Kako je Vučević zbog Džordana izabrao devetku na svom dresu?

Zanimljiva anegdota jednog od najboljih centara NBA lige

  • 0

Centar Orlando Medžika i crnogorski internacionalac Nikola Vučević nije od prirode dobio priliku da igra na poziciji beka kao i njegov nekadašnji idol Majkl Džordan, ali ga to nije sprečilo da se divi "Njegovom letećem visočanstvu".

Vučević na svom dresu nosi broj devet, koji je uzeo delom zbog Džordana, a delom i zbog svog oca Bora Vučevića. Stariji Vučević je taj broj imao na svojim leđima dok je sa Bosnom osvajao Kup šampiona 1979. godine.

- To je bio prvi broj na dresu mog oca, a onda je Džordan imao taj broj u dresu reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država. To su, dakle, dva razloga - objasnio je Vučević za The Athletic.

O toj simbolici pomisli gotovo svaki put kada zakorači na parket, a ove sezone je na parketu napravio mnoga čuda, pa se i Orlando posle šest godina vratio u plejof NBA lige.

- Košarka je mojoj porodici vrlo važna i mnogo nam je pružila. Naravno, prvo mojim roditeljima, majci i ocu, a sada i meni. Drago mi je da sam nastavio njihov košarkaški uspeh. Nadam se da ću istu strast preneti i na mog sina - dodaje Crnogorac.

Foto: Guliver/Mike Powell /Allsport/Getty images

Nikola je rođen 1990. godine i kao dete nije mogao da gleda uživo utakmice legendarnog Džordana, ali se snalazio. Nekada su bile VHS kasete, danas Jutjub.

- Nisam gledao Olimpijske igre u Barseloni 1992. jer sam bio mali. Ali sam došao do video kasete, na kojoj sam gledao dokumentarac o Džordanu (Michael Jordan – Air time), koji je govorio o sezoni 1991/92 i Olimpijskim igrama.

Kasetu sam odgledao bar 100 puta. Tada sam saznao da je on nosio broj devet. A imao sam i mnogo sportske opreme sa oznakom Džordana, moj otac je, igrajući košarku, mogao da mi je nabavlja. Bio sam veliki fan Džordana, a to sam i danas. Pre nekoliko dana sam čak gledao njegove snimke - istakao je popularni "Vuč".

Posle Džordana je postao trend da se njegov broj 23 uzima kao neka vrsta talije ili iz poštovanja prema jednom od najvećih igrača u istoriji košarke. Vučević se na taj korak nije odlučio jer je smatrao da taj broj treba da bude samo Džordanov i ničiji drugi.

VIDEO - Nikola Vučević o Crvenoj zvezdi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA