≫ 

Slavni košarkaš dobio najtežu sudsku bitku, sporne bile kineske "džordanke"

Vrhovni narodni sud u Kini presudio u korist "letećeg"

  • 1
Majkl Džordan Printskrin: Twitter

Majkl Džordan je posle osam godina pravne bitke konačno dobio presudu u svoju korist, u korist njegove kompanije, koja je tužila kinesku firmu "Qiaodan Sports" za kopiranje čuvenog loga brenda čuvenog košarkaša. 

U Kini, ali i šire, pomenuta kompanija ima razgaranatu mrežu prodaje sportske garderobe sa logom koji nije isti, ali je vrlo sličan onom koji koristi i Džordanova kompanija, što je mnoge kupce moglo da navede u zabludu da kupuju stvari američkog proizvođača.

Air Jordan, Qiaodan Sports Foto: Air Jordan, Qiaodan Sports

To je i bio razlog zbog kojeg je Džordanova firma 2012. godine podnela tužbu, a na epilog spora čekalo se osam godina pred Vrhovnim narodnim sudom Kine.

- Presuda, koja je doneta na najvišoj sudskoj instanci, doneta je ne samo radi zaštite imena Majkla Džordana u Kini, već i zbog protekcije standarda koji postoje u Kini kada je reč o ovakvim sporovima - izjavio je Kang Liksija, advokat koji je zastupao Džordanovu firmu.

"Qiaodan Sports" će, ipak, imati pravo da i ubuduće koristi isti logo kao i do sada, siluetu košarkaša sličnu Džordanovom logu, i to je najveća zanimljivost ove presude, zbog koje će, kako tvrde pravnici, ove dve kompanije i u budućnosti sigurno nastaviti borbu u sudnicama.

Džordan je inače 2016. godine već dobio jedan spor sa kineskom kompanijom, jer je ova koristila isti potpis koji koristi i firma slavnog košarkaša za svoje proizvode, pa je kasnije morala da ga menja, i to je uradila tako da je ostao gotovo isti, samo je font drugačiji.

Video: Bivši trener Zvezde o Džordanu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sheila broflovski

    15. april 2020 | 15:31

    Камо среће да само то копирају! Цела кинеска империја је израсла на безочном копирању, на IT ухођењу, безобзирној крађи интелектуалне својине... Да, ову болницу у Вухану коју су саградили за три дана су смислили њихови грађевинци, инжењери и архитекте...Како да не!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA