(EKSKLUZIVNO) Miličić je Amerikancima otvorio vrata svog raja: Stari NBA Darko više ne postoji, novi je konačno pronašao sreću (FOTO) (VIDEO)

ESPN-ova misija u Srbiji je uspela - saznali su kako sada živi 2. pik sa čuvenog drafta 2003. Amerika mu ni najmanje ne nedostaje, ali se o njemu preko Atlantika i dalje priča. Zato je petočlana ekipa prešla okean.

  • 13

- Čoveče, Darko je stvarno srećan, opušten i duhovit čovek. Radi ono što voli, ima divnu suprugu, troje divne dece, svoj mir, šta mu je više potrebno i šta bi više tražio od života – bio je kratak rezime ESPN-ovog snimatelja Bila na večeri posle obilaska Darkovog voćnjaka. Ni u čemu nije pogrešio.

Na taj obilazak Amerikanci su morali da čekaju jedan dan duže nego što je planirano. Darko je produžio boravak na Kosovu i Metohiji obilazeći naše svetinje, u povratku je napravio i uspon do Đurđevih Stupova, a posebno je obradovao Srbe u Orahovcu partijom basketa.

Foto: Bojan Vinulović

Iako su iza njega bile duga noć i loš san u putu, već u ranim jutarnjim časovima pozdravio se sa ekspedicijom ESPN-a i krenuli smo ka voćnjaku. Usput, Darko otkriva da je na njega najveći utisak ostavio otac Ilarion, što se samo poklapa sa većinskim stavom svih koji su imali priliku da makar i na kratko porazgovaraju sa njim.

>>>ESPN je čekao da se Miličić vrati sa Kosova: Prešli 7.000 km zbog Darka, obišli voćnjak i manastir, pa probali srpsku rakiju (VIDEO)

Inače, u pitanju je nekada talentovani gitarista i glumac Rastko Lupulović, kog je proslavila uloga Milančeta iz Otvorenih vrata. Zamonašio se u Visokim Dečanima još 1992.godine, Darko ga vidi kao budućeg patrijarha, a priču o obilasku Kosmeta prekidaju česti telefonski pozivi u vezi sa poslovima na voćnjaku.

Foto: Bojan Vinulović

Kasnije je Amerikancima rekao da postoje stari i novi Darko. Novi drži sve konce u svojim rukama, zahteva savršenstvo u radu na 50 hektara i jasno je koliko je posvećen jabukama.

Neće vam sa osmehom i oduševljenjem govoriti kako se ironično smejao u facu Mutombu posle provokacija, kako je „lepio“ Grifinu blokade, već ga ispunjava priča o pripremi za veliki poduhvat, sortama jabuka, poređenje sa poljskim proizvodima, a oči se zacakle kada vam pokaže opremu iz Austrije sa ćiriličnom gravurom „Mili Dar“.

Bilo je trzavica i negodovanja Austrijanaca iz tehničkih razloga, Darkova je bila ’ili odštampajte na ćirilici ili nemojte ništa pisati’. Rečeno – učinjeno, mušterija je ispoštovana kako dolikuje, igra reči izvedena iz imena i prezimena našla je svoj ćirilični pečat.

Foto: Bojan Vinulović

U vreme našeg dolaska na imanje, Lebron Džejms je sigurno mrtav umoran sanjao kako da preokrene protiv zverinjaka Golden Stejta. Karmelo je možda mаštao o prstenu koji je Darko prodao ih najhumanijih razloga, a naš nekadašnji reprezentativac nema više ni približno sličnih razmišljanja ili problema.

Foto: Bojan Vinulović

Sve to je daleka prošlost, Darka ne zanima hoće li Durant biti ključna prevaga u borbi za titulu, već samo da odveze decu u školu i ode do voćnjaka, što mu je rutina na svaka dva dana. Čak će i sin Lazar džeparac zaraditi u drvoredima jabuka.

Foto: Bojan Vinulović

Od početka je bila jasna želja ESPN-ovaca da što bolje shvate Darka, kontekst njegovog odrastanja i krajiški tvrdoglavii mentalitet koji je možda i najteže objasniti, a o kom je i Darko otvoreno pričao. Akteri su kao sagovornici bili još bivši saigrači Mile Ilić i Miljan Pupović, nekadašnji treneri Petar Rodić i Željko Lukajić, zatim menadžer Darko Popivoda, čovek zaslužan za kratkotrajni borilački izlet.

Želeli su da približe američkoj publici srpski ugao detinjstva provedenog u dva rata. Za to su imali i priliku kada su zastali na putu do Ledinaca, gde Darko živi. Prošli su pored bombardovanog objekta RT Vojvodine i ovdašnje ogorčenje im je bilo jasno kroz bezbroj grafita „Fuck NATO“ na razrušenim zidovima.

Foto: Bojan Vinulović

U analizi Darka išli su do najvećih detalja, pa su bili znatiželjni i šta je sve na majici Lebronovog pratioca na čuvenom draftu iz 2003.

Miličić daleko odstupa od uobičajenih NBA kombinacija, a njegov dres kod za voćnjak su Otadžbina majice i posebno je bio upečatljiv print „Srem-Banat-Bačka-Baranja“ sa slikom Majskog sabora Pavla Simića.

Foto: Bojan Vinulović

Nije Amerikancima bilo dosadno da slušaju o stvaranju Srpske Vojvodine, Krajini, ratovima ’90-ih, koji su zapravo bili i najteži za objašnjavanje. I Darko je naveo da je strašno što su se ljudi koji su živeli jedni sa drugima toliko dugo odjednom latili oružja, a sa posebnim emocijama je govorio o Kosovu i Metohiji, delimično pod jakim emocijama zbog nedavnog boravka.

- Kosovo je Srbija i uvek će biti. Uvek, to je neodvojivi deo naše duše – rekao je Darko drhtavim glasom, pošto je u intervjuu već pod velikim nabojem emocija govorio o ratu kada je strahovao za očev život, bombardovanju i krizama kroz koje je prolazio u SAD, a koje je Sem već dobro opisao u svom najavnom tekstu za dokumentarni film.

Foto: Bojan Vinulović

Unutrašnji mir Darko nalazi i među zidinama fruškogorskih svetinja, pa je za destinaciju uz Darkovu preporuku odabrano Novo Hopovo. Monah Joanikije sa zadovoljstvom je sproveo goste među zidine zdanja koje datira iz 13. veka, što je bio detalj koji ih je posebno impresionirao.

Nakon priče o istoriji objekta, dočarao je i suštinu boravka u manastiru – tu je najmanje bitno da li dolaziš sa 52 miliona dolara na računu ili sa teškim egzistencijalnim problemima. Važna je samo želja za mirom, koji je zvezda novog E:60 dokumentarca posle američkih lutanja konačno pronašla.

Foto: Bojan Vinulović

Novo Hopovo je potočlana ekipa ESPN napustila uz dar od pet flaša manastirske šljivovice, pre nego što se uputila ka butiku „Cataleya“.

Miličićeva supruga Zorana je u svom radnom ambijentu govorila koliko je bilo teško ukrotiti Darkov temperament u najkritičnijim danima boravka u SAD, koliko se sve promenilo u Srbiji, a malo kasnije je kucnuo čas i za malu košarkašku utakmicu.

Foto: Bojan Vinulović

Darko se dugo dvoumio da li da najstarijeg sina Lazara izloži pažnji kamera dok igra košarku, jer ona za njega i dalje treba da ostane igra, van stega publiciteta i zvučnog prezimena. Igra u kojoj on nije dovoljno uživao, delom zbog svojih grešaka, delom zbog ulaska u vrtlog očekivanja i ambicija koje su drugi stavili pred njega.

Foto: Bojan Vinulović

Zato se kod njega ne vide reakcije uobičajene za roditelje koji uživaju kada im klinac „pokida“ na basketu, a kojih je sve više. Nasmeje se kada vidi Lazara kako se nervira kad gubi, aplauzom isprati dobar potez, uz samo jedan mali prekor kada nije pomogao saigraču u odbrani.

Na kraju, viđena je i partija basketa u Darkovom domu. I dalje je sve tu – meka ruka, neverovatna snaga i brzina, dok ne izda kondicija. Posle nekoliko poteza jasno je da bi i sada najopuštenije harao evroligaškim terenima... Postoji mali problem, to ga ne bi činilo srećnim.

Foto: Bojan Vinulović

Ne bi imao taj osmeh kao kada proda fintu ortaku ili kada ga Predrag Šuput, koji je bio jedan od gostiju, rvačkim zahvatom ne spreči da brutalno zakuca. Ne postoji taj ugovor koji je bolji od partije sa svojom ekipom dok trčkaraju Lazar, Lara i Luka pored terena.

Sve to bilo je dovoljno i Amerikancima da poentiraju šta se krije ispod maske besnog čoveka koji cepa dres Memfisa ili napija četničke vojvode Kalabića i Đujića.

- Mislim da nje najveće pitanje za većinu Amerikanaca zašto Darko nikada nije mogao da zaista napravi veliki uspeh. Imao je fizičke predispozicije i talenat, igrao je na visokom nivou u Srbiji, ali nigde se nije uklopio prema očekivanjima. Vreme provedeno sa njim bilo je dovoljno da razumemo da se mnogo kompleksnija osoba krije ispod maske frustracije i besa. Njegova mekša strana je bila zaista vašna za naš film – preneo je Sem utiske pred emitovanje.

Foto: Bojan Vinulović

Jedan trenutak sa voćnjaka posebno je intrigirao Sema.

-Da budem iskren, najimpresivniji momenat je kada je pričao o sreći koju je osetio kada je prvu jabuku ubrao. Bilo je to važno za njega, ne samo zato što je to dobro za njegov biznis, već i zato što je osetio priliku da kontroliše svoj život. Napravio je nešto, i prvi put posle mnogo vremena, osetio je ponos zbog toga.

Foto: Bojan Vinulović

Za kraj, čeka se i reakcija publike koja je do sada Darka uglavnom osuđivala.

- Teško je reći kao će svi reagovati na E:60, ali se nadam da će to prikazati Darka u drugačijem svetlu, kakvo ljubitelji košarke nisu do sada videli. Da, on nije bio uspešan u NBA kako su svi očekivali, ali je on našao mir u svom životu i to je dovoljno vredno da se nazove uspehom.

Ekipa iz Konektikata je posle večere i eksirane rakije uz zvuke narodne muzike mogla da ode nazad i poruči: Darko je sada gospodar svoje sreće. Neizmerne.

(Bojan Vinulović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    6. avgust 2017 | 17:13

    Darko Srbenda!

  • X

    6. avgust 2017 | 17:21

    Sve najljepse kralju. Da je Covic hteo da pravi ozboljnu Zvezdu ti bi bio dugo stub ekipe. Ostaje veliki zal zasto nikad nisi zaigrao za svoju Zvezdu.

  • ja na

    6. avgust 2017 | 17:11

    Bravo za mog prezimenjaka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA