≫ 

Ko je Majk Meloun i šta donosi Srbiji? Zbog Jokića dolazio u Sombor i učio da priča srpski

KSS sve podredio tome da Nikola u reprezentaciji krene da pruža partije kao u Denveru

  • 11
Majkl Meloun, Nikola Jokić Foto: Marko Jovanović

Imenovanje Majka Melouna (48) za jednog od asistenata selektora Srbije Igora Kokoškova pokrenulo je suprotstavljene stavove među "okorelim" ljubiteljima košarke u našoj zemlji, pre svega zbog činjenice da smo prvi put u istoriji angažovali stranca da nas "uči košarci".

Ako zanemarimo udar na ponosnu srpsku košarkašku tradiciju, što jeste tema za posebnu analizu, dolazak Melouna možda se i može pokazati kao produktivno po jednu ekipu ako će ona da se "ponaša" kao Denver u čijem se sistemu sve vrti oko Nikole Jokića.

Da li je cilj Igora Kokoškova da Srbiju približi onome što gledamo od ekipe iz Kolorada, pa je zato poslao poziv Melounu, jer ko bolje poznaje Jokića nego Meloun, ili je prisustvo trenera Nagetsa u stručnom štabu "Orlova" samo dodatna garancija da će se naš najbolji igrač osećati maksimalno relaksirano i komforno uz svog mentora, pokazaće vreme.

Imajući u vidu jaku vezu srpskog centra i njegovog trenera, za očekivati je da Meloun dobije neku vrstu savetodavne uloge u taboru naše reprezentacije.

KSS je objavio da će Meloun biti u stručnom štabu Srbije na kvalifikacionom turniru za olimpijske igre u Beogradu na leto, očekuje se da Jokić bude naša udarna pesnica uz Bjelicu i Bogdanovića, ali i proverene evro snage predvođene Micićem, Milutinovim, Teodosićem...

Ko je Majk Meloun? 

NBA Sakramento Kings - Denver Majk Meloun na klupi Denvera; Foto: Tanjug/AP

Meloun u NBA važi za trenera koji je zanat dobro "ispekao" dugo radeći kao asistent u nekolicini NBA timova. Počeo je u rodnom Njujorku (2001-2005), nastavio u Klivendu (2005-2010), Nju Orleansu (2010-2011) i Golden Stejtu (2011-2013), posle kojeg je samostalno vodio Sakramento (2013-2014) potom i Denver, u kojem je od 2015. godine.

Sa protokom godina, Meloun se profilisao u jednog od najboljih pomoćnika, u sezoni 2011-2012. je čak bio najplaćeniji NBA asistent što je bio rezultat njegovog dotadašnjeg kvalitetnog rada i vrednosti, ali najbolje je tek dolazilo po Melouna. Iste godine imenovan je za najboljeg asistenta lige u izboru generalnih menadžera svih klubova, u to vreme radio je kao pomoćnik Marka Džeksona u Golden Stejtu, gde je dao, kažu, najveći doprinos uspostavljanju temelja kasnijoj neprikosnovenoj sili u NBA.

Majk Meloun Nikola Jokić Meloun i jokić iz vremena kada su obojica bili novajlije u Denveru Printscreen: Youtube/Denver Nuggets

Voriorsi su te sezone bili šesti u regularnom delu, u prvoj rundi plej-ofa eliminisali su favorizovani Denver, a u drugoj su u šest utakmica poraženi od kasnijih šampiona San Antonija. Dobro upućeni u tadašnji uzlet Golden Stejta tvrde da je upravo Meloun bio ključna figura sjajnih igara ekipe sa Karijem i Tomsponom kao šampionima u nastajanju. Nakon Golden Stejta bilo je jasno da je Meloun sazreo za samostalni posao, bilo je to jasno i pojedinim igračima Voriorsa, između ostalih Kariju i Grinu, koji nisu propustili priliku da apostrofiraju ogroman doprinos Melouna u razvoju igre ekipe i selekciji igrača.

Trenerska zvezda je rođena.

U Sakramentu se zadržao tek trećinu sezone, pošto ga je gazda Vivek Ranadiv otpustio zbog učinka 11-13, a nakon što je dao sebi oduška do narednog leta, prihvatio je poziv Nagetsa od kojeg je danas napravio tim sa šampionskim ambicijama. Poklopilo se da je iste godine kada je Meloun preuzeo Denver, u Kolorado, tada kao poptuni anonimus, stigao i Nikola Jokić. Ostalo je istorija.

Najzaslužniji za uspon Nikole Jokića

Nikola Jokić, Majk Meloun, Denver Nagets Majk Meloun deli savete Nikoli Jokiću; Foto: Guliver/Steve Dykes/Getty Images

Koliko ovaj tandem dobro funkcioniše pokazale su naredne godine. Meloun je svoj košarkaški opus podredio kršnom Somborcu koga je postavio u centar svog košarkaškog univerzuma. Čak je i sjajnog Nurkića trejdovao kako bi Srbin dobio na još većem značaju kao i ulogu glavnog igrača kakvu nigde nije imao.

Prepoznao je više od drugih Meloun kakav košarkaški biser ima u rukama, posvetio mu se toliko da ga je posećivao u Srbiji u njegovom rodnom Somboru, što je prava retkost koju čine NBA treneri za svoje igrače, makar i za najveće zvezde. Čak je u nekoliko intervjua progovorio i srpski jezik.

Majkl Meloun, Arturas Karnišovas Meloun prilikom posete Beogradu u društvu generalnog menadžera Denvera Arturasa Karnišovasa Foto: Marko Jovanović

Jokićeve brojke rasle su iz godine u godinu uz Melouna, njihov odnos je postajo čvršći, a poverenje na najvišem nivou. Prevazišli su odnos trener-igrač. Nikola je stasao je u istinskog lidera Denvera, postao "franchise player" što je i bio cilj trenera Denvera još od najranijih početaka sa srpskim košarkašem.

Njihova veza doživela je vrhunac minule sezone kada su obojica bili izglasani za tradicionalni "ol-star" duel, pa je tako Meloun, prvi put u karijeri, kao glavni trener vodio jednu od ekipa, dok je Nikola bio deo elite takođe prvi put u karijeri.

Dolazak Melouna priznanje KSS da Jokić nije dovoljno iskorišćen u Kini  

Boban Marjanović, Nikola Jokić Nikola Jokić nije bio glavni igrač Srbije na Mundobasketu, već je to bio Bogdan Bogdanović; Foto: Marko Jovanović

Iako mu je minula sezona bila najbolja u karijeri, na Mundobasketu u Kini nismo videli ni pola od onoga što može Nikola i što je prikazivao u Denveru. Izostao je njegov veći učinak što nas je i koštalo eliminacije u četrvtfinalu od Argentine.

Poziv KSS-a Melounu praktično je priznanje čelnika naše košarke da prethodni stručni štab nije umeo da izvuče najbolje iz Jokića.

Košarkaška javnost i struka, velika većina košarkaških auteoriteta, saglasna je da Jokić nije bio ni bleda senka igrača koji se u NBA poigrava sa protivnicima. Postoji aklamacija u javnosti da Jokić jednostavno nije iskorišćen na najbolji način. Nije mu pronađena najbolja uloga, otud i njegovi glavni aduti nisu došli do punog izražaja.

Upravo je to glavni razlog što će Meloun biti uz selekciju Srbije, jer niko kao Amerikanac nije toliko intenzivno radio sa Nikolom, razgovarao o svemu i unapređivao njegovu igru.

Meloun je trener koji poznaje Jokića "u dušu" i kao takav je najpozvaniji da "brine" o našem centru kada dođe vreme reprezentativnog okupljanja.

Zvezda je u naletu, a ako večeras (19.00) savlada Žalgiris u Areni, i u petak Albu, takođe kao domaćin, plasman u TOP 8 biće vrlo realan. Ali za početak su tu Litvanci, a kec je 1,55. Dvojka nosi kvotu 2,70. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Zvezda - Žalgiris.

(M. Bogovac)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BOBA

    15. januar 2020 | 14:25

    Prava stvar, Đorđević je gradio igru na Raduljici, Birčeviću, Lučiću da im pomogne da potpišu nov ugovor, a Jokić igrao na pogrešnom mestu, umesto da se sve vrti oko njega, više bi došli do izražaja Bogdanović, Bjelica, Micić i Gudurić.

  • sasa

    15. januar 2020 | 15:19

    Odluka je uslovljena igrom Nikole Jokica za reprezentaciju Srbije. Iskreno, nemam nista protiv ove odluke, cak je i podrzavam ali da ovaj covek bude asistent i samo asistent. Srecno.

  • Mainz

    15. januar 2020 | 13:46

    Naravno, kad su ga nasi omalovazavali i nije moga da se pokaze ni cetvrtinu.A stranac zna da ceni igraca ma ko da je.Posebno se posvetio Nikoli jer je u njemu video nevidjeni talenat i dobrog coveka.I nece dozvoliti da ga neko sklanja u stranu.Ustvari on gleda igru a ne ko je ko i treba da bude savetnik u reprezentaciji.Ali Nikola je vanserijski igrac.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA