≫ 

Najdetaljniji vodič za završni izbor igrača za Ol star: Jokiću naglo rastu šanse, Dončiću potrebno novo čudo! (FOTO)

Umesto navijača, konačnu odluku doneće NBA treneri

  • 6

Već decenijama unazad ljubitelji košarke sa nestrpljenjem očekuju NBA Ol star vikend, na kojoj se tradicionalno nadmeću najbolji košarkaši današnjice, a na kojem navijači na Balkanu sa nestrpljenjem očekuju da ove godine vide Nikolu Jokića i Luku Dončića.

Dvojica košarkaša svojim igrama u Denveru, odnosno Dalasu, zaludeli su kako SAD, tako i ostatak planete koji iz večeri u veče uživa i čeka novi dabl i tripl dabl, kao i niz atraktivnih poteza koji ovi momci iz Slovenije i Srbije znaju da prirede.

Jokića bi trenri mogli da izaberu za Ol star; Foto: Tanjug/AP

Poslednjih nedelja tekstovi o Ol star glasanju i ko je koliko "poena" sakupio preplavili su medije. Tako je sa jedne strane Dončić, kao novajlija, u svojoj prvoj NBA sezoni, po glasovima navijača, našao na 2. mestu sa 4.242.980, odmah iza Lebrona Džejmsa koji je ubedljivo pobedio na Zapadu sa 4.620.809.

Za njega su glasali većinom navijači Maveriksa, kao i veliki broj Slovenaca koji Luki nije zamerio nepojavljivanje u kvalifikacijama, zbog kojih Slovenija neće igrati ove godine na Svetskom prvenstvu u Kini. Evropsko zlato, koje je doneo mladi košarkaš bilo im je dovoljno da obave svoju "građansku fužnost".

Sa druge strane, srpski internacionalac Nikola Jokić, našao se "ispod crte" u izboru navijača. Za razliku od Luke, čije uspehe pamte Slovenci, srebrnu medalju koju je Nikola osvoji 2016. godine sa reprezentacijom deo navijača u Srbiji je zaboravio, pa se njegovo neodazivanje selektoru Đorđeviću 2017. godine za Evropsko prvenstvo zbog potpisivanja prebogatog ugovora sa Denverom, shvatila kao "neoprostiva greška" koja nije vredna glasa.

Ipak, kao i većina stvari u Americi, sistem glasanja za Ol star je mnogo komplikovaniji, i pravičniji, pa stoga nije isključeno da se jedna od njih, ili obojica, ipak pojave na prestižnoj utakmici.

Naime, po pravilima koja važe poslednje tri godine, glasovi navijača samo su jedan, od tri kriterijuma, za određivanje startera, kapitena, a samim tim i naziva timova. To je, ujedno, i glavni razlog zbog kojeg Luka Dončić nije u startniih 5, jer je posle sabiranja kombinovanih glasova, u koji su uračunati i oni predstavnika medija i košarkaša,  "pao" na 5. mesto, dok se sa druge strane Jokić "podigao" na 6. poziciju.

Na osnovu ovih kriterijuma, tog ukupnog glasanja, Kralj Džejms je po 15 put odabran za učešće Ol staru, pa će u ulozi kapitena započeti 68. Ol star meč  i predvodi "Lebron tim". Uz njega su izabrani Džejms Harden, Pol Džordž, Stef Kari i Kevin Durent. (Ispod crte su ostali Dončić, Jokić, Dejvis, Derik Rose, što možete videti na osnovu tabele)

Sa druge strane, na Istoku su, po istom sistemu, odabrani kapiten Janis Adetokumbo, kao i Kevin Lenard, Džoel Embid, Kajri Irving i Kemba Voker.

I ovo je samo početak ludila koje tek očekuje ljubitelje NBA lige jer je na raspolaganju još 14 mesta za ostale košarkaše lige. Razlika je u tome što ostatak biraju NBA treneri, što i te kako ide na ruku, naročito Nikoli Jokiću kojem se daju velike šanse za učešće na utakmici u Šarlot Spektrum Centru.

Odlične igre, serija dabl i tripl dabl utakmica, kao i sama činjenica da se cela franšiza Denvera zasniva na Jokiću, a uzimajući u obzir da se u Americi sve vrti oko novca, povećavaju šanse popularnom Džokeru.

U Americi se misli na sve, pa je tako i za samo košarku i ligu dobro da se igrač Denvera, prvi pu posle Karmela Entonija nađe na prestižnom takmičenju. Upravo zato, brojne prognoze analitičara upućenih u NBA dešavanja to i potvrđuju.

Za razliku od Jokića, Luka trenutno ima za čim da žali, jer je "za dlaku" ispustio startnu postavu Ol stara. Njega su "unitštili" glasovi košarkaša, ali i medija, koji su ga stavili na 8., i 6. poziciju, koje su uticale na "pad" i ispadanje iz startera.

Trenutno, njegov nastup u Šarlotu je pod znakom pitanja. Sa jedne strane, prema analizama stručnjaka postoji mogućnost da se nađe na glavnom meču, naročiito u slučaju otkaza nekog od odabranih igrača, što se često dešava. Takođe, izvestan je njegov nastup na utakmici "sofmor" ol star tima rukija i košarkaša koji igraju svoju drugu sezonu, kao što je prošle godine to bio slučaj sa Bogdanom Bogdanovićem.

Foto: Tanjug/AP

Predpostavka je da bi u tom meču Luk amogao da dominira i utiče na veću gledanost i tog meča, što je Amerikancima naročito bitno, narovno zbog reklama i novca koji je u igri.

Bilo kako bilo, raspored dešavanja je takav da će lista rezervnih igrača biti objavljena 31. januara, dok će 7. februara u tv prenosu kapiteni birati svoje timove. Tada ćemo znati i konačan rasplet oko izbora ekipa koje će nas zabavljati svojim potezima.

Da podsetimo, ovogodišnji "ol-star" vikend održava se od 15-17. februara u "Spektrum Centru" u Šarlotu.

VIDEO: Mačvan o Nikoli Jokiću i šansama da Srbija bude kompletna na Svetskom prvenstvu

(Saša Grujović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NekKomsijiCrkneKrava

    25. januar 2019 | 18:58

    Za njega su glasali većinom navijači Maveriksa, kao i veliki broj SLOVENACA KOJI LUKI NIJE ZAMERIO nepojavljivanje u KVALIFIKACIJAMA, zbog kojih SLOVENIJA NECE IGRATI ove godine na Svetskom prvenstvu u Kini. Evropsko zlato, koje je doneo mladi košarkaš bilo im je dovoljno da obave svoju "građansku fužnost". Samo ljubomorni i iskompleksirani tastatura pljuvaci,mogu da pisu protiv Nikole!!! Stidi se Srbijo....

  • Johan

    25. januar 2019 | 19:00

    Kad osvoji simpatije Srba možda će jednog dana osvojiti i simpatije Amera.

  • Kom

    25. januar 2019 | 19:44

    Jokić je igrao na Olimpiskim igrama po naredbi svog menadzera samo da vi se bolje prodao u nba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA