Nestvaran statistički podatak Amerikanaca: Marjanović je ispred Džordana!

Iako uglavnom greje klupu u Pistonsima, srpski centar je na samom vrhu liste igrača koji za provedeno vreme na terenu ima najbolji učinak

  • 6

Košarkaši Detroita nedavno su poraženi od Denvera sa 103:84, a 12 minuta na parketu i odličan utisak ostavio je naš Boban Marjanović.

Gorostas iz Boljevca sa 14 poena, uz 5 skokova i 2 asistencije tako došao do ličnog rekorda sezone, ali već sledeću utakmicu je presedeo na klupi. Ništa novo za Bobija u koga trener Van Gandi baš i nema preveliko poverenje.

Međutim, kada bi lažni Ron Džeremi (kako navijači u šali zovu Van Gandija) zavirio u Marjanovićevu statistiku, verovatno bi se zaprepastio: naime, kada je u igri, a to se retko dešava, srpski centar često postigne više poena nego što dobija minuta, i po stepenu korisnosti, verovali ili ne, trenutno prevazilazi, pored ostalih najvećih zvezda, i legendarnog Majkla Džordana.

Više nikome osim, izgleda, treneru Pistonsa, nije jasno zašto je srpski džin, sa ugovorom od 21 milion evra, visinom od 221 centimetar i mekom rukom, zakucan za klupu? Iako vreme više provodi u fotografisanju sa navijačima nego na samom terenu, uspeo je u jednom - sa indeksom korisnosti prevazilazi najveće majstore ove igre.

 

I dok navijači glasnim skandiranjem na svakoj utakmici povicima: "Hoćemo Bobana!", prizivaju svog ljubimca na parket, ostali, stručniji deo, u svojim analizama i tekstovima daje opravdane razloge da se popularni "Bobinator" konačno "oslobodi" kako bi u potpunosti pokazao šta sve ume i koliko može.

Bobi upisao više poena nego minuta: Dolaze li to bolji dani po Srbina u Detroitu? (VIDEO)

O Bobanu je pisao američki novinar Majls Rej koji u otvorenom pismu za sajt ''fansided.com'' moli da se Marjanović pusti da igra (free Boban).

- Pomenuo bih igru u odbrani Dejvida Vesta, Ekpe Judoa ili Lukasa Nogueire, precizne trojke Kajla Korvera, Nemanje Bjelice i Vejna Ellingtona. Ovi igrači prave stvarne doprinose i donose pobede. Ali nikada ne biste opisali njihovu igru kao dominantnu. Tvrdim da u celoj NBA postoji samo jedan igrač na klupi koji je dominantniji i od njih, i to je jedan od najvećih neuspeha lige u kojoj takav igrač igra prosečno 8,9 minuta po utakmici, a po svim parametrima, osim po provdenim minutima u igri, je na vrhu. Reč je o Bobanu Marjanoviću.

Navijači u Srbiji dobro su upoznati sa Bobijevim igrama, koji je u dresu Zvezde i, konačno, u dresu reprezentacije sazreo i eksplodirao kao igrač. Njegova raznovrsnost u igri, uprkos visini koju ima, podstakla je Reja, da Bobija, na osnovu statistike, uporedi sa najboljima.

- Razmislite koliko igrača sa najmanje 500 odigranih minuta ima u karijeri PER (Personal efficiency rate - rejting efikasnosti) bolji od 25? Odgovor je jedanaest - i Boban na toj listi zauzima prvo mesto ispred košarkaških veličina kakve su Majkl Džordan, Lebron Džejms, Šekil O' Nil i drugi. Na žalost, jadni Boban ne može svake večeri ni da stigne do parketa, a ima neverovatan učinak od 6,5 poena za samo 7,8 minuta.

U detalje, Rej je pojasnio Bobanove najveće kvalitete u oba pravca.

- Dobro uvežban "pik en rol" sa Bobanom je praktično neodbranjiv bez faula, a ako ga fauliraju on u glavnom pogodi bacanje. Porede ga sa Stokton - Meloun tandemom, koji je verovatno najčuveniji pik en rol u istoriji. Propusti u odbrani koje Boban svakako pravi pošto ima jako loše "lateralno" kretanje  se daju nadomestiti timskom odbranom i zaštitom Bobanovog boka, što su vežbali celo leto. Niko ne tvrdi da je on materijal za startnog centra u timu poput Detroita, ali 10-15 minuta (što je imao u San Antoniju) sa klupe bi Detroitu omogućilo da dobija masu utakmica koje inače gubi - zaključuje Majls Rajs.

Da pojasnimo, PER" indeks označava rejting efikasnosti igrača u kojem se svi pogoci, asistencije, skokovi, blokade, "krađe", te negativne stvari poput promašaja, izgubljenih lopti i faulova ukrštaju sa minutažom, ali i ritmom koji tim koristi. Prema tom pokazatelju, Marjanović je ispred veličina poput Džordana, Džejmsa, Dejvisa, Robinsona, Durenta...

Printscreen:basketball-reference.com

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Misa Petkovic

    16. decembar 2017 | 17:20

    Veliki pozdrav za Bobija, dobrog igraca i jos boljeg coveka.

  • sone

    16. decembar 2017 | 18:54

    Pa sta sto neigra za Srbiju? Mozda se on oduzio srbiji na drugi nacin,znaci delima.Mozda ga ugovor ili osiguranje sprecava da igra za reprezentaciju ili mozda mu se nesvidja nesto u nasem timu.Cini mi se ok lik ,dobar je igrac i nemojmo suditi nikome.

  • Nesa

    16. decembar 2017 | 18:53

    smesno da je broj 4 na ovoj listi srbin iz amerike George Mikan...prvi all star centar NBA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA