≫ 

Vodič za Evroligu: Koliko može Zvezda, ko su favoriti i šta je sve novo u odnosu na prošlu sezonu?

Crvena zvezda imaće težak zadatak da se izbori sa dobro pojačanim Evroligašima

  • 18
Evroliga, Zvezda Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: ATA Images/Shutterstock

Košarkaši Crvene zvezde posle jedne godine pauze, sa velikim ambicijama se vraćaju u Evroligu, i to utakmicom protiv Panatinaikosa u Atini od 20 sati.

Najelitnije košarkaško takmičenje Evrope iz godine u godinu se menja, a na klubovima je da prate "trendove" i što bolje odgovore na izazove koje čelnici takmičanje postavljaju pred njih. Tako ćemo od ove sezone gledati 18, umesto 16 timova, jer su dve garantovane licence dodeljene šampionu Nemačke, Bajernu, i prvaku Francuske, Asvelu.

Uz njih, 11 klubova ima garantovani desetogodišnji ugovor, Valensija i Alba takmičiće se kao finalisti Evrokupa iz sezone 2018/2019, dok su preostale tri "pozivnice" poslate na adrese Himkija, Zenita, i Crvene zvezde kao šampiona ABA lige.

Svi oni će se boriti za plasman među najboljih 8, a onda i za Fajnal-for koji se naredne sezone održava u Lankses Areni u Kelnu od 22 do 24. maja.

Evroliga fajnal for Beograd Trofej Evrolige za koji će se i ove sezone učesnici boriti; Foto: MN Press

NIKAD JAČA CRVENA ZVEZDA

Kada je reč o srpskom predstavniku u Evroligi, valja istaći da je iza crveno-belih sezona u kojoj je debitovao novi trener Milan Tomić, i u kojoj su osvojena tri trofeja, ABA Superkup, Košarkaška liga Srbije i Aba liga. Tim se nije proslavio u Kupu održanom u Nišu, kao ni u Evrokupu gde su eliminisani u ranoj fazi takmičenja, bez mogućnosti da se bore za finale.

KK Crvena Zvezda, KK Partizan Foto: Marko Jovanović

Ipak, izboren je povratak u elitu, u kojoj će biti sve teže igrati narednih sezona posle odluke Đordi Bartomeua da ukine stalno mesto prvaku ABA lige. Baš iz tog razloga, tim sa Malog Kalemegdana najozbiljnije je shvatio predstojeću sezonu i dodatno ojačao sastav koji ima velike ambicije.

U klubu ističu da je "sklopljen" adekvatan budžet za novu sezonu. "Kostur" tima sačuvan produžetkom ugovora sa Bilijem Beronom, Fajeom, Perperogluom, Čovićem, Simanićem, Dobrićem i Lazićem. Takođe, dovedena su i kvalitetna pojačanja u vidu bivšeg košarkaša Partizana i Panatinaikosa Džejmsa Gista, povratnika Ognjena Kuzmića i Čarlsa Dženkinsa i dvojice Brauna, Derika i Lorenca.

Tim od 16 igrača kreće u borbu na 4 "fronta", posle odlično odrađenih priprema, i iznenađujućeg poraza od Primorske u ABA Superkupu odigranom krajem septembra u Zagrebu koji je osvoji Partizan.

Ovogodišnje takmičenje počinje gostovanjem u Atini Panatinaikosu, potom u 2. kolu dočekuje Fenerbahče, a onda nastavlja mečevima protiv Makabija, Barselone, Efesa, Himkija, Reala...

Raspored Zvezde u Evroligi Printscreen: euroleague.net

SRPSKI KOŠARKAŠI - OD ŠPANIJE DO TURSKE I RUSIJE

Ne računajući domaće igrače koji nastupaju za crveno-bele iz Beograda, srpski trneri i igrači nastupaće za veliki broj timova. Tako za Fenerbahče, koji je i glavni konkurent za titulu i koji trenira Željko Obradović, nastupa Nikola Kalinić, kao i novo pojačanje Vladimir Štimac. Kolonija Srba u ovom timu smanjena je posle odlaska Marka Gudurića u NBA ekipu Memfisa.

U Turskoj sa velikim uspehom nastupa plejmejker Srbije Vasilije Micić od kojeg se mnogo očekuje i ove sezone i koji je svrstan na 8. mesto najboljih košarkaša Evrolige u sezoni 2019/2020. Posle porodične tragedije koja ga je zadesila, Superkup Turske i prva titula za popularne Pivare, pokazala je svu profesionalnost košarkaša koji se vraća u formu zbog koje je dospeo na listu najboljih organizatora igre Starog kontinenta.

U Nemačkoj, od "srpske kolonije" u Bajernu Dejana Radonjića, ostao je samo Vladimir Lučić. Milan Mačvan otišao je u Japan, dok je Stefan Jović pojačao Himki i u tandemu sa Švedom pokušaće da napravi dobar rezultat u Evropi.

Foto: fiba.com

Najveći Bajernov rival je prošlogodišnji finalista Evrokupa, ekipa Albe za koju igra mladi plej Stefan Peno. Dvadesetdvogodišnji organizator igre, od kojeg se mnogo očekuje, oporavlja se od neugodne povrede ligamenta kolena, ali bi trebalo da ga legendarni trener Aito na pravi način uvede u takmičenje i koristi na najbolji način.

Od ostalih košarkaša, odlične igre mogu se očekivati od centra Olimpijakosa Nikole Milutinova, kao i mladog Alekseja Pokuševskog koji bi mogao da bude prijatno iznenađenje.

NIKOLA MILUTINOV Marko Metlas

Takođe, u Italiji, u Armaniju su standardno dobri Nemanja Nedović i Vladimira Micov. Od ostalih, period adaptacije na novi klub moraće da prođe Vanja Marinković u Valensiji, baš kao i u Realu mladi Mario Nakić, od kojeg se očekuje da zaigra za Srbiju, narednih godina.

Foto: youtube/printscreen/Olimpia MilanoTV

REAL I FENERBAHČE FAVORITI ZA FINALE

Prema mišljenju prestižnih košarkaških sajtova, najveće šanse da zaigraju u finalu Evrolige imaju Real Madrid i Fenerbahče. Prednost Madriđana je u tome što su zadržali "kostur" tima od prošle sezone, i pojačali se Laprovitolom i Džordanom Mikijem iz Himkija, a uz to, na pleju imaju neverovatnog Argentinca Kampaca koji je sovj tim na Mundobasketu vodio do finala.

Sa druge strane, Željko Obradović uvek je favorit za osvajanje Evrolige, baš kao i aktuelni šampion CSKA, koji je oslabljen odlascima Higinsa, De Koloa i Rodrigesa i zbog čega je svrstan na 3. poziciju.

ZELJKO OBRADOVIC Foto: MN Press

Zanimljivo, četvrto mesto po snazi pripada Efesu. Prošlogodišnje finale, osvojen Superkup Turske, odlične igre Micića i Larkina, kao i kvalitetna podrška sa klupe u vidu trenera Ergina Atamana, svrstali su Turke u red favorita, i to ispred Barselone.

Tim Svetislava Pešića deluje da je nikada jači. Popularni Kari produžio je ugovor, baš kao i Ertel, Klever i Hanga, a timu su se priključili Nikola Mirotić iz Milvokija, Aleks Abrines iz Oklahome, Kori Higins iz CSKA, kao i Brendon Dejvis i Malkom Dilejni. Sve u svemu, strašan tim koji bi lako mogao da "iznenadi" i popne se na krov Evrope.

SVETISLAV PESIC Foto: MN Press

Zanimljivo, Crvena zvezda nalazi se na 13. mestu ove liste. U prilog joj idu kvalitetna i iskusna pojačanja, "dugačka klupa" sa dosta igrača od prošle godine, kao i "vrući" domaći teren. Dok bi problem crveno-belima mogla da napravi neuigranost tima, u koji je došlo  6 novih igrača, kao i dobro pojačane druge ekipe.

TOP 10 NAJBOLJIH IGRAČA

Među top 10 najboljih pojačanja poslednjeg preleaznog roka jedino je Stefan Jović od srpskih predstavnika. prvi je svakako Nikola Mirotić koji se vratio iz NBA i potpisao sa Barselonom ugovr na 6 miliona evra godišnje.

Nikola Mirotić Posle igara u NBA, Mirotić se rvatio u Evropu; Foto: Guliver/Michael Reaves/Getty Images

Drugi na listi je Nando de Kolo koji je pojačao Fenerbahče, a prate ga Serhio Rodrigez koji je iz CSKA prešao u Armani, Greg Monro koji se posle Filadelfije odlučio za Bajern, potom Majk Džejms, pomenuti Jović, a listu zatvaraju Ajon u Zenitu, Kevin Punter u Olimpijakosu i Džordan Miki u Realu.

Naravno, valja istaći i veliki povratak tridesetdevetogodišnjeg Luisa Skole u Evroligu. Pored priča o mogućem argentinskom tandemu u Realu, ili povratka u Boku Juniors, on će od ove sezone igrati u Armaniju.

Luis Skola Foto: Fiba.basketball

ZVEZDE U USPONU

Kao i svake godine spekuliše se o mladim igračima koji bi mogli da zasblistaju na velikoj sceni. Zanimljivo, od 10 mladih košarkaša njih trojica su Srbi. Tako se mnogo očekuje od Tea Malentona, Jovela Zusmana, Laurina Birutisa, Rokasa Jakubaitisa, Usmana Garube, Tarika Biberovića, ali i od Alekseja Pkuševskog u Olimpijakosu, Boriše Simanića iz Zvezde, i Stefana Pena u Albi.

Aleksej Pokuševski Pokuševski bi mogao da zablista ove sezone po proceni košarkaških stručnjaka; Foto: MN Press

Za sada na jednom od košarkaških portala, sa 28 posto glasova vodi Pokuševski, a prati ga Usman Garuba iz Reala sa 25 procenata osvojenih glasova.

Bilo kako bilo, sezona počinje od 19 sati utakmicom Himkija i Makabija, pa ostaje da se vidi, koliko je ko vredno radio u pripremnom periodu, ko će od favorita opravdati očekivanja, a ko će od "autsajdera" iznenaditi. Sve u svemu, očekuje nas mnogo dobro košarke.

EVROLIGA, 1. KOLO

ČETVRTAK

Himki - Makabi 19

Panatinaikos - Crvena zvezda 20

Bajern - Armani 20.30

Real Madrid - Fenerbahče 21

PETAK

Žalgiris - Baskonija 19

Efes - Barselona 19.30

Alba - Zenit 20

Asvel - Olimpijakos 20.45

Valensija - CSKA 21

Razvrstitve pripravlja Sofascore LiveScore

(S.G.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🐒zvezda🐒

    3. oktobar 2019 | 14:38

    Od 2011 zvezda ne moze nista...videcemo sta ce fmp2 da uradi 😂😂😂😂

  • Pogodili

    3. oktobar 2019 | 14:54

    Sve, grcevita borba od 13 do 16 mesta.

  • Opa

    3. oktobar 2019 | 15:43

    Mole se franjini potomci da prate svoj propali klub,unapred hvala

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA