Smena ove generacije košarkaša dolazi 2022: Saša Đorđević otkriva ko će biti novi lideri "orlova"!

Selektor je istakao da ova generacija zaslužuje da se bori za najsjajnije odličje bar još na Eurobasketu 2021. kao i za medalje na Mundobasketu 2019. i OI 2020.

  • 18

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević poslednjih četiri godine postavio je uspešan sistem nacionalnog tima. Kroz taj sistem prošlo je dosta igrača, osvojene su tri medalje i aktuelni smo vicešampioni Sveta, Olimpijskih Igara i Evropskog prvenstva, a za budućnost ne trebada brinemo.

Posle ove generacije Teodosića, Simonovića, Raduljice, Bjelice..imamo momke koji će ih zameniti, upravo zbog tog sistema koji je uspostavljen pre četiri godine.

Đorđević je to objacnio u intervujuu za stručni časopis "Trener" koji izdaje Udruženje košarkaških trenera Srbije

- Mislim da smo ovih godina planski radili i spremni smo za smenu generacija.. Verovatno će ta smena definitivno nastupiti 2022. Zašto? Prvo, jer je ova generacija dužna sebi, naglašavam sebi, da se bori zanajsjajniju medalju. A to može da uradi na Evropskom prvenstvu 2021. i još jednom može da se pokaci na Olimpijskim igrama (2020). Naravno, i na Svetskom prvenstvu u Kini 2019, ako se plasiramo, treba da idemo na medalju.

U turskoj je osvojeno srebro na Eurobasketu, ali bez trojice nosilaca tima Foto: AP/Tanjug

- Od te 2022. Bogdanović će verovatno biti jedan od lidera reprezentacije, uz Milutinova, Nedovića i Jokića.

- Oni će morati da nastave sa ovima mlađima i da ih kao iskusniji uključe da mogu da iznesu sledeći ciklus od otprilike  četiri, pet godina.

- E tu onda dolaze neki igrači koje čekamo poput Pena, Todorovića i svih onih mlađih koji su se pojavljivali do sada sa nama. Kroz naš sistem je do sada planski prošlo 40 igrača. Sad smo za kvalifikacije pozvali jednog igrača kako bi ušao u sistem. To je Uroš Luković. Ne zaboravljam generaciju U20 Gudurić, Rebić, Jaramaz. Od njih može da se dosta izvuče. Tu je Pecarski, prošle godine je bio kod nas u bajernu, i ja sam insistirao da dođe ovde da bi pre svega atletski napredovao.

Bogdan Bogdanović će biti novi lider Srbije posle 2022. godine Foto: fiba.basketball

- Čim napravi korak ka seniorskoj košarci, a to je ove i sledeće godine  moraće da nadgradi svoje teleo. Talenat i napadački osećaj ima, ali mu fali atletika.

- Eto to su neke naše male vizije kratkoročne, a možda i dugoročne, ko zna - rekao je Đorđević

Stefan Peno bi trebalo da zameni Teodosića posle 2022. godine Foto: AP/Tanjug, Vladimir Milovanović

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    16. decembar 2018 | 15:39

    Kakav Stefan Peno Djordjeviću? Dečko je zalutao u košarku...što nisi pomenuo Jovića bez koga igra reprezentacije ne valja ništa...jedini plej koji ima oči na ledjima za asistencije...ti bi to trebalo da znaš kao nekadašnji bek vrlo dobro...i još samo Jokića da privoliš da igra za reprezentaciju ali ti to nešto loše ide...

  • Belgrade

    16. decembar 2018 | 16:10

    Ladno je Gudurića usput spomenuo u drugi plan a dečko po igri i formi trenutno u top 3 naša igrača.Pri tom igra u Feneru

  • iskreno

    16. decembar 2018 | 17:09

    ako imas obraza nemoj zvati jokica

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA