≫ 

Venecija spustila Partizan na zemlju: Italijanski "šamar" za brži put do Evrolige

Poraz od Venecije prekinuo je "iluzije" o evropskoj nepobedivosti i ukazao da se do rezultata dolazi isključivo radom

  • 3
Nemanja Gordić, KK Partizan, KK Venecija, 2019 Evrokup Foto: MN Press

Košarkaši Partizana imali su stoprocentan učinak u Evrokupu sve do 6. kola i utakmice sa Venecijom, koju su, van očekivanja većeg dela navijača, ubedljivo izgubili sa 83:69, i to na domaćem terenu, u beogradskoj Štark Areni. Poraz koji ne mora da znači ništa, svakako opominje, da crno-beli mogu i moraju bolje, kako bi došli do krajnjeg cilja koji je postavljen, a to je, finale drugog po redu evropskog košarkaškog takmičenja, i plasman u Evroligu.

Do elite, u koju crno-beli godinama unazad žele da se vrate, vode dva puta, i to je svima potpuno jasno. ABA liga nosi jednu "ulaznicu", mada bez garancija čelnika Evrolige da pobednik automatski dobija poziv, dok je drugi, mnogo sigurniji put, sa jasno postavljenim pravilima, onaj kroz Evrokup.

KK Partizan KK Ritas Foto: Rytas Vilnius

Stvari stoje tako da je prvi čovek Evrolige, Đordi Bartomeu sa svojim saradnicima postavio takva pravila po kojima se teži da upravo Evrokup bude mesto sa kojeg se ulazi među "najbolje", i po svemu sudeći Partizan je to shvatio. Prelazak u Arenu, dobro pojačan igrački kadar "po ukusu" Trinkijerija i Nikole Lončara, dobro popunjena hala ukazivali su na spremnost svih da se u odnosu na prošlu sezonu ode korak dalje.

Ipak, ništa od toga ne bi, i neće značiti, ako nema rezultata i pobeda, koje su na startu sezone dodatno "podgrejale" nade u evropsku nepobedivost crno-belih.

Ognjen Jaramaz Foto: Nikola Tomić

Sa skorom od 5:0 jedini srpski klub koji je pokorio Evropu ostao je usamljen na listi timova u Evrokupu koji nisu poraženi, a ovaj učinak bio je utoliko značajniji, jer u tome nisu uspeli mnogo bogatiji timovi poput sve moćnijeg Virtusa sa Teodosićem i Markovićem, španske Unikahe, ruskog Uniksa, Darušafake, Galatasaraja...

Ipak, desila se Venecija i ubedljiv poraz koji je "vratio Partizan u realnost". U odnosu na prethodne evropske mečeve, tim Andree Trinkijerija delovao je "bez glave i repa", na momente potpuno pogubljen. Posebno u 3. četvrtini kada su crno-beli postigli svega 9 poena. Prava timska košarka nije viđena.

Sama statistika doovljno govori o igri crno-belih. Tako je Venecija imala 39 skokova, u odnosu na 36 Partizana. Uz to, plejmejkeri su totalno podbacili jer su gosti upisali čak 21. asistenciju, nasparam 13 domaćih.

Video: Gordić očajan posle poraza: Totalno smo bez energije, u svemu su bili bolji

Jedini raspoložen igrač bio je Rašon Tomas sa 18 poena, uz odlične procente šuta, dok ga je pratio Ognjen Jaramaz sa 9 poena uz 1 od 6 za dva, i 1 od 3 za tri poena. Jako loše.

Video: Rašon Tomas: Očigledno je da smo razočarani

Koliko su, za razliku od prethodnih susreta, crno-beli bili inferiorni, potvrdio je i sam Trinkijeri posle meča.

- Nismo čitali odbranu, bili smo loši ofanzivno i defanzivno, igrali kao deca. Bila je sramota od utakmice, ali, ali... - istakao je on i potom dodao:

- Mislim da ovakva utakmica koja je baš bila loša, ne sme obrisati sve dobre stvari koje smo dosad radili. Ako smo pametni, mi ćemo shvatiti poruku. Ako nismo pametni, shvatićemo poruku malo teže, ali ćemo je shvatiti. 

Andrea Trinkijeri Foto: Nikola Tomić

I zaista, upravo se u rečima Italijana i krije suština evropske Partizanove priče za ovu sezonu, a fraza "šamar je došao možda i u pravo vreme", koju često čujemo posle košarkaših utakmica i poraza, u ovom slučaju zaista ima smisla. Vicešampion Srbije je i dalje prvi u Grupi B sa skorom od 5:1 i ima pobedu više od pratioca Venecije. Do kraja grupne faze ostalo još 4 meča, a uz pravi odnos, prolaz dalje je više nego izvestan.

Tim je pojačao i novi stranac Džejms Bel, za kojeg u klubu veruju da dodatno može da podigne nivo igre celog tima, naročito na "više frontova".

U nastavku sezone Partizan očekuje gostovanje Zadru, potom novi meč Evrokupa sa Tofašom, a onda i Večiti derbi sa Zvezdom. Shodno tome, ako je pravo na "kiks" iskorišćeno u ne tako bitnom momentu, u nastavku, "Venecija" ne bi smela da se ponovi, ako ništa, ono zbog svega urađenog, o čemu je pričao Trinkijeri, kao i zbog postavljenog cilja sa početka sezone. Samo tako bi, kada se igraju sve ozbiljnije i ozbiljnije utakmice sa većom težinom, jedan pravovremeni "italijanski šamar" imao smisla i doveo do finala Evrokupa i plasmana u Evroligu.

Video: Sem mog zdravlja i Jankovićeve frizure sve je ok: Trinkijeri zasmejao novinare!

Standings provided by Sofascore LiveScore

(S.G.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zivkoni

    6. novembar 2019 | 14:59

    Partizai je spustio na zemlju Nolan Smit i Dr Nebojsa!!!

  • Zis

    6. novembar 2019 | 14:25

    Ko je stvarno mislio da partizan ima tim za EL taj nije normalan .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA