Šibenke  služio vojni rok. Prvi deo služio je u Puli, u mornaričkoj jedinici. Bio je član Mornaričkog nastavnog centra, u okviru koga je formiran odličan košarkarški tim koji se te godine takmičio u državnom nacionalnom Kupu.

Partizan koji je tada stvarao dobar tim imao je nameru da ga privoli da dođe u njihove redove, pa nisu prezali od raznih poteza poput slanja dve sestre bliznakinje da ga dovedu iz Pule.

Ipak, obuku je prošao u Istri, a onda je na neverovatan način dobio prekomandu u Beograd. Potpuno neočekivano, jer beogradski garnizon nije imao mornaričku jedinicu. Pričalo se da su neki generali tada umešali svoje prste u prekomandu (Partizan je bio vojni klub tada)

Printskrin: Youtube/CroPETROforeverHR Printskrin: Youtube/CroPETROforeverHR

PRELAZIM AKO BUDETE IGRALI KUP ŠAMPIONA

- Zaista se desilo da je dobio prekomandu u Beograd i tada je trenirao sa Partizanom. Hteli su ga blizu sebe – rekla je Draženova majka Biserka Petrović u jednom intervjuu.

Dražen se obreo u kasarni u Beogradu, a pošto je već bio poznat igrač i zvezda i iskusan vojnik dozvolili su mu da trenira sa Partizanom u toj sezoni.

Pokušavali su sve vreme da ga ubede u to da pređe. Uslovi su bili odlični, novac u to vreme ogroman. Ipak, Dražen je imao samo jednu poruku za njih. A to je da će preći, ako budu igrali Kup Šampiona ( Preteča Evrolige)

- Dražen je želeo igrati za klub koji se takmiči u Kupu šampiona. Presudno je na njegovu odluku uticalo to što je Cibona osvojila titulu te sezone - rekla je Biserka Petrović.

Dražen Petrović na jednom meču protiv Partizana Foto: MNPress

Tako je košarkaški Mocart kako su ga zvali čekao da vidi rasplet te sezone i onda je odlučio da promeni sredinu.

Prešao je u Cibonu i sa njom bio šampion Evrope 1985 i 1986. godine i dva puta prvak Jugoslavije. Zanimljivo je da je on sezonu 1982/83 završio sa Šibenkom kao šampion Jugoslavije, ali im je ta titula oduzeta i predata Bosni.

BASKET SA MUTOM NIKOLIĆEM

Jedna anegdota vezana je za Draženovo služenje vojske u Beogradu. Tada je igrao legendarni basket „1 na 1“ sa Mutom Nikolićem

- Kada je Dražen služio vojsku u Beogradu, dobio me sa 2:0 u partijama. Došao sam pravo sa mora, a on je trenirao dva puta dnevno. Uhvatio me „na spavanju“. Ne kažem da bih ga pobedio, ali ne bih izgubio sa 2:0. On je došao kod mene i rekao: „Muto, čuo sam da si najbolji basketaš u Beogradu, hajde da igramo“. Imao je taj inat, tu želju da pobeđuje - rekao je svojevremno Muta Nikolić za Novosti.

(D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LB

    7. oktobar 2016 | 15:28

    Zasto se teta Biserka vas pokojni sin stidio oca i toga da je Srbin?

  • Цвеле

    7. oktobar 2016 | 15:11

    "Инат" Србски ...

  • Objektivan

    7. oktobar 2016 | 20:25

    Standardna priča.Ko je bio zaposlen u JNA vrlo dobro zna šta se radilo. Članske karte su bile obaveza.Isto kao i CSKA Moskva/Sofija,STEAUA,DINAMO Kijev.Klasični komunističko vojni klubovi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA