≫ 

NBA ludilo u Beogradu: Košarkaški velikani stižu u Srbiju! (FOTO)

Od Jokića do Bogdanovića, od Divca i Peđe do Grega Popovića - svi oni dolaze u Beograd

  • 0

Vreme je za pravi spektakl u Beogradu jer NBA, FIBA i Košarkaški savez Srbije najavljuju da će 17. izdanje prestižnog kampa Košarka bez granica, biti održano od 15. do 18. avgusta u sportskoj hali “Žarkovo” u Beogradu. Reč je o prestižnom događaju koji okuplja najbolje mlade evropske košarkaše, a NBA i FIBA prvi put će u Srbiji da primene program za globalni razvoj košarke, sa ciljem da dodatno popularišu ovaj sport na našim prostorima.

>>> Oklahoma "probila" 300 miliona, Kokoškov "zaključao" prvu zvezdu tima, Jokić ostao bez prekaljenog saigrača! (FOTO)

Kamp BWB Europe 2018 okupiće veliki broj sadašnjih i bivših NBA igrača, uključujući imena kao što su Nemanja Bjelica (Minnesota Timberwolves), Bogdan Bogdanović (Sacramento Kings), Geri Heris (Denver Nuggets, SAD), Nikola Jokić (Denver Nuggets) i Frenk Kaminski (Charlotte Hornets, SAD/Srbija).

Zvezda Denvera i reprezentacije Srbije Nikola Jokić biće deo košarkaškog kampa; Foto: NBA/Getty images

Pored njih, i košarkaške legende Vlade Divac i Peđa Stojaković takođe će podeliti svoje znanje, zajedno sa još nekim slavnim igračima, bivšim košarkašima i trenerima koji se očekuju.

Košarkaške legende i veliki prijatelji - Peđa Stojaković i Vlade Divac; Foto: NBA/Getty images

NBA treneri takođe su potvrdili dolazak, a među njima su Popaj Džons (Indiana Pacers, SAD), Greg Popović (San Antonio Spurs, SAD) i Žak Von (Brooklyn Nets, SAD) koji će biti deo trenerskog dela kampa BWB Europe. Marin Sedlaček (Philadelphia 76ers) i Patrik Hant (predsednik Svetske asocijacije košarkaških trenera) biće u ulozi direktora kampa.

Greg Popović često za sebe ume da kaže da je "Ludi Srbin"; Foto: NBA/Getty images

Deo kampa Košarka bez granica u Srbiji činiće i humanitarna akcija “NBA Cares” u Beogradu, kako bi se donirala oprema za dečije bolnice.

VIDEO: Bogdan Bogdanović o savetima koje je dobio od Jokića

Dejan Tomašević, generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije, ne krije zadovoljstvo zbog kampa „Košarka bez granica“.

- KSS je oduševljen što ćemo ugostiti BWB Europe 2018, a želim da izrazim veliku zahvalnost našim prijateljima iz FIBA i NBA što su omogućili da se to ostvari. Naša zemlja je dala veliki broj talenata evropskoj i američkoj košarci, i samim tim, verujem da smo i zaslužili ovu privilegiju. Kao generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije, ali i kao bivši igrač, znam koliko će ovo da znači deci učesnicima kampa. Iskustvo trenera i košarkaša, entuzijazam domaćina, u kombinaciji sa izuzetnom ljubavi, posvećenosti i strasti prema ovom divnom sportu, će zajedno da doprinese jedinstvenom iskustvu za mlade talente.

- Radujemo se što ćemo biti u prlici da se vidimo sa starim poznanicima i nama dragim ljudima, ali smo ujedno oduševljeni što ćemo steći nove prijatelje. Beograd će još jednom da dokaže da je spreman da organizuje ovakve događaje na vrhunskom nivou, a uvereni smo da će svi uživati u kampu. Dragi prijatelji, dobrodošli! - rekao je Tomašević.

Popularni Bogi u dresu Sakramenta u meču sa Sparsima; Foto: NBA/Getty images

Kamp Košarka bez granica broji više od 3.200 članova iz 127 zemalja od 2001. do danas, a čak 55 bivših polaznika kampa draftovano je u NBA ili je potpisalo ugovor za neki od NBA klubova iz statusa slobodnih agenata. Rekord je dostignut u sezoni 2017/18, kada su čak 24 bivša polaznika kampa učestvovala na prvom takmičarskom danu NBA lige, uključujući Miloša Teodosića (LA Clippers, učesnik kampa BWB Europe 2001.).

- Održavanje kampa Košarka bez granica u Beogradu ima posebnu važnost za NBA, budući da je prvi kamp, održan pre više od 15 godina, okupio 50 mladih igrača iz istočne Evrope - rekla je Kim Bohuni, potpredsednica NBA zadužena za međunarodnu košarku, i dodala:

- Ovaj region je duboko povezan sa košarkom, ima bogatu istoriju i tradiciju, a kvalitet igre koji primećujemo među talentovanim košarkašima na ovim prostorima, ali i u celoj Evropi, je na najvišem nivou. Radujemo se što ćemo omogućiti vrhunskim mladim igračima priliku da uče i da se takmiče jedni protiv drugih.

Foto: NBA/Getty images

Da podsetimo, učesnici kampa BWB Europe 2018 su talentovani igrači uzrasta do 17 godina iz cele Evrope, koji će dobiti mogućnost da uče od legendarnih igrača i trenera iz NBA i FIBA, kao i da se takmiče protiv najperspektivnijih igrača iz regiona.

Prvi kamp, Košarka bez granica (BWB), održan je u Evropi u julu 2001. godine. Tada su se Vlade Divac i Toni Kukoč, zajedno sa bivšim saigračima iz reprezentacije Jugoslavije, okupili i trenirali sa 50 dece iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Crne Gore i Srbije, u Trevizu u Italiji.

NBA i FIBA organizovali su 54 BWB kampa u 34 grada, u 27 zemalja na svih šest kontinenata. Više od 260 aktivnih i bivših NBA, WNBA i FIBA košarkaša i košarkašica, baš kao i više od 200 predstavnika timova iz svih 30 NBA klubova, bili su deo kampova Košarka bez granica širom sveta.

VIDEO: NBA Zvezda Donovan Mičel u razgovoru za Telegraf sumira utiske posle odlične sezone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA