≫ 

Oklahoma "probila" 300 miliona, Kokoškov "zaključao" prvu zvezdu tima, Jokić ostao bez prekaljenog saigrača! (FOTO)

Sulude cifre se pominju ovih dana u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu

  • 0

Vruće NBA leto se zahuktava, "bomba" u vidu prelaska Lebrona Džejmsa u Lejkerse je odjeknula, a dok se čeka na novu Lenardovu destinaciju, važne poslove obavili su brojni klubovi.

Nakon što se iskusni NBA bek Rejmond Felton odlučio da produži ugovor na još jednu sezonu, prema kojoj bi zaradio 2.4 miliona dolara, tim iz Oklahome je suočen sa najvećim porezom na luksuz ikada zabeleženim u istoriji lige.

Felton je bio pouzdan igrač sa klupe tokom prošle sezone, a takođe važi za jednog od omiljenih igrača u svalčionici Tandera koji ima veliku uticaj na dobru hemiju u ekipi.

>>>Da li će Kazins učiniti Voriorse nezaustavljivim?

Nakon što je Pol Džordž odlučio da ostane u ekipi Tandera, valsnici franšize će morati da plate 150 miliona dolara na ime poreza na luksuz za sezonu 2018/2019, ukoliko sadašnji platni spisak ostane isti do kraja pomenute sezone.

Pol Džordž je nedavno dolučio da ostane u ekipi Oklahome još 4 sezone Foto: Tanjug/AP

Jedan od načina da se zaobiđe ova astronomska cifra jeste populrano "waive and stretch" pravilo, prilikom koje tim može da otpusti igrača, a da mu pritom isplati zagarantovanu zaradu u vremenskom periodu koji je duplo veći od broja godina preostalih po ugovoru, plus jednu godinu.

Ova sudbina najverovatnije čeka Karmela Entonija, koji bi trebalo da zaradi skoro 29 miliona dolara u svojoj poslednjoj sezoni u dresu Oklahome.

Karmelo Entoni će najverovatnije biti otupušten od strane Oklahome u toku naredne sezone Foto: Tanjug/AP

Sa druge strane, ekipa Finiks Sansa je blizu potpisivanja maksimalnog produžetka ugovora sa svojim najboljim igračem, Devinom Bukerom, ukupne vrednosti od 158 miliona dolara za 5 sezona.

Buker se brzo razvio u prvu zvezdu tima i predstavlja temelj za dalje napredovanje prema plejofu koji Sansi nisu iskusili još od 2010. godine, kada su predvođeni Sitvom Nešom izgubli u finalu Zapadne konferencije od budućih šampiona, LA Lejkersa.

Devin Buker nakon osvajnja trofeja u takmičenju u brzom šutiranju trojki na Ol Staru 2018. godine Foto: AP/Tanjug

Za to vreme, ekipa Denver Nagetsa je napravila trejd sa ekipom Filedalfije, prema kome je odlični krilni igrač Vilson Čendler, zajedno sa "pikom" druge runde na sledećem draftu, poslat u ekipu Siksersa, koja će preuzeti njegov 12.8 miliona dolara vredan ugovor. 

>>>Bulut i ekipa nastavljaju da nižu uspehe: Srpski basketaši idu na Evropsko prvenstvo!

Ovaj sporazum dve ekipe će timu Nikole Jokića uštedeti ukupno 50 miliona dolara na ime poreza i plate. Porez na luksuz ekipe Nagetsa će nakon ovoga spasti sa 51.3 na 14.3 miliona dolara.

Čendler je proveo sedam i po godina u dresu Denvera pre nego što je prešao u redove Njujork Niksa u sklopu megatrejda sa Karmelom Entonijem 2011. godine, da bi se vratio u tim iz Kolorada godinu dana kasnije gde je ostao do ovog leta.

Vilson Čendler (plavi dres levo) neće više biti saigrač sa Nikolom Jokićem u dresu Denvera Foto: AP/Tanjug

Ekipa Jute Džeza je odlučila da produži saradnju sa australijskim bekom Danteom Eksumom, na još tri godine prema kome će mladi igrač zaraditi 33 miliona dolara.

Eksum je za svoje četiri sezone u dresu Džeza imao dve teže povrede, uključujući i povredu prednjih ukrštenih ligamenata koja ga je odvojila od terena u sezoni 2015/2016.

 
UNFINISHED BUSINESS.A post shared by Danté Exum (@daanteee) on

NEDOVRŠEN POSAO - napisao je Eksum na svom Instagram porfilu, aludirajući na ostanak i borbu u dresu Jute Džeza.

>>>Pljušte potpisi u NBA: Kokoškov uzeo bivšeg šampiona, Dončiću stigao Džordan, Džordž na žurci rekao "da" Oklahomi...

Produžetak ugovora sa ekipom iz Solt Lejk Sitija oslikava poverenje franšize u njegov ogroman potencijal koji je naterao generalnog menadžera Denisa Lindzija da ga izabere kao petog pika na draftu 2014. godine.

Glavna tema ovih dana u NBA ligi je ipak potencijalni trejd Kavajia Lenarda u ekipu Los Anđeles Lejkersa.

Da li će to toga doći sazanaćemo u danima koji slede.

VIDEO: Bogdan Bogdanović otkriva najveću istinu NBA lige

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA