≫ 

Ključni momenat Partizanove izgubljene sezone: Jedan pogrešan potez promenio je sve! (VIDEO)

Crno - beli se suočavaju sa još jednom izgubljenom sezonom u kojoj nije bilo rezultata, a ni vizije šta treba dalje uraditi

  • 17

Košarkaški klub Partizan ostavlja još jednu nesupešnu sezonu iza sebe (jedini spas donekle je osvajanje Kupa Koraća sledećeg vikenda). Loše izdanje u Evropi, ne ulazak u plej - of ABA lige je rezultat koji je realno ispod nivoa višesturkog osvajača ABA prstena.

>>> Partizan doveo pojačanje! Brat NBA šampiona stigao u Humsku (FOTO)

Međutim, šta je dovelo do ovakvog ishoda? Partizan je skromno krenuo u sezonu, sa mladim igračima i ne toliko plaćenim timom i Miroslavom Nikolićem na klupi.

Ideja je bila da se forsiraju mladi, što je Nikolić i činio jer je puštao Marka Pecarskog (17) da igra i Evrokup i ABA ligu, a uz njega i ostale mlade igrače poput Tadija (18),  Tanaskovića (20), Stevanovića (22) i Aranitovića (19)

POTREBNO STVARANJE SISTEMA KAKAV JE DECENIJAMA BIO

Da trpeo je rezultat, ali to mora da se izdrži, jer po pričama Nikolića stvarana je ekipa za sledeću sezonu. Posle lošeg rezultata u Evropi i posrtanja u ABA ligi Muta Nikolić je smenjen 12 decembra, a doveden je Nenad Čanak. Nikolić je imao skor 5-6, a Čanak je trenutno napravio 5-4.

Uprava nije bila zadovoljna sa Nikolićem i idejmo da se istrpi rezultat već je želela da se umeša u borbu za titulu. Uz Čanka su dovedena i trojica igrača kao pojačanja. Čanak je ostavrio do sada pet pobeda i četiri poraza.

Foto: Vladimir Milovanović

Realno, ključni momenat izgubljene sezone je odlazak Mute Nikolića i to je ono što se sada vidi posle poraza od Olimpije i prethodno od Mornara kod kuće u prvom meču Čanka na klupi.

Prethodno je otpušten i Samardo Semjuels, doduše zbog lošeg ponašanja van terena.

Partizan je ostao bez plej ofa, ali i vizije da se razigravaju igrači. Jer ako nisi među četiri potpuno je svejedno da li si peti ili sedmi.

VIDEO: Evo šta je Novica Veličković rekao o tom čuvenom sistemu Partizana iz prošle decenije:

KAKO SAČUVATI PARTIZAN U EVROPI?

Dobro, možda mnogi misle da je bitno zbog plasmana u Evrokup, ali u njega idu prva tri po plasmananu, ali i četvrti, ako neko od prva tri osvoji ABA ligu. Što znači, nema veze ako si peti ili  sedmi, jer nemaš direktan prolaz već čekaš da neko odustane zbog loših uslova, a to realno može i ako si sedmi. Potrebna je vajld karta,a Partizan je institucija i zašto je ne bi dobio?

Predsednik Partizana Ostoja Mijailović kaže da se nada dobijanju pozivnice za Evrokup.

- Uradićemo sve kako bismo igrali Evrokup i naredne sezone. Pokušaćemo da dobijemo “vajld kartu”. Ići ću na sastanak u Barselonu, u sedište Evrolige, da vidim šta može da se uradi. Na sve načine ću pokušati da sačuvam Partizan u Evropi - poručioje Mijailović.

Foto: Petrol Olimpija/Ales Fevzer

Da je Muta ostao, ostvario bi isti rezultat, a možda bi još i više razigravao igrače i ne bi dovodio još dva prosečna stranca Badžu Sia, Kvame Donte Vona, koja nisu donela ništa, plus Đorđa Gagića, ali on je bar domaći igrač.

Znamo da je prosečnom navijaču i Srbinu u glavi da se samo pobeđuje, ali je važnije napraviti sistem. Taj sistem je nekada iznedrio Veličkovića, Tripkovića, Krstića, Perovića, Vardu i mnoge druge.

Partizan je taj sistem izgubio odlaskom Vujoševića, ali sada treba napraviti novi po cenu rezultata. Bolje je forsirati mlađe i verovati u njih i ne ostvariti rezultat nego dovoditi strance i ne ostvariti rezultat. Tu je Partizan pogrešio.

Ostaje im da analiziraju ovu sezonu da vide gde su grešili pa da već danas počnu pripreme za sledeću sezonu. Treba dati poverenje Nenadu Čanku da sprovede ono što je zamislio od početka i da stane Uprava iza njega, treba imati viziju ideju gde Partizan treba da bude za tri, pet, sedam godina, a ne da se ide od sezone do sezone.

Treba odbaciti frustracije zbog poraza ili lošeg plasmana i organizovati klub na zdravim nogama, uložiti sve u omladinsku školu i vratiti je na nivo od pre 10 godina. To je jako teško, ali je izvodljivo jer Partizan je institucija srpske i evropske košarke.

VIDEO: Pogledajte kako su igrači pozdravili navijače jedne i druge grupe Grobara:

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    12. februar 2018 | 16:12

    Da, da FMP je uspostavio sistem. Sve mu mladi igraci igraju a dug se sam vraca. Smesne konstatacije i jos smesnija analiza. Dajte Partizanu budzet FMP-ea i bice rezultata.

  • Delija

    12. februar 2018 | 13:39

    Grobari ne ocajavajte,i dalje je moguce da mornar izgubi 3 utakmice u 2 kola

  • ...

    12. februar 2018 | 12:09

    Pa kako da uspostavis sistem sa igracima od 30+ godina?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA