Svetislav Pešić doneo presudu o najkontroverznijoj utakmici u istoriji jugoslovenske košarke (VIDEO)

Legendarni srpski trener bio je akter utakmice o kojoj se i dalje priča nakon 35 godina

  • 6
Svetislav Pešić; Foto: Marko Todorović

Pre tačno 35 godina, na današnji dan odigrana je jedna od najkontroverznijih utakmica u istoriji jugoslovenske košarke. Utakmica o kojoj se i dalje priča i o kojoj se i dalje priča, koja je te davne 1983. godine postala prvorazredni politički problem i izašla izvan granica sporta.

Bila je to majstorica košarkaškog državnog prvenstva između Šibenke i Bosne. Obe ekipe predvodili su legendarni srpski treneri. Bosnu Svetislav Pešić, a Šibenku Vlade Đurović.

>>> Kari Pešić napravio fazon koji prepričava cela Španija (VIDEO)

Šibenka je na kraju slavila sa 83:82, poenima Dražena Petrovića, koji je bio na početku svoje karijere. I tada, sa 18 godina, pogodio je najbitnija bacanja u svojoj karijeri do tog trenutka.

Pre toga je u poslednjim sekundama promašio šut, nakon čega su sudije dodelile bacanja zbog fantomskog faula Sabita Hadžića na Draženu, zbog čega je burno protestovala čitava klupa Bosne, na čelu sa Svetislavom Pešićem.

Ali, sudije su bile neumoljive - faul i bacanja za Dražena Petrovića!

Navodno je Vlade Đurović tražio od Dražena da promaši jedno bacanje i da utakmica ode u produžetak, sumnjajući da bi nešto problematično moglo da se dogodi u suprotnom.

Međutim, 18-godišnji Petrović je bio nepogrešiv. Nakon pogođenih bacanja, bilo je jasno - Šibenka je prvak Jugoslavije po prvi put u istoriji!

Bosna je u to vreme bila evropski gigant, i bilo je to prvorazredno iznenađenje. Slavilo se do jutra u Šibeniku, a onda je sutradan usledio veliki šok.

Zbog velike greške glavnog arbitra Ilije Matijevića, koji je doživotno izbačen iz košarke zbog toga, odlučeno je da se poništi utakmica, te da se odigra nova u Novom Sadu, na neutralnom terenu.

Bilo je to prvi put u istoriji da su jednoj ekipi dodeljeni pehar i medalje, a da im je sutradan sve to poništeno.

- Ako želite, vi idite da igrate. Ja neću i svoju medalju neću dati nikome - rekao je Dražen Petrović nakon što je čuo odluku o novoj utakmici, a s tim su bili saglasni i ostali Šibenčani.

Dražen Petrović sa 18 godina bio junak Šibenke, kasnije odbio da odigra ponovljenu utakmicu; Printskrin: Youtube/koki28585

Pošto Šibenka nije došla u Novi Sad, Bosna je postala prvak za zelenim stolom.

Svetislav Pešić se više od tri decenije kasnije prisetio te legendarne utakmice i dao je svoje viđenje sporne završnice u dvorani Baldekin.

- Niko nije srećan kada se utakmica završi na takav način. Niti ja, niti Vlada Đurović, koji je tada trenirao Šibenku, niti navijači jednog i drugog kluba. Međutim, šta se tog dana dogodilo u Šibeniku? Utakmica je završena, sudija Ilija Matijević je označio kraj i to pokazao kod zapisničkog stola. I to vrlo autoritativno.

- Tu je na njega izvršen pritisak da je bio faul na Draženu Petroviću. Ali, nije poenta je li bio prekršaj ili ne, već da je li isteklo vreme. Dobro, recimo da je prekršaj Sabita Hadžića i bio, ali ako i jeste, bio je nakon isteka vremena. Nikada se do tada nije dogodilo da se odsvira kraj utakmice, a onda promeni odluka i donese nova, koja je direktno uticala na rezultat i ime prvaka - prisetio se Pešić tokom razgovora za portal Basketball.hr.

VIDEO: Vođa Delija objasnio kako je rođena ideja da se bojkotuju utakmice za Veliku subotu i Uskrs

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA