≫ 

I posle Trinkija, Trinki: Šta Partizan dobija sa Šćepanovićem kao novim trenerom?

Crno-beli u novu sezonu kreću sa mladim stručnjakom debitantom, ali se način igre i filozofija neće menjati

  • 17
Andrea Trinkijeri, Vlado Šćepanović Foto: MN Press

Košarkaški klub Partizan ponovo je pokazao da ima dovoljno hrabrosti da svoj tim prepusti mladom treneru, takoreći debitantu. Vlado Šćepanović je u sredu postavljen za novog trenera crno-belih što je bila nekako, logična i očekivana odluka kluba, posle odlaska Trinkijerija.

Debitant ponovo na klupi crno-belih

Za razliku od perioda kada su tim preuzimali Petar Božić i Nenad Čanak, koji su takođe bili debitanti, situacija po tim je sada drastično bolja.

Odluka kluba da postavi popularnog "Japanca"  je dobra pre svega, jer je sastav tima ostao skoro isti, a Šćepanović je sa ekipom skoro dve godine kao saradnik italijanskog trenera tako da poznaje sve igrače odlično i zna sve njihove kvalitete i mane.

Osim toga, igrači su već naviknuti na jedan sistem rada koji je poznat Šćepanoviću, pa neće morati mnogo da menja.

Vlado Šćepanović Vlado Šćepanović novi trener Partizana Foto: Nikola Tomić

Najgore po ekipu je kada dolazi novi trener koji ima drugačije zahteve i drugačiju filozofiju nego prethodnik, jer je najteže nešto promeniti kod igrača za kratko vreme.

Ostaje pitanje samo da li će ovaj mladi trener uspeti da posloži sve kockice (psiholšku, fizičku, tehnički, taktičku pripremu) kako treba i da bude na nivou očekivanja trofejnog kluba.

Njegov debitanski posao u Budućnosti 2016. daje nadu navijačima Partizana da može da bude uspešan.

Trinkijerijev učenik nastavlja gde je učitelj stao

Tada je za osam prvih kola ABA lige upisao isto toliko pobeda i klub je bio lider na tabeli. Igrali su dobru košarku, snažnu i vrlo efikasnu.

Sada ostaje da Šćepanović pokuša da sve to primeni i na Partizanu. Znanja mu ne fali. On iza sebe ima bogatu igračku karijeru, igrao je za Partizan, Efes, Panatinaikos, PAOK, Bolonju, Granadu, Mursiju i Panelinios, pre nego što se 2011. godine penzionisao.

Sarađivao je kao igrač sa najboljim trenerima evropske košarke počev od Duška Vujoševića, Svetislava Pešića, Željka Obradovića, Dušana Ivkovića, pa do Ergina Atamana, a kao trener sa Andreom Trinkijerijem.

Vlado Šćepanović, Andrea trinkijeri, Dušan Kecman Vlado Šćepanović, Andrea Trinkijeri i Dušan Kecman Foto: Nikola Tomić

Šćepanović: Trinkijeri je za mene jedan od tri najbolja trenera Evrope

Od svakog je naučio ponešto, što može da implementira u svoju trenersku filozofiju, koja je, gle slučajnosti slična filozofiji Andree Trinkijerija doskorašnjeg trenera Partizana.

- Posle posla u Budućnosti jasno mi je bilo da treba da nastavim da se bavim trenerskim poslom ali sam bio i realan i shvatio da treba da učim i odmah sam krenuo da se usavršavam.

- A najbolje se usavršavati kod najboljih. Košarkaška filozofija Andree Trinkijerija mi se uvek sviđala i odlučio sam da pođem i da gledam treninge.

Andrea Trinkijeri, Novica Veličković Andrea Trinkijeri na utakmici Foto: Marko Jovanović

- Tu smo se i upoznali i pričali mnogo o košarci. Posle toga je usledio njegov i poziv kluba Brose Basket da se priključim stručnom štabu što sam sa zadovoljstvom prihvatio - rekao je Vlado pre nekoliko godina.

Video: Vlado Šćepanović: Čekanje poziva Željka Obradovića pod bombama, i put na pripreme preko Dubrovnika sa hrvatskom tajnom službom

- Za tih prvih šest meseci u Bambergu mnogo sam naučio, jer je Andrea po meni među tri najbolja trenera u Evropi. Trener velikog znanja i autoriteta - rekao je Šćepanović tada.

Nakon Bamberga nastavili su saradnju u Partizanu

- Rekao sam mu da ne treba uopšte da se dvoumi, što se mene tiče, i da odmah prihvati taj izazov. A veliki je to izazov. Za njega, svakako, ali kada se o meni radi, uopšte nisam imao dilemu da li da se vratim u Partizan, sada kao član stručnog štaba - rekao je Šćeponović 2018.

Saradnja se nastavila i narednih godina, pa je popularni "Japanac" bio sa Trinkijerijem i na klupi Partizana prethodne dve sezone, a sada je samostalno preuzeo ekipu.

Italijanski stručnjak iza sebe je ostavio odličan sistem, to uostalom govore i rezultati u Evrokupu i ABA ligi, a Šćepanović će imati zadatak da to nastavi. Ekipa Partizana je imala fizionomiju, imalaje neverovartnu energiju, borbenost i volju i to će biit trejdmark koji će novi trener negovati.

Video: Vlado Šćepanović o derbiju sa Zvezdom

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr.🏀🏁

    9. jul 2020 | 11:37

    Ko god da igra i ko god ga vodi PARTIZAN JE ŠAMPION 🏆 a komšinica tj. FMP 2-ovka je viđena za punjenje, a i ovi ostali, jedino ako nesmisle pred sam kraj kad je PARTIZAN već sigurno prvi neku foru Korona itd. !

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆🏀🏀🏀

    9. jul 2020 | 10:53

    Добијају још једног милогорца на буџету Србије њених грађана, а вероватно му не пада на памет да каже не дамо светиње...

  • Milos

    9. jul 2020 | 11:12

    I Bozic je bio pomocnik Vujosevicu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA