Istorija NBA lige je ispisana: Vins Karter je zaigrao u svojoj 22. sezoni, sad napada nove rekorde!

Air Kanada je prvi košarkaš u istoriji sa ovoliko igranih sezona

  • 0
Cavaliers Hawks Basketball Foto: Tanjug/Ap

Vins Karter je već viđeni član kuće slavnih u Springfildu po okončanju karijere, ali u noći između četvrtka i petka uspeo je da učini još jednu stvar zbog koje će ostati upamćen kao jedan od najvećih svih vremena jer je upisao prve minute i u svojoj 22. NBA sezoni - dugovečnost koju niko nikad nije imao u istoriji najjače košarkaške lige na svetu.

Iako ima 42 godine to ga ne sprečava da i dalje ima ulogu u NBA timu Atlante Houksa.

Karter je poslednji aktivni košarkaš koji je postizao koševe i u prošlom veku jer je prvi put na NBA parket zakoračio još 1998. godine. Houksi su igrali u gostima Detroit Pistonsima, ali to nije sprečilo publiku da ustane sa svojih stolica nakon 6 minuta i 52 sekunde igre i gromoglasnim aplauzom pozdravi ulazak u igru velikog Vins Kartera.

Na parketu je proveo 10 minuta i 14 sekundi, bio je bez poena, ali je uspeo da upiše asistenciju u pobedi Hoksa od 117:110.

Istorija je ispisana, ali "Air Kanada" ne namerava da stane i blizu je da obori još neke.

Ukoliko odigra makar i minut posle nove godine, Karter će postati prvi košarkaš u istoriji lige koji je igrao u četiri različite dekade. Ako u toj utakmici, ili u bilo kojoj drugoj u 2020. bude ušao u igru nakon 26. januara, Karter će postati tek četvrti košarkaš koji će zaigrati i u svojoj 43. godini u NBA ligi. Tada Vins slavi rođendan, a sa 43 godine do sada su aktivni pod koševima bili samo još Robert Periš, Kevin Vilijams i Nejt Hajki.

Peti "pik" sa drafta 1998. godine je blizu i ulaska u odabrano društvo igrača koji su odigrali preko 1500 utakmica. Da bi svoje ime uspeo da upiše i u tu rubriku neverovatnih brojki neophodno mu je da odigra još 19 utakmica.

Najzapaženije partije pružao je u dresu Toronto Reptorsa. Dok je branio boje kanadskog kluba dobio je nadimak "Air Kanada" zbog spektakularnih zakucavanja koje košarkaši širom sveta i dan danas pokušavaju da iskopiraju. U karijeri je igrao još za sedam klubova.

Vins Karter, zakucavanje Foto: Guliver/Jacobsohn/Allsport

Kanadu je napustio 2005. i seli se u Nju Džersi Netse za koje je igrao četiri sezone nakon čega je krenulo njegovo putešestvije. Sezonu 10/11 započeo je u Orlandu, a završio ju je u Finiksu, potom je dve sezone nosio dresove Dalasa i Memfisa, da bi pre dolaska u Atlantu igrao još i za Sakramento gde je kratko vreme delio svlačionicu i sa Bogdanom Bogdanovićem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA