≫ 

NBA donela najtežu odluku za igrače: Puna plata još 1. aprila, posle kreće rezanje

Sve dok se ponovo ne normalizuje takmičenje, košarkaši iz najjače lige sveta moraće da se naviknu na niže iznose

  • 18
Nikola Jokić Foto: Tanjug/AP

Vanredne mere zahtevaju i vanredne odluke, i teške za sve, a u NBA, gde je igra stala, sada treba rešiti pitanje isplate glavnih aktera takmičenja, igrača.

Najjača košarkaška liga je stala 11. marta čim je koronavirus ustanovljen kod jednog igrača, u pitanju je bio Rudi Gober iz Jute. Zaraza se posle proširila na još nekolicinu košarkaša, a u međuvremenu se liga suočava sa još jednim velikim izazovom - kako rasporediti akumulirani novac u vremenu kada nema prihoda.

Sada je jasno da će igrači, kao i svi, pretrpeti finansijski udar, a vreme će pokazati i koliko težak.

Naime, liga je svim klubovima prosledila mejl sa odlukom da će igrači dobiti punu platu 1. aprila, ali im se tako nešto ne garantuje za naredni mesec, i sve dotle dok se takmičenje ne nastavi.

Rudi Gober Foto: Tanjug/AP

Sve će, ipak, biti rađeno po pripisima iz kolektivnog ugovora NBA i Asocijacije igrača u kojem postoji odredba postupanja i plaćanja u uslovima kada "viša sila" remeti normalno funkcionisanje lige.

"Viša sila" dovodi do uskraćivanja 1/92,6 sezonske plate igrača ukoliko dođe do stopiranja igre usled katastrofalnih okolnosti. Odredba obuhvata nekoliko scenarija, uključujući rat, prirodne katastrofe i epidemije/pandemije. (Odredba više sile se primenjuje kada je svaki tim odigrao pet predsezonskih utakmica, 82 regularne sezone i 5,6 u doigravanju).

NBA planira da obavesti timove i igrače pre datuma plaćanja 15. aprila, o namerama lige, navodi se u memorandumu. Većina NBA igrača dobiće oko 90 posto svoje sezonske plate nakon isplate 1. aprila, navode američki mediji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bubi

    21. mart 2020 | 12:57

    Sram vas bilo,kako Vi mislite da jadni ljudi prezive sa 3 miliona mesecno....Stvarno nemate dusu.Lako je nama sa 400 e mesecno,kako ce ovi u NBA kuku meni.

  • Sinovac

    21. mart 2020 | 12:27

    E bas se nasekirah sad kako li ce oni jadni sa smanjenom platom

  • Mrgud

    21. mart 2020 | 12:29

    Da li ce imati da prezive.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA