≫ 

Braun briljirao, hladnokrvni Davidovac rešio: Zvezda pobedila FMP posle produžetka i drame!

Najuzbudljiviji meč u poslednje vreme u ABA ligi

___

Foto: MN Press

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su ekipu FMP Železnika u meču desetog kola ABA lige posle produžetka sa 95:89 (21:23, 17:18, 17:19, 22:17, 18:12)!

Junak pobede Zvezde bio je Dejan Davidovac koji je trojkom u poslednjem minutu meča odveo svoj tim na +5, nakon što je napad ranije sa linije penala bio nepogrešiv oba puta.

FMP-u nije pomogla ni fantastična završnica i nekoliko "klač" trojki, najpre Ilije Đokovića, a onda i Okbena Ulubaja, koji je jednom od trojki i uveo FMP u produžetak kada je pogodio za 77:77.

Najefikasniji je u timu Zvezde pobednika bio je Lorenco Braun sa 25 poena, četiri skoka i sedam asistencija. Pratio ga je Davidovac sa 18 poena i neumoljivom realizacijom slobodnih bacanja 10/10.

Još 12 poena je dodao Džejms Gist, a deset Čarls Dženkins. U poraženom timu je Ulubaj ubacio 19 poena, Marko Pecarski je odigrao sjajno sa 15 poena, Marko Tejić je imao 12, a Stefan Đorđević 11.

___

Foto: MN Press

 

Zvezdi je ovo bila šesta pobeda u ABA ligi, pa crveno-beli sa skorom 6-4 uspeli da se popnu na četvrto mesto regionalne lige. FMP je sada pao poziciju ispod na peto mesto sa istim odnosom pobeda i poraza.

Prvo poluvreme su obeležile česte promene vođstva uz više atraktivnih alej-upova igrača FMP-a i solidnu odbranu Zvezde, ali i uigrane akcije Pantera.

___

Foto: MN Press

Vidno motivisan da se dokaže svom bivšem klubu bio je Aleksa Radanov koji ove sezone za FMP igra kao preporođen, Marko Radovanović je pokupio nekoliko bitnih skokova, dok je Lorenco Braun u Zvezdi pokazao da je definitivno prošao njegov proces privikavanja.

Domaćin je u Pioniru počeo veoma motivisano, sa nekoliko promašaja, ali i ofanzivnih skokova pod košem Pantera, koje je Lorenco Braun kaznio trojkom za prve poene na meču.

Radovanović je ubrzo "zalepio za tablu" Bilija Berona u prodoru, a Marko Tejić je dao trojku za FMP i najavio zanimljiv meč.

___

Foto: MN Press

Crveno-beli su dobrom odbranom i poenima Lorenca Brauna u kontri uspeli da se odlepe na 11:5, ali je to bilo kratkog daha, pošto su Ulubaj, Tejić i Radovanović vratili egal koji je potrajao sve do isteka dvadesetog minuta.

U međuvremenu se razigrao i Čarls Dženkins koji je pogađao spolja.

Tada su gosti mini-serijom došli do +3, akcijom u kojoj je Stefan Pot maestralno fintirao čuvara na pet metara od koša, skočio unapred i pogotkom za dva zaključio poluvreme - 41:38.

Foto: ABA.liga / KK Crvena zvezda MTS

U nastavku je Zvezda krenula daleko bolje. Lorenco Braun je napadao prodorima i potegao Zvezdinu seriju 8:0. Lorenco je sa dve asistencije za Davidovca i alej-up za Gista na tri minuta pred kraj treće četvrtine imala dva poena prednosti 52:50.

Međutim, Đoković je do kraja treće četvrtine razigravao saigrače, Ulubaj je ukrao loptu Lorencu Braunu, a FMP je za minut napravio seriju 7:0 i posle trideset minuta vodio 60:55.

___

Foto: MN Press

Zvezdine muke u napadu nastavljene su i u poslednjoj četvrtini, dok je Marko Tejić pronalazio laka rešenja pod košem rivala.

FMP je u tom periodu uspeo da povede i sa deset razlike, a za crveno-bele se nazirao loš scenario i prvi poraz od rivala iz Železnika još od 2009. godine.

Pecarski je kaznio kasni izlazak Dobrića, pogodio je trojku za 67:57 na šest minuta do kraja meča, a njegov tim je bio u velikom naletu. I baš kada se činilo da će Zvezda biti poražena, stegla je odbranu.

Ukradene lopte, smušen  napad Pantera i briljantni Braun su za dva minuta istopili prednost ekipe iz Železnika.

Derik Braun je u tim trenucima takođe zaigrao dobro i doprineo sa nekoliko dobrih odbrana, ali ju je umalo i koštao tehničkom greškom pri rezultatu 69:67 za FMP.

___

Foto: MN Press

Panteri pogađaju sva tri bacanja, ali Lorenco Braun nastavlja da pogađa i crveno-beli serijom preokreću do 75:74, posle čega je Ulubaj pogodio za produžetak, a Lorencov šut je ostao na prvom obruču u poslednjem napadu za pobedu.

U produžetku je bolje krenuo FMP. Đoković i Đorđević su doneli svom timu četiri poena prednosti, posle čega je Džejms Gist Aleksi Radanovu ukrao možda i presudnu loptu jer je u kontri Lorenco Braun poentirao za -2, a onda je Davidovac pogodio trojku - 82:81 za Zvezdu.

___

Foto: MN Press

Spektakularnom trojkom od table je uzvratio Ilija Đoković, a u dramatičnoj završnici je usledila sjajna rola Davidovca koji je novom trojkom i sa još dva penala doneo Zvezdi pet razlike na 89:84 i penal završnicom su crveno-beli rešili meč u svoju korist.

Sledeći protivnik tima koji vodi Dragan Šakota će biti ekipa Baskonije u Evroligi (12. decembar od 19 sati), dok je naredni abaligaški izazov ekipa Zadra (15. decembar od 18 sati). FMP sledeći meč igra 14. decembra protiv Budućnosti.

Produžetak:

 

5. minut - Ulubaj ne daje trojku, Radanov faulira Davidovca na skoku - Davidovac ne greši sa linije bacanja, a onda i daje trojku.

4. minut - Gubi loptu Gist, ispada i Stefanu Đorđeviću pod košem Zvezde! Gist rešava akciju posle dodavanja Dženkinsa - 84:84.

3. minut - Đoković promašuje prvo, pa gazi liniju pri izbačaju drugog slobodnog bacanja pa Davidovac ubacuje trojku za 82:81 u korist Zvezde! Vraća trojku Đoković, preko Gista sa skokom unapred od table, 84:82 za FMP!

2. minut - Zakucavanje Đorđevića, njegov deseti poen 81:77. Davidovac ne ubacuje polaganje, a Gist krade loptu Radanovu. Lorenco Braun u kontri daje koš i približava Zvezdu na 81:79.

1. minut - Đoković precizan, Gist fauliran u pokušaju zakucavanja ali 0/2 sa linije bacanja, pa FMP vodi 79:77.

Četvrta četvrtina:

 

40. minut - Dženkins pogađa za dva, Ulubaj za tri! Lorenco Braun kratak, samo do prvog obruča u poslednjem napadu Zvezde pa će se igrati produžeci 77:77!

39. minut - Radovanović pogađa tablu na isteku napada, Lorenco asistira Gistu koji zakucava za vođstvo Zvezde 73:72. Okben Ulubaj siguran sa poludistance, vraća se prednost FMP-u 74:73. Braun posle ofanzivnog skoka pogađa i Zvezda opet vodi 75:74.

38. minut - Gist pogađa iz ugla 72:69. Lorenca Brauna faulira Pot visoko na trojci, ali ne pri šutu - 72:71 za FMP.

37. minut - Tehnička Deriku Braunu! Novi neiskorišćen napad FMP-a, ali i promašaj Derika Brauna. "Cigla" Uskokovića, pa ofanzivni skok Radovanovića i faul Derika Brauna. Braun se pobunio i dobio tehničku grešku pa FMP sa tri bacanja stiže do 72:67!

36. minut - Braun fauliran i ne greši sa penala 69:65, FMP gubi loptu, a Derik Braun dobija prekršaj Pecarskog za potpuni priključak crveno-belih koji zaostaju samo dva poena 69:67 za FMP.

35. minut - Beron pod faulom, 69:61 za FMP. Tejić ne ubacuje poene pored Gista, Davidovac u kontri rešava 69:63.

34. minut - Pecarski kažnjava Dobrića koji nije izašao da ga brani dovoljno brzo, pa FMP stiže do +10 - 67:57. Derik Braun krade loptu i poeni u kontri 67:59. Tejić na ofanzivnom skoku poentira 69:59 za goste.

33. minut - Beron fula trojku, Derik Braun hvata ofanzivni skok, a Gist poentira uz faul Jeremića 64:57 vodi FMP.

32. minut - Faul u napadu Majkla Odža, Braun udara rampu Đokoviću s leđa. Tejić precizan na flouteru 64:55 za FMP.

31. minut - Ofanzivni skok Tejića pa lepa finta i prodor kroz srce reketa, FMP ima plus sedam - 62:55 za Pantere.

Treća četvrtina:

 

30. minut - Faje "kampuje" u reketu, pa Zvezda gubi loptu, Đoković probija Dobrića i asistira Pecarskom pod košem 58:55. Ulubaj krade loptu Braunu pa u kontri završava četvrtinu polaganjem 60:55 za kraj treće deonice!

29. minut - Dobrić ubacuje trojku u tranziciji, prednost Zvezde 55:53. Lepo je kružila lopta u napadu FMP-a i stigla do Tejića koji je prosleđuje Pecarskom pod košem. Marko pored Lorenca Brauna lako poentira uz faul, a FMP opet vodi - 56:55.

28. minut - Derik Braun izlazi van terena i gazi aut-liniju. Ulubaj u međuvremenu nije dao trojku.

27. minut - Trojka Đokovića, FMP vraća prednost 53:52.

26. minut - Uskoković neprecizan u prodoru, oba tima promašuju po trojku pre nego što Radanov dobija loptu pod košem i pogađa za 50:50.

 

25. minut - Novi poeni Brauna, fintirao je Lorenco pa pogodio sa poludistance stepbekom za egal 48:48. Asistirao je potom Davidovcu koji je fauliran na šutu i pogodio oba bacanja 50:48.

24. minut - Simanić s trojke zaglavljuje loptu na obruču, Braun u novom prodoru pogađa 48:46 za FMP.

23. minut - Braun smanjuje sa linije bacanja, ali Đorđević i Radanov kombinuju, Aleksa kuca 48:42. Lorenco Braun prolazi do obruča i drži Zvezdu u priključku - 48:44.

22. minut - Radanov asistira Đorđeviću koji promašuje iz blizine košu, Gist slično čini iz okreta u reketu. Trojka Ulubaja! FMP ima 46:40.

21. minut - Radanov sa linije penala produžava svoju seriju na 6:0 računajući i prvo poluvreme za maksimalnih +5 do sada za FMP, 43:38. Simanić se lepo snašao pod košem i naslonio loptu na tablu 43:40 za FMP.

Druga četvrtina:

Čarls Dženkins

Foto: Marko Jovanović

20. minut - Gist promašuje poludistancu, FMP to koristi da povede preko Tejića 39:38, a onda Pot fantastičnom fintom skače unapred i sa četiri metra povećava razliku na tri poena - 41:38 za FMP na kraju poluvremena.

19. minut - Krade loptu Dobrić, dodaje Braunu koji je gazio aut liniju, gubi loptu i Radanov, a Braun ne ubacuje trojku.

18. minut - Traži se Gist u ovim trenucima, teško u mismeču Pot može da izađe na kraj sa njim ali FMP još nije "ispucao" sve male faulove. Zvezda promašuje flouter, gube loptu Panteri, pa prave novi faul nad plejem crveno-belih - 38:37 za Zvezdu.

17. minut - Džejms Gist ne greši iz reketa posle rolinga, nastavlja se rezultatska klackalica, pa Zvezda vraća vođstvo 36:35. Ulubaj nanovo okreće klackalicu sa linije bacanja u korist FMP Železnika - 37:36.

 

16. minut - Momirov nabacuje alej-up Đorđeviću pa Panteri opet vode za poen 35:34.

15. minut - Dva promašena otvorena šuta Zvezde za tri, Dobrić i Faje, FMP je odigrao nekoliko loših napada pre nego što je Pecarski ušao pod koš i poentirao - 34:33 za Zvezdu.

14. minut - Dvojka Pecarskog, pa trojka Dženkinsa i zakucavanje Odža, Zvezda ima plus tri - 34:31.

13. minut - Nekoliko izgubljenih lopti i ishitrenih napada na obe strane, na kraju Derik Braun u kontri zakucava za novo izjednačenje 29:29.

12. minut - Nove trojke FMP-a i Zvezde, pa fantastičan alej-up Ilije Đokovića za Đorđevića - 29:27 za FMP.

11. minut - Ofanzivni skok Pecarskog posle promašaja Đorđevića i faul nad nekadašnjim igračem Partizana - 24:21 za FMP. Trojku postiže Dženkins koji sam sebi kreira i daje peti poen 24:24.

Prva četvrtina:

 

10. minut - Gubi Zvezda loptu, Jeremićeva trojka izlazi iz obruča, ali Radanov u nastavku akcije prolazi uz čeonu liniju na drugi obruč. Četvrtinu poenima iz utrčavanja završava Čarls Dženkins ali FMP u prednosti 23:21.

9. minut - Davidovac siguran sa linije penala, Đoković i Pecarski vraćaju prednost Panterima 21:17, ublažava to Čović eurostepom 21:19.

8. minut - Odžo tri sekunde u reketu, sudije to kažnjavaju, a Radovanović sa četiri metra naskače na šut i pogađa za vođstvo FMP-a koji vodi 17:15.

7. minut - Novi hitri beg Berona i polaganje od table vraćaju četiri razlike za domaćina u Pioniru - 15:11. Stefan Đorđević precizan za dva, Lorenco Braun agresivan u odbrani na Stefanu Potu. Lep pik end rol Stefana Đorđevića i poeni pod košem za izjednačenje - 15:15.

Lorenco Braun

Foto: Marko Jovanović

6. minut - Jako dobar prodor Berona pored Marka Tejića i poeni flouterom, Radovanović hvata skok u napadu posle slobodnih bacanja Tejića za 13:11 u korist Zvezde.

5. minut - Davidovac promašuje uz kontakt, ali pogađa dva bacanja. Zvezda igra dobru odbranu, Lorenco krade loptu i poentira u kontri, a Zvezda se malo odlepljuje - 11:5. Smanjuje razliku Ulubaj trojkom 11:8 za Zvezdu.

4. minut - Pametan potez Radovanovića, izbacio je loptu iz obruča Davidovcu, iako je Zvezda bila u kontri tri na dva.

3. minut - Trojka Marka Tejića! Fauliran Kuzmić na drugoj strani, oba puta precizan centar Zvezde koja opet vraća prednost od dva poena - 7:5.

2. minut - Radovanović "lupa bananu" Biliju Beronu na prodoru, a pa onda poentira pod košem. Lorenco Braun je uzvratio prodorom i pogađanjem od table - 5:2 za crveno-bele.

1. minut - Nekoliko promašaja igrača Zvezde i tri ofanzivna skoka crveno-belih. Trojku na kraju ubacuje Lorenco Braun - 3:0 za Zvezdu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip

    8. decembar 2019 | 20:29

    Mi kad namestimo to uradimo da izgleda dramaticno a vi glodari sa megom namestate da bude jadno i providno...zelim vam Ostoju sto pre na celu fk pa da se stavi katanac na to tudjmanovo mezimce vec jednom

  • Baki

    8. decembar 2019 | 22:40

    Odlicna utakmica.

  • Zveccc

    8. decembar 2019 | 21:36

    Koje gledao utakmicu sigurno nece pricati gluposti da je utakmica namestana jos uz produzetak nebitno za koga navija...ali ovde samo komentarisu ljudi negativno koji nisu gledali...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA